Over de strenge drugscontrole tijdens Awakenings...

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

De politie hield samen met het Horeca Interventie Team (HIT-team) een strenge controle waarbij 131 aanhoudingen werden verricht. Dat aantal is aanzienlijk; zeker in vergelijking met de 12 personen die in februari tijdens die editie van Awakenings werden aangehouden. Het HIT-team is een samenwerkingsverband van wijkteams (in dit geval Wijkteam West), de belastingdienst en douane.

127 aanhoudingen van de 131 waren drugs gerelateerd, n persoon was in het bezit van een busje traangas, n werd aangehouden voor belediging, en n in verband met mishandeling en een voor openbare dronkenschap. Dat klinkt allemaal heftig, maar het is volgens organisator Rocco Veenboer wel te nuanceren: Vorige keer in februari waren er 25 agenten waarvan de helft in burger. Nu waren er twee keer zoveel agenten. Het was een grootschalige opsporing waarbij naar mijn inzien de norm ook is veranderd. Vorige editie werd je nog met n of twee pillen heengezonden, nu werd je aangehouden bij n tablet. Een zero tolerance beleid, dus. Net als bij ons Awakenings festival van de zomer. Dan kom je helaas sneller op 131. Per dag werd de Gashouder bezocht door 3500 feestgangers.

17 Personen kregen direct een dagvaarding mee. Het betrof een totaal van 10.025 euro aan boetes. De strategie achter de controles die de politie in samenwerking met het Horeca Interventie Team uitvoert, varieert. Soms is het een steekproef, soms gebeurt het na tips, het is volgens de Politie Amsterdam Amstelland in elk geval geen bewust volgen van Awakenings. Wij gaan heel veel feesten af. We hopen dat het afschrikt, maar de controles zijn vooral bedoeld om de wet te handhaven. Harddrugs zijn simpelweg verboden, aldus een woordvoerder van de Politie Amsterdam-Amstelland.

Meestal weten we wel dat zon controle er aan zit te komen, legt Veenboer uit. We wisten het al twee weken van tevoren. Maar dat de norm van de politie dit keer net zo streng zou zijn als op ons zomerfestival, had ik niet beseft. Als organisatie toon je je natuurlijk bereidwillig naar de politie toe, maar als we dit hadden geweten hadden we het nog wel even extra in onze nieuwsbrief vermeld. Aan de andere kant weet je als bezoeker dondersgoed dat het verboden is om drugs bij je te hebben.

De politie Amsterdam-Amstelland schrikt van het aantal, maar is tevreden over de medewerking van de organisatie van Awakenings. Het is belangrijk dat een organisatie meewerkt omdat die zijn bedrijf schoon wil houden. Anders krijg je problemen met je vergunning bij de volgende editie, aldus de woordvoerder van de politie.

In het forum van de site van Awakenings gaat het natuurlijk ook over de kwestie. Sommige bezoekers beweren zelfs dat de politie in burgerkleding dealers en gebruikers zouden hebben uitgelokt. Maar ook gaat het over het succes van deze editie. Een bezoeker schrijft: Ik ben beide dagen in totaal bijna 18 (!!) uur in de Gashouder geweest en heb er niks maar dan ook niks van gemerkt. Wel verhalen gehoord natuurlijk maar verder zelf geen last van gehad en verder SUPER genoten!

Wat vind jij hiervan? Reageer in onze poll of discussieer forum.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws