Toekomst Love Parade nog steeds onzeker

Partyscene Redactie | 13 oktober 2006
headlines

Maurice Maue, Dr Motte ,Rainer SchallerOnlangs meldde partyscene dat er volgend jaar wellicht geen Love Parade maar de B-Parade (Berlin Street Parade) zal plaatsvinden in het tweede weekend van juli. De voortekenen voor een nieuwe Love Parade lijken in ieder geval niet gunstig met het vertrek van 2 belangrijke personen binnen de Love Parade organisatie en de ontwikkelingen in de Berlijnse gemeentepolitiek.

Was het eerder dit jaar oprichter Dr Motte die zich niet langer kon vinden in de koers van de nieuwe directie, inmiddels hebben ook projectmanager Sünje von Ahn en plaatsvervangend directeur en perswoordvoerder Maurice Maué het bedrijf via de achterdeur verlaten. "Ik heb een betere baan aangeboden gekregen en werk nu voor Paul van Dyk, niet meer niet minder" verklaart Von Ahn haar vrijwel anonieme vertrek. Volgens sponsor (McFit) en Love Parade eigenaar Rainer Schaller is er dus geen sprake van onenigheid binnen de organisatie en hij vraagt de fans van de Love Parade dan ook nog even geduld te hebben tot 31 oktober wanneer hij bekend zal maken of er volgend jaar weer een parade is (of niet).  Ookal besluit Schaller opnieuw geld te steken in een nieuwe editie van de Love Parade in 2007 dan nog is het de vraag of deze ook daadwerkelijk zal plaatsvinden. Dit vanwege de concurrentie van de B-Parade en het feit dat de uiteindelijke beslissing bij de Berlijnse gemeenteraad ligt.

Ralf Lipus B-Parade"Wij zijn er helemaal klaar voor, hebben al een budget van 1,8 mln. euro dankzij sponsoren en hebben de eerste truckaanmeldingen reeds binnen." licht Ralf Lipus één van de organisatoren van de B-Parade toe. "De belangrijkste reden dat de B-Parade vorig jaar niet door ging was dat het faillissement van Planetcom (een onderdeel van de Love Parade GMBH) op het laatste moment door een geldinjectie van Rainer Schaller  werd opgeheven. Hierdoor moest de gemeente Berlijn het contract met Planetcom met daarin overeengekomen het recht op een Love Parade tussen 2001 - 2006 nakomen en hadden wij met onze aanvraag gewoon pech en waren al onze voorbereidingen voor niets. We hebben vervolgens in November 2005 zelf een aanvraag gedaan voor de jaren 2007 – 2011 voor het tweede weekend in juli, de Love Parade nog niet. We laten ons niet nog een keer de kaas van het brood eten en zullen alle middelen inzetten om onze parade door te laten gaan mochten er problemen ontstaan."

Volgens ex Love Parade woordvoerder Maurice Maué is er geen reden tot paniek: "Ik weet niet waar Ralf Lipus denkt rechten vandaan te halen, de Love Parade heeft al lang een aanvraag gedaan voor 2007 dus dat loopt en daarover zal de gemeente Berlijn beslissen. Het gaat er niet om wie er als eerste een aanvraag indient, alle aanvragen worden met elkaar vergeleken en dan wordt er uiteindelijk besloten. Verder is het aan Rainer Schaller of hij besluit om er mee door te gaan of niet, er zijn genoeg redenen om dit wel te doen na het succes van de afgelopen Love Parade maar ik kan er ook wel een aantal bedenken om het niet te doen. Daar doe ik geen uitspraak over en die beslissing laat ik aan Rainer." Ook Maué geeft aan de Love Parade organisatie puur om persoonlijke redenen de rug toe te keren. "Ik heb besloten terug te gaan naar Neurenberg aangezien daar mijn roots liggen en mijn vriendin er woont."

Michael DonnermeyerOp 26 september vond de eerste beoordeling van de beide aanvragen plaats op een besloten zitting van beleidsbepalers van de gemeente Berlijn. Woordvoerder namens deze commissie Michael Donnermeyer gaf aan partyscene een korte reactie: "Aangezien deze vergaderingen besloten zijn kan ik hier niet al te veel over zeggen buiten dat er nog geen voorkeur is en er dus nog niets besloten is. Wel kan ik de mensen verzekeren dat we open en eerlijk naar de aanvragen kijken en de manier waarop we tot een besluit komen terug te lezen zal zijn. De wereldwijde bekendheid en aantrekkingskracht van de Love Parade is natuurlijk een belangrijke factor maar zeker niet doorslaggevend. Er wordt naar meerdere factoren gekeken en als een andere organisatie die beter voor elkaar heeft zal dat bepalend zijn." Met name de schoonmaakkosten en schade aan de Tiergarten zijn zaken waar de gemeente in het verleden flink mee in haar maag zat.

Binnenkort volgt er een nieuwe ronde waarbij beide organisaties nog eens onder de loep worden genomen. Of eigenaar Schaller van de Love Parade daarop wacht tot het bekend maken van zijn plannen voor volgend jaar of dat er andere zaken spelen waardoor hij wel of niet door gaat is niet duidelijk. Op dergelijke vragen wil hij niet inhoudelijk reageren.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws