PS Interview: Roog

Partyscene Redactie | 20 oktober 2006
headlines

Roog van Bueren is 35 jaar, single, en draait al geruime tijd plaatjes. Hij maakt muziek met zijn broer Greg onder de naam Hardsoul en Roog & Greg, heeft twee platenlabels, Hardsoul Pressings en R&G Electronics, en vormt met Erick E het houseduo Housequake. Ook is hij mede-eigenaar van Beyond Bookings, welke zaterdag samen met MN2S de Escape host tijdens het ADE.

Tekst: Frank Böhm

Waar hing jij uit in je jeugd?

Eind jaren tachtig ging ik in Den Haag vaak naar Confetti’s/La DS. Begin jaren negentig was ik ook in Nighttown met Ronald Molendijk te vinden, maar ging voornamelijk naar Marcello in de It. Toen ik geen puber meer was vertoefde ik meer dan regelmatig in de Roxy.
Roog
Wanneer begon je met draaien?

Ik kocht al vanaf mijn 7e jaar plaatjes, en deze nam ik vaak mee naar feestjes. Dat vond ik zo leuk dat ik een drive-in show begonnen ben. Ik draai vanaf ongeveer mijn 14eal zeer regelmatig op allerlei feestjes.

Wat deed je hiervoor voor werk?

Ik heb rechten gestudeerd en na mijn afstuderen heb ik mijzelf een jaar gegeven om een redelijke living te maken van het draaien en produceren… en dat lukte aardig.

Hoe ziet jouw week er gemiddeld uit?

Ik probeer sinds begin dit jaar de maandag vrij te houden (wat niet altijd lukt). Vanaf dinsdag tot en met vrijdag begin ik de dag met een sessie in de sportschool. Daarna rij ik naar onze studio annex kantoor in Hilversum en doe ik administratieve dingen zoals emails lezen, vergaderen, etc.. In de avond maken we muziek/edits of bestel ik platen op het internet. Dat doe ik tot een uurtje of twaalf/een, en dat vier dagen in de week. In het weekend draai ik natuurlijk plaatjes… en dan begint het weer opnieuw.

Wat vind je van de partyscene in Nederland?

Het is voor mij bizar om mee te maken hoe de laatste twee jaar die house sound in Nederland echt ontploft is. Mensen lijken de trance sound beu te zijn en vooral de nieuwe generatie is helemaal aan de (electro)house. Ik heb natuurlijk de laatste 7/8 jaar me drie slagen in de rondte gedraaid maar dat was voornamelijk randstad. Nu krijg ik tussen de 40/50 aanvragen per maand en dat gaat echt van Groningen tot Maastricht!

En wat zijn nog meer de verschillen met vroeger?

Zoals ik in de vorige vraag al vertelde is de house sound nu veel populairder dan vroeger. De scène speelde zich toen voornamelijk af in hip Amsterdam en Rotterdam en er waren hooguit tien dj’s die deze sounds draaiden. Nu heeft elke stad in Nederland meerdere feesten op een zaterdagavond en zijn er honderden dj’s die deze house sound draaien.

Roog & GregHoe heb je de produceer kneepjes onder de knie gekregen?

Omdat we eigenlijk een van de weinigen in Nederland waren die soulfull house probeerden te maken voelden we ons nogal eenzaam en hebben we alles zelf moeten ontdekken. Er bestond natuurlijk nog geen internet en we hadden echt geen idee hoe en met welke apparatuur de Amerikaanse platen werden gemaakt die wij te gek vonden. Tegenwoordig bestaan er programma’s waar je muziek mee kan maken met allerlei house presets (voor de leken onder ons: standaard geluiden) die supergoed klinken, maar dat had je destijds nog niet. Het heeft ons dan ook jaren gekost om iets te produceren wat wel aardig klonk en voor een house productie door kon.

Hoe onderscheid jij jezelf, zowel als dj als producer?

Ik draai met drie cd spelers en draai alleen nog maar eigen edits (versies). Als producer vind ik het leuk om heel verschillende muziek te maken. Als Hardsoul doen we heel muzikale en soulvolle producties met live instrumenten en vocalisten en als R&G maken we heel elektronisch georiënteerde muziek. Beide vind ik leuk om te doen.

Je draait alleen nog maar met cd’s, zie je vinyl compleet verdwijnen?

Als je me deze vraag een paar jaar geleden had gesteld had je ruzie met me gekregen omdat ik toen een fanatieke vinyl junk was. Maar het is nu een feit dat een heleboel dance labels gestopt zijn met het uitbrengen van vinyl omdat er te weinig vraag naar is. Ik moet er zelf ook echt niet meer aan denken om met platen te gaan draaien. Ik draai namelijk geen één track meer zoals ik hem aangeleverd krijg. Ik edit alles naar mijn eigen smaak zodat ik mijn dj set nog veel meer mijn eigen signatuur kan meegeven.

RoogDraai je veel in het buitenland onder de naam Hardsoul?

Ik heb al heel veel in het buitenland gedraaid. Het begon toen Defected ons vroeg toen zij onze plaat Back Together uitbrachten. Ik heb voor hun Defected in the House over de hele planeet gedraaid. Twee jaar geleden ben ik bij het engelse MN2S management gekomen. Voor hun 10 jarig bestaan hebben zij ons gevraagd om samen met Jon Cutler een cd samen te stellen. Naar aanleiding daarvan heb ik ter promotie door de hele UK gedraaid, heb echt alle plaatsen daar wel gehad. Daarnaast draai ik regelmatig in Japan omdat onze Hardsoul platen ook door een Japanse platenmaatschappij worden uitgebracht. Verder heb ik ook nog een residentie in de Cielo in New York. Al met al veels te veel voor iemand die niet van vliegen houdt haha!

Waar zou je ooit nog wel eens willen draaien?

Eh… volgens mij ben ik wel overal wel meerdere keren geweest. Misschien Brazilië, daar hoor ik goede verhalen over.

Je zit dus doordeweeks in de studio en draait elk weekend in de clubs. Niet bang voor last van je gehoor?

Ik begin echt een beetje hardhorend te worden…risico’s van het vak zeg maar.

Welke producer vind je erg goed en waarom?

Oeh! Wat een moeilijke vraag, er zijn echt zo veel producers die mij inspireren. Van Quincy Jones tot de Masters at Work.

Heb je nog een aparte anekdote aan een gig overgehouden?

Tijdens een set in Israël viel de politie binnen toen ik mijn eerste plaat wilde opzetten. Heel het feest werd afgeblazen en ik heb niet meer gedraaid.

HardsoulWat zijn de Hardsoul plannen de komende tijd?

Op Hardsoul Pressings komt een plaat uit van een Australische groep Quasimodo getiteld Give In, op R&G zijn de aankomende releases; R+G featuring Anita Kelsey - Wicked World (met een geweldige remix van Fedde le Grand) en Born to Funk - SODP. Daarnaast brengen we natuurlijk de Housequake cd/dvd uit die vanaf november in alle winkels te verkrijgen is.

Heb je nog een goede tip voor beginnende producers die ook hun tracks willen uitbrengen?

Ik ben echt blij hoe door het voortschrijden van de techniek het veel makkelijker is geworden om een goed klinkende productie te maken met bescheiden middelen. Ik ontvang echt zeer regelmatig dingen die echt leuk zijn. Als tip wil ik wel meegeven: wees heel kritisch over je eigen werk. Luister veel naar andere producties en spiegel jouw productie daar aan. Pas als je heel tevreden bent kan je je track aan de buiten wereld laten horen.

Welke act/dj zie jij de komende tijd doorbreken?

Ik roep al twee jaar in al mijn interviews en tegen iedereen die het wil horen (en niet wil horen) dat de Nederlandse house sound internationaal gaat klappen. Fedde is natuurlijk nu de eerste die helemaal loos gaat maar ik kan zo een paar namen noemen die hem achterna kunnen, zoals Gregor Salto, Erick E, Jeroenski etc.. Dit is echt nog maar het begin!

Wat kan men morgen verwachten op de MN2S party in Escape?

Vorig was het echt de klapper van het ADE met het hoogst aantal bezoekers. Dit jaar is de concurrentie nog heviger omdat het ADE  nu echt wereldwijd op de kaart staat en echt alle grote platenlabels en dj’s aanwezig zijn. Maar met een line up van Todd Terry, Seamus Haji, Michael Gray, Sergio Flores, Jeroenski, D-Rashid, Born to Funk, Raymundo en Prom kan het wel een aardig feestje worden.

Tenslotte, als je zelf een feest zou mogen organiseren, ongeacht de realiseerbaarheid ervan, hoe zou dit eruit zien?

Wat een moeilijke vragen!

Locatie: als het even kan in de openlucht met een aangenaam klimaat (mag ook Bloemendaal zijn)

Line up: had graag de volgende artiesten wel (nog een keer) in levende lijve op het hoogtepunt van hun kunnen willen zien optreden: James Brown, George Clinton, Miles Davis, Earth Wind and Fire en dan ik kan nog wel even door gaan.

www.djroog.com

www.hardsoul.nl

www.mn2s.com

www.beyondbookings.com

www.escape.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws