ADE 2006 : Sfeerimpressie, Dr. Kucho en meer

Partyscene Redactie | 21 oktober 2006
headlines

Het was vrijdag 20 oktober een gekkehuis in Felix Meritis. Mensen werkzaam in de wereldwijde dancescene netwerkten zich rot en speurden, via de badges, naar potentiële klanten en andere lui aan wie ze iets aan zouden kunnen hebben.

Tekst: Frank Böhm

Zo kwamen we Olaf van 11 tegen, die net binnen kwam. Het probleem van programmeurs en promoters is volgens hem dat ze alles willen zien en meemaken op het ADE, maar uiteraard erg druk zijn met hun eigen avonden voorbereiden. Naast artiesten als Don Diablo, Roog, Erick E, Isis, Marcella, en Mark Doyle, die allemaal driftig samplers uitdeelden aan iedereen die daar behoefte aan had, waren er ook veel andere mensen uit de scene aanwezig. De workshops en speeches werden druk bezocht door (aanstormende) dj’s en artiesten die niet langer kunnen wachten om door te breken. Tips werden uitgewisseld, visitekaartjes gingen van hand tot hand, cd’s werden ter plekke beluisterd, en ook de biertap stond nooit stil. Promoters strooiden met flyers en gastenlijstplekken, wat de keuze waar ’s avonds heen te gaan niet makkelijker maakte.
Dr. Kucho
In al deze drukte zagen we de Spaanse Dr. Kucho, niet te verwarren met de (groene) wonderdokter uit België, ongestoord naar zijn laptop staren. Al lang hadden we niets meer vernomen van de man die enige tijd terug grote hits had met o.a. Can’t Stop Playing, een productie van hem en Gregor Salto, die even later ook aan komt schuiven.

Hoe komt Dr. Kucho, die eigenlijk Daniel Manzano heet, eigenlijk aan zijn aparte naam? “Toen ik 12 jaar geleden begon met draaien, was het gebruiken van je eigen naam totaal niet cool. Een vriend van me had destijds een leuk stripfiguur bedacht, welke Kucho heette. Met het Dr. Ervoor kreeg mijn naam nog iets meer stijl.”  Wat doet bij op het ADE? “Ik ben niet echt een zakenman, daar heb ik mijn managers voor. Ik ben hier om te netwerken, de mensen te zien waar ik normaliter alleen via email contact mee heb. Vind het altijd erg gezellig, en was al twee jaar niet meer geweest op het ADE. Had namelijk niet zoveel zin in het reizen, en was erg druk.” Druk? Maar we horen weinig meer van hem de laatste tijd. “Dat klopt, mijn laatste release was alweer in januari. Maar er komen nu nieuwe releases aan, zoals de opvolger van Can’t Stop Playing, die op het label van mij en Gregor uitkomt, G-Docter. De plaat, Love is my Game genaamd, is al geruime tijd af maar het schieten van de clip kost veel tijd.”
Dr. Kucho & Gregor Salto
Wat vind hij eigenlijk van de electro house sound die nu zo populair is in Nederland? “In 2004 en 2005 draaide ik erg vaak in jullie land, maar dat was voordat die electro sound zo populair werd. Het is gewoon niet mijn sound. Platen als Put your Hands up for Detroit, dat is voor mij 10% house en 90% electro. Mijn stijl is meer funky, met meer melodie. Soms een afwijkende en aparte plaat in mijn sets vind ik wel leuk uiteraard. Eén van mijn favoriete tracks van dit moment is Take me Higher, van Micha Daniels. Ook Full Intention’s Soul Power (Kurd Maverick remix) kan mij bekoren. Mijn all time favorite is Michael Jackson’s Billy Jean, een tijdloze trek met een te gekke bassline erin.” Kucho draait overigens met Ableton Live, dit werkt namelijk net zoals werken in de studio, scheelt een hoop gesjouw met platen/cd’s en je hebt meteen je nieuwste tracks bij de hand op je laptop. Het gaat dan ook om het resultaat, een dansvloer die uit z’n dak gaat, en niet de manier waarop. Dus dj’s die zweren bij vinyl, die begrijpt hij niet.

Gregor Salto vertelt dat ze water bij de wijn doen in de studio. De electrohouse sound is in Nederland erg populair, en daarom klinkt de nieuwe plaat electro-achtig, maar wel met de mooie melodieën van Kucho erbij. De verharding van de scene in ons land, daar is Gregor minder blij mee. “Het lijkt wel of iedereen slechts op de climax plaatjes wilt dansen, het is moeilijk opbouwen. Waar is de tijd gebleven dat je een mooi opgebouwde soulvolle set neer kon zetten? Zoals Roog jaren terug al deed, daar kon ik echt van genieten, en zijn sound heeft mij ook zeker geïnspireerd. Daarom zal ik ook altijd tegenover een ‘hardere’ release, zoals Bouncin’ Harbour (de B kant overigens) een track met meer soul zetten, zoals in dit geval Just a Trip en Curtir, wat genieten betekent.” En zo blijft alles weer in evenwicht.

www.drkucho.com

www.g-rex.com

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws