PS interview: Masters At Work

Partyscene Redactie | 24 oktober 2006
headlines

Masters At Work domineert al vanaf begin jaren negentig de dansvloeren, met een uniek, zwoel en sexy housegeluid. Hun discografie is indrukwekkend te noemen, met als een van de bekendste uitstapjes Nuyorican Soul en Elements of Life, waarvan de eerste zeker de beste is. Op dit moment hebben de twee net hun nieuwe single Loud uit en een album ligt in de planning. Daarnaast nemen nieuwe protegees als Mr. V veel tijd in beslag. Kenny lag in zijn hotelkamer zijn schoonheidsslaapje te doen, maar Louie Vega nam de tijd om Partyscene te woord te staan.

Tekst: Jesse Voorn

De populariteit van house lijkt op een hoogtepunt. Zijn jullie daar debet aan?

masters at work (met rechts louie vega)Louie: “Elektronische muziek is op dit moment goed, veel jonge mensen zitten er helemaal in. Toch was de liefde voor soulvolle house redelijk beperkt tot een loyale groep mensen, maar dit jaar is de populariteit daarvan ook sterk aan het toenemen. Veel producers worden weer heel creatief. Jongens als Ame, die verschillende smaken door elkaar mixen en daarmee ergens in het midden van verschillende stijlen housemuziek terecht komen. Daardoor ontstaat er een nieuw geluid.”  

Maar hebben jullie ook echt invloed gehad, door de jaren heen, op de populariteit van het genre?

Louie: “Ik zou zeggen dat we als Masters At Work zeker een statement in housemuziek gemaakt hebben en echt een eigen geluid ontwikkeld hebben. Maar we hebben ook andere geluiden gemaakt, zoals Nuyorican Soul. We hebben veel verschillende takken binnen onze Masters At Work familie. We houden er ook van om verschillende dingen te doen. Daar heb ik ook bewijs van, want veel nieuwe producers komen naar ons toe en zeggen dat ze erg door ons beïnvloed zijn. Ik voel me niet overal verantwoordelijk voor en Kenny ook niet, maar we hebben zeker het gevoel dat we muziek gemaakt hebben die mensen geraakt heeft, of dat nou een dj, een producer of een clubber is.”

Refereren veel mensen aan die vroege sound?

Louie: “Ja man, de wortels. Ik denk dat we nu onderdeel geworden zijn van de wortels van housemuziek. Er was wel house voordat wij begonnen, als in 1985, maar wij kwamen als Masters At Work in dit spel in 1990, dus we waren er toch heel vroeg bij en tot nu toe doen we verschillende extensies binnen de house. Van underground tot wat bekender en van heel jazzy tot meer elektronisc. We staan altijd open voor verschillende soorten dancemuziek.”

masters at work

Waar komt die drang vandaan?

Louie: “Omdat Kenny en ik altijd meer dan één ding leuk hebben gevonden. Een deel van ons is agressief en een ander deel weer heel muzikaal en vrolijk; andere delen zijn weer heel erg gericht op hiphop of jazz of meer percussie en we zijn niet bang om dat in onze muziek tot uiting te laten komen. We zijn altijd trouw geweest aan wat we leuk vonden.”

Is dat nog steeds het geval in jullie nieuwe tracks?

Louie: “Ik vind van wel ja. Ik ben met veel dingen bezig. Ik heb net het nieuwe album van Anane geproduceerd, zij zingt ook op Elements Of Life en ook het nieuwe album van Mr. V, dat in januari uitkomt op Defected. Ik blijf graag lekker actief en creatief bezig. Ik denk ook dat het belangrijk is om alles z’n plaats te geven. Als Masters At Work hebben we net onze nieuwe single Loud uitgebracht, waarop we experimenteren met rockmuziek, wat nieuw voor ons is. masters at workHopelijk zet die ontwikkeling zich ook door op een nieuw album.”

Is jullie manier van muziek maken ook veranderd door de jaren heen?

Louie: “Er zijn soms meerdere wegen die naar Rome leiden. Toen we voor het eerst de studio in gingen maakte Kenny de beats en bespeelde ik de keyboards. Maar nadat we een project als Nuyorican Soul deden, waren we verwend met al die fantastische live muzikanten. Toen ben ik wel wat minder gaan spelen, maar de laatste twee jaar zit ik er weer helemaal in. Kenny en ik hebben allebei ook een gigantische platencollectie en dat is ook een grote bron van inspiratie. Ik wil in ieder geval muziek maken die je je kunt blijven herinneren.” 

Jullie hebben destijds een nieuw genre gecreëerd. Hoe voelt dat?

Louie: “Dat voelt te gek. Toen ik Elements Of Life maakte, begreep niemand het, maar op een dag begrepen mensen het weer wel, toen ik met een band op het podium stond. Voor Vega Records heb ik ook een nieuw geluid ontwikkeld en later heb ik dat label gemaakt in een platform voor jonge en opkomende artiesten en daar ben ik nog steeds erg enthousiast over.”

Hoe belangrijk is het voor je om nieuw talent te helpen?

Louie: “Dat is heel belangrijk voor me. Ik blijf niet nog eens twintig jaar doen en ik heb jongens nodig die het voortzetten. Mr. V is een van die jongens. Ik heb mijn deur altijd open staan voor de nieuwe generatie dj’s en producers, want voor mij zijn zij de toekomst van onze muziek. Op een dag stop ik met draaien en dan ga ik me meer richten op het label en om andere mensen te helpen. masters at workDat betekent dus niet dat ik de scene ga verlaten, maar ik zal dan de man achter de schermen zijn.”

Dat zal dan wel even wennen zijn?

Louie: “Nu, ik heb het nooit echt leuk gevonden om op de voorgrond te treden, maar mensen willen je ontmoeten en je horen. Door de jaren heen heb ik me gerealiseerd dat dat belangrijk is en daarom doe ik het ook.”

Met Kenny vorm je Masters At Work, maar jullie doen ieder ook veel eigen dingen. Verschillen jullie erg veel van elkaar?

Louie: “Yeah, ik denk het wel. Dat zie je alleen al in onze manier van deejayen. Maar alles wat we samen doen gebeurt in harmonie. We zorgen ervoor dat alles werkt wat we samen doen en het samen draaien brengt een heel nieuw idee en energie met zich mee en dat is erg leuk. Het gebeurt allemaal op het moment zelf en we voelen ons dan echt twee muzikanten die samen iets moois maken. Daarom zijn we het ook weer veel meer gaan doen, want we waren er min of meer mee gestopt om samen te draaien.”

Waarom?

Louie: “Omdat we op een punt gekomen waren dat mensen ons alleen maar wilden omdat we Masters At Work waren. Helaas draait alles tegenwoordig om een naam en daarom besloten we om alleen op plaatsen te draaien waar men ons respecteerde voor wat we echt waren en niet alleen omdat we Masters At Work waren. We hebben ons een tijdje ingehouden en nu voelen we dat de situatie weer als vanouds is. In augustus wonnen louie vegawe op Ibiza een dj award voor de beste house set van de zomer. We hebben toen echt een statement gemaakt, omdat het tegenwoordig bijna allemaal electrohouse is.”

Is het moeilijk om trouw aan jullie eigen geluid te blijven?

Louie: “Dat is het unieke aan Masters At Work, we blijven altijd trouw aan ons geluid. Het maakt niet uit hoe en ik denk dat ons publiek dat ook ziet en ons daarom erg trouw is, al heel veel jaar. Zij geloven net zoveel in ons als we zelf doen en wij hebben ons geluid nooit veranderd om meer werk te krijgen. Dus mensen die ons willen horen willen dat en wij doen er alles aan om het te laten werken. Hopelijk heeft iedereen dan een te gekke tijd.”

Surf voor meer info ook naar www.mawrecords.com.  

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws