PS Interview: Joel Mull

Partyscene Redactie | 27 oktober 2006
headlines

De in 1975 geboren Zweed Joel Mull trekt niet vaak de aandacht naar zich toe. Toch behoort de bescheiden dj al sinds jaar en dag bij de succesvolle Zweedse techno posse en brengt hij zeer veel producties uit. Onlangs was hij nog op Awakenings te bewonderen, en Partyscene had een gesprek met hem.

Tekst: Frank Böhm
Joel Mull
Je bent al erg lang in de techno scene aanwezig he?

Op mijn 17e al begon ik met het bezoeken van feesten. Ik mocht de clubs eigenlijk niet in maar het lukte toch dankzij m’n valse ID. Dankzij deze feesten werd ik letterlijk de electronische muziek ingetrokken. Daarvoor luisterde ik meer naar rock zoals Jimi Hendrix en Stone Roses. Ook Kraftwerk, Depeche Mode en Nitzer Ebb kon ik waarderen.

Wanneer begon je vervolgens met draaien?

In diezelfde tijd raakte ik geïnteresseerd in techniek. Dankzij mijn opleiding op een muziekschool had ik al piano, drums en gitaar leren spelen. Maar een platenspeler, dat was een heel nieuw instrument! Rond 1992 begon ik op kleine feestjes te draaien, meestal in de chill out ruimtes. Ik vond het geweldig om een bepaalde sfeer te creëren en te experimenteren met de platen. Mixte ik bijvoorbeeld oude ambient over hiphop beats, fantastisch! Ik hou er nog steeds van om te experimenteren tijdens mijn sets, daarom ben ik ook blij met de nieuwe technieken vandaag de dag. Daarom neem ik ook altijd mijn Soundbite en Kaospad II mee. Heb pas ook de nieuwe Allen & Heath 3D gekocht, die ga ik meenemen naar speciale optredens.
De Drumcode posse (en Steve Rachmad's vrindin)
Wat voor werk deed je voor je van de muziek kon leven?

Ik heb drie banen gehad in mijn leven: synthesizers gemaakt bij Clavia, platen verkocht in een platenwinkel, en als soundengineer bij een platenlabel gewerkt. Sinds 1997 leef ik 100% van de muziek.

Hoe ziet jouw week eruit?

Voor zover mogelijk doordeweeks in de studio welke ik sinds kort deel met John Dahlbäck. Dus hij produceert meestal tussen 08.00 en 14.00 en ik van 14.00 tot 20.00. In het weekend draai ik meestal. En als ik eens een weekendje vrij ben dan relax ik met mijn vriendin, m’n hond Frans en bezoek ik vrienden en mijn familie.

Hoe is het gesteld met de partyscene in Zweden op het moment?

Om eerlijk te zijn, dat weet ik niet. Ik draai niet vaak in Zweden, en als ik er draai dan is het meestal bij mijn residentie in Grodan, Stockholm. De scene is hier klein maar we hebben enkele goede promoters die er hard aan trekken.

Wat zijn volgens jou de grootste verschillen met de partyscene in Nederland?
Joel Mull
Ten eerste wonen er twee keer zoveel mensen in Nederland als in Zweden. Ik hoorde zelfs dat er ongeveer één miljoen mensen per jaar een feest bezoeken. Dat zijn grote verschillen met ons land. Ook de verschillende poppodia in veel steden in Nederland die alternatieve muziek programmeren vind ik te gek, dat zie je bij ons niet. Daarnaast is alles erg strak georganiseerd, van de beveiliging en personeel tot en met het licht en geluid. De lijst is erg lang. Vind het erg leuk om in Nederland te draaien omdat iedereen veel met muziek bezig is. Men weet er veel van, en elke week staan er grote namen achter de decks in jullie land. In Zweden drinkt iedereen zich eerst een slag in de rondte voor men überhaupt de dansvloer op durft.

Hoe heb je leren produceren?

Heb het mezelf aangeleerd door lang oefenen, en heb daarbij wat hulp gehad van m’n vrienden Jesper (Dahlbäck), Cari (Lekebusch) en Adam (Beyer).

Welke Zweedse producer vind je persoonlijk erg goed?

Dat zijn er veel maar als ik één iemand moet kiezen wie me nog steeds inspireert dan is het Jesper Dahlbäck wel. Zijn muziek is zo divers, hij kan alles maken, van jazz tot acid. Hij is één van de meest getalenteerde producers die ik ken. Petter is ook goed bezig, zijn live act is erg strak, een rijzende ster in de dance scene.

Joel MullEn welke Nederlandse producer inspireert je?

Steve Rachmad, ik vind al zijn producties altijd erg goed. Hij weet ook altijd een bepaalde sfeer te creëren met zijn sets en eigen werk, hij heeft een unieke eigen sound.

Wat zijn je plannen de komende tijd?

Het belangrijkste is om mijn derde album af te krijgen. De planning ervoor is om hem in maart/april 2007 uit te brengen op Harthouserecords. Ook komen er wat mooie gigs aan in o.a. Spanje, Slovenië, Amerika, Duitsland en Nederland. Verder lekker freaken in de studio.

Tenslotte, hoe zou jouw perfecte feest eruit zien?

Dat zou een erg goed strandfeest worden op Ibiza met al mijn vrienden erbij. Adam, Steve en ik zouden de hele dag én nacht draaien, slechts onderbroken door een twee uur durend optreden van Depeche Mode. Dj Mixmaster Morris zorgt voor de sfeer in de chill out. En uiteraard gratis drank en Thaise hapjes voor iedereen!

www.insiderecords.net   

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws