SP wil erkenning dj als artiest

Partyscene Redactie | 24 oktober 2006
headlines

Wanneer ben je nou een artiest en wanneer niet? En is een dj een artiest? Vragen die dj’s en organisatoren zichzelf al jaren stellen. De SP wil daar nu een antwoord op zien.

sp logoDj’s worden op dit moment officieel niet erkend als artiest. Het ministerie van Financiën heeft heeft nooit een duidelijke uitspraak over de artiestenstatus van dj’s gedaan en daarom hangt bij vele organisatoren van feesten en festivals een flinke naheffing boven het hoofd. Als de belastinginspecteur een beetje hip is en zelf graag uitgaat, dan is de schade beperkt, want die bepaalt of hij de dj wel of niet als artiest erkent. Maar heb je toevallig te maken met een inspecteur die niet verder komt dan klassieke muziek en Marco Borsato, dan is de kans groot dat je als organisator diep in de buidel moet tasten.

Arda Gerkens en Ewout Irrgang, die voor de SP in de Tweede Kamer zitten, willen nu meer duidelijkheid. De twee hebben gisteren, samen met D66, bij de behandeling van het belastingplan in de Kamer, dan ook een motie ingediend om per 1 januari 2006 dj’s als artiest aan te merken. “Het lijkt me niet goed om de belastingdienst te laten discussiëren over wat een goede dj is,” licht Gerkens toe. Volgens de SP moet er een einde komen aan het onderscheid tussen dj en artiest. Organisaties krijgen daardoor ook meer ruimte om aanstormend talent te boeken en de dj krijgt dezelfde rechten als artiesten.

decks

Wanneer dat uiteindelijk ook echt gebeurd, dan worden er ook loonbelasting en sociale premies voor de dj betaald en krijgt die dezelfde rechten en sociale plichten als andere artiesten. Hiernaast willen Gerkens en Irrgang ook een motie indienen over de artiestenregeling zelf. De huidige bureaucratie kost miljoenen en er moeten gigantisch veel gageverklaringen worden ingevuld en per jaar gaan er zo;n 60.000 paspoortkopieën en een zelfde aantal jaaropgaven in om. De SP wil dat die regeling gewijzigd wordt, zodat de papierwinkel vermeden kan worden.   

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws