PS interview: Moonbootica

Partyscene Redactie | 31 oktober 2006
headlines

Op het nieuwe mixalbum van Moonbootica, …and then we started to dance, zijn wel vlagen minimal terug te vinden, maar over het algemeen is hun sound juist het tegenover gestelde. Met een mix van dikke electro, breakbeats, pompende baslijnen en rauwe synths hebben Tobitob en KoweSix uit het Duitse Hamburg een geheel eigen plekje in de dancescene weten te bemachtigen. Het motto van de heren, tevens drijvende krachten achter het label Moonbootique: Bring your love to the club and rock that shit!

 

Tekst: Jesse Voorn

 

moonbooticaJullie bestrijken veel genres. Hoe kies je nu die tracks voor zo’n compilatie?

Tobi: “We maken eerst een hele grote lijst van tracks die we in onze dj-sets draaien, ongeveer dubbel zo groot als wat we eigenlijk kunnen gebruiken. Eerst moet bekeken worden welke tracks je kunt gebruiken en dan vallen er gelijk alweer veel af. Van wat er overblijft probeer je een mix te maken, waar een lekkere flow in zit. Die is echt heel anders dan de flow van een dj-set. Als je de tracks hard hoort in een club gebeurt er echt wat, op een cd niet.”

Er staan ook een aantal eigen tracks op. Wanneer komt er weer meer materiaal?

Tobi: “We hebben de laatste tijd hard gewerkt aan een aantal remixen en voor deze cd hebben we een speciale 12” Inch gemaakt. We zijn verhuisd met de studio naar een nieuwe locatie, maar het opbouwen kost nog wel enkele maanden. Dus ik denk niet dat er dit jaar nog nieuwe tracks verschijnen. Eind volgend jaar komt er wel een nieuw album. We beginnen echt weer bij nul, dus het is spannend.”

Hoezo bij nul?

Tobi: “Als je te lang op dezelfde locatie werkt, dan ga je jezelf herhalen. Op een nieuwe locatie ga je vanzelf meer experimenteren en voor ons voelt het echt als een nieuwe start, als een uitnodiging om nieuw dingen te gaan doen. Het is moeilijk om allemaal uit te leggen. Als je teveel in je eigen werk zit, dan verveel je jezelf en je publiek op een gegeven moment. Gelukkig is dat bij ons nog niet gebeurd, maar daarom is het goed dat we dit nu doen, voordat het wel gebeurd. moonbooticaMaar het blijft wel Moonbootica natuurlijk.”

Op het eerste gezicht lijkt me dus niet erg veel te veranderen?

Tobi: “Je gaat het wel merken, maar voor ons is het ook een emotioneel iets. Onze vorige studio was in een kelder en daar was geen daglicht. We voelden er ons soms zombies en ik heb echt behoefte aan zonlicht. Daarom produceerden we vooral ’s nachts, maar nu willen we voornamelijk overdag gaan produceren. Wij zijn dj’s en we leven ’s nachts.”

Vanwaar jullie fascinatie voor die verschillende stijlen?

Tobi: “Dat is puur een gevoel dat we er bij hebben. Voordat we dj’s werden, zat ik in een hiphopband en Kobe was bezig met soul en jazz. Een avond met Moonbootica moet dus ook niet gaan over één stijl. Ik hou er niet van om mijn muziek op een bepaalde manier te benoemen. Vroeger had je niet zoiets als electrohouse en ging alles meer door elkaar. We draaien al jaren verschillende genres door elkaar. Een avond moet beweging hebben, met een goede opbouw en een climax. Het moet feest zijn.”

Jullie zijn niet helemaal op die minimal trein gesprongen?

Tobi: “Nee. Als ik teveel minimal hoor dat verveel ik me stierlijk. Het is min of meer wel een deel van onze achtergrond, maar teveel minimal is echt vervelend. Het principe van het maximale bereiken met een minimum aan instrumenten hangen we wel aan, dat is de essentie van muziek. Bovendien is het geen goed idee om te doen wat iedereen al doet.”

Jullie willen echt anders zijn?

Tobi: “Niet anders, maar origineel. Het is altijd goed om een andere houding te hebben, maar je probeert wel in het plaatje te passen. Wij proberen dingen bij elkaar te voegen die anderen niet doen en het belangrijkste idee daarbij is het maken van muziek.”

moonbootica

Proberen jullie de grenzen op te rekken?

Tobi: “Dat zou je zo kunnen stellen ja. Maar grenzen zijn gemaakt door mensen die grenzen nodig hebben. Wij overschrijden die grenzen. Een heleboel mensen zeiden vaak dat we een bepaalde plaat niet na een bepaalde plaat konden draaien en dat wij nooit succesvol zouden worden op die manier. Sommigen zeiden dat we geen respect voor het publiek hadden en dat het publiek ons niet zou trekken, maar we hebben hun ongelijk bewezen. We hebben bewezen dat het werkt en nu mag het mixen van verschillende stijlen weer. We hebben er maar smakelijk om gelachen en we zijn onze eigen koers blijven varen. Het pakt voor ons heel goed uit.”

Is dat een kwestie van in jezelf blijven geloven en je niet mee te laten slepen door wat er op dat moment gebeurd?

Tobi: “Precies. Wij draaien en maken wat we leuk vinden, dat hebben we altijd gedaan. House en techno zijn de makkelijkste stromingen om te draaien, maar ik draai ook nog graag hiphop. Zo zijn we begonnen op onze eigen feesten in Hamburg. We zijn begonnen met het geven van feesten toen we nog niet bekend waren als dj’s en we nog nergens geboekt werden. moonbooticaWe geven die feesten nog steeds, een keer of vier per jaar en steeds weer draai ik de eerste twee uur hiphop. Te gek is dat.”

Is dat de tip voor beginnende dj’s?

Tobi: “Ik vind van wel. In het begin waren wij twee fucking niemendalletjes. We hebben vaak gevraagd of we ergens konden draaien, maar niemand wilde ons hebben. Daarom zijn we in 2000 maar onze eigen feesten begonnen. Dat was hard werken, maar met ieder feest werden we groter. Op een gegeven moment kwamen er 500 man op de feesten af en waren ze feesten veilig gesteld. Nu, in 2006, komen er 3000 man op af en iedereen kent onze feesten. Het was een goede ervaring en niemand had het succes verwacht. Je moet geduldig zijn, maar het is een goede manier om aan gigs te komen ja. Mensen vinden het leuk als je enthousiast over iets bent.”

Feesten jullie zelf nog wel eens goed?

Tobi: “Als we deejayen dan feesten we zo hard als we kunnen, maar als je veel gigs per weekend hebt, dan kost dat soms wel eens moeite. Maar wat alcohol werkt dan weer prima en dan gaan we er weer tegenaan. Als ik alleen draai, wat ook wel eens voorkomt, dan vind ik dat wat moeilijker. Als we met z’n tweeën zijn kan ik ook met de dames praten.”

Je doet dit voor de meisjes dus?

Tobi: “Ja, natuurlijk, hahahaaa.”

Meer info vind je op www.moonbootica.de.    

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws