PS interview: Steve Angello

Partyscene Redactie | 26 september 2006
headlines

Samen met zijn maatjes Sebastian Ingrosso, Axwell en Eric Prydz behoort Steve Angello tot de Zweedse house maffia. Alle vier gaan ze als een speer. Onlangs mixte Steve Angello nog een nieuwe Sessions voor het Londense Ministry Of Sound en naast het deejayen, remixen en produceren is hij ook druk bezig met zijn eigen label Size Records. Een gesprek met deze hitmachine.

Tekst: Jesse Voorn

Ineens was je er. Waar kwam je zo snel vandaan?

Steve: “Lastige vraag. Ik heb altijd al keihard gewerkt en ineens slaat het in. Het werd groter en groter, maar ik kan er nog steeds niet aan wennen. Wij houden van alles wat we doen en muziek is onze passie. steve angelloIk denk er verder ook niet teveel over na. Ik doe wat ik altijd gedaan heb en dat is muziek maken. Er is in die zin ook weer niets veranderd voor me. Het is een hype geworden, ik krijg veel meer aanvragen, dat is wel anders. Iedereen wil iets van je, maar ik voel geen druk ofzo.”

Hoe komt het toch dat er ineens zoveel creativiteit uit Zweden komt?

Steve: “Dat komt door het weer. Wij hebben hele lange winters, waarin het echt heel koud is. In de winters zitten we alleen maar in de studio. Ik ken geen mensen die zo veel tijd in hun studio doorbrengen als wij, ik woon er soms bijna. Maar dat is goed, want ik hou echt van muziek maken. Daarnaast ontwerp ik graag en hou ik me veel bezig met mijn label. Ik vind alles leuk en ben een echte controlfreak. Dat is mijn probleem.”

Jullie noemen jezelf de Swedish House Maffia, waarom?

Steve: “Ach, dat is ook maar een hype. Wij zijn nou eenmaal hele goede vrienden, die stuk voor stuk succes hebben. Wij hebben dat ooit bedacht en er flink om gelachen, totdat mensen het echt begonnen te gebruiken.”

Hoe tijdelijk ervaar jij je succes?

Steve: “Dat is inderdaad het hele probleem, het kan morgen weer voorbij zijn. Als je een hele grote plaat hebt uitgebracht, dan gaat het snel. Maar ik kan me niet druk maken over een opvolger of over nieuwe grote platen. Ik wil gewoon de dingen uitbrengen die ik zelf te gek vind en of dat nou in is of niet, maakt me niet uit. Pas als mensen stoppen met het kopen van mijn platen, dan moet ik me maar eens zorgen gaan maken. Die electrohouse is erg populair op het moment, maar wij zijn daar jaren geleden al mee begonnen, wij hebben waren de eersten. Maar ik ben nu alweer een stap verder, ik geloof het wel weer.”

Wat interesseert je nu dan?

Steve: “Ik wil muziek naar een ander niveau brengen voor mezelf, door met een punkband te werken bijvoorbeeld, of andere vocalisten. Mensen verwachten nu bepaalde dingen van me en daar ga ik tegen in. steve angelloAls mensen weer een electrohouse hit verwachten, dan ga ik precies het tegenovergestelde doen. Ik wil mensen shockeren en dan maak ik een vette underground plaat, zoals Teasing Mr. Charlie. Ik wil overal zijn en ik wil dat iedereen mijn platen kan draaien. Ik wil niet vast zitten aan één stijl of geluid. Daarvoor hou ik teveel van muziek.”

Toch blijf het Zweedse geluid een of ander geheim recept, zo lijkt het?

Steve: “Hahaa, ja en dat houden we zo. We doen alles en ik wil je er niet teveel over vertellen, maar de hoofdmoot is toch wel dat we erg veel lol hebben. Ik produceer ook tracks waar ik niet eens mijn naam achter zet, zoveel maak ik. Ik kan ook ineens een popnummer maken en dan weer een housetrack, ik hou mijn creativiteit graag draaiende.”

Je werkt veel samen met andere artiesten. Hoe belangrijk is dat voor je?

Steve: “Voor mij is dat heel belangrijk, zeker als het om vrienden gaat. Ik werk graag met vrienden, hoe groot ik ook word. Vriendschap is belangrijk en het gaat niet alleen maar om zaken in het leven. Maar we zijn allemaal erg druk en als we samen in de studio gaan zitten, dan zien we elkaar tenminste nog eens. Kunnen we net zo goed ook maar wat nummers maken. Ik werk nu ook veel samen met Laidback Luke trouwens.”

Hoe is dat?

Steve: “Ik ken hem al een aantal jaar en ik vind het te gek om met hem te werken. Ik ken hem via het forum op zijn site. Ik wilde dat hij een remix maakte van Voices. Dat heeft hij gedaan en we hebben daarna contact gehouden en we doen dingen voor en met elkaar. Hij is nu de Nederlandse tak van de Zweedse maffia. Hij is een broeder en ik hou van hem. We gaan nog veel meer dingen samen doen in de toekomst. Maar goed, ik heb nooit een vooropgezet plan, dus we zien wel. Zo gaat dat in de studio ook, wat gebeurt dat gebeurt.”

steve angello

Je hebt al wel een flinke stroom releases op je naam staan. Nooit aan een album gedacht?

Steve: “Ik heb er wel aan gedacht, maar ik vind het nu nog te vroeg. Het kost tijd om een volledig album te maken. Als ik voel dat de tijd er rijp voor is, dan neem ik een maand of drie vrij en ga ik het doen. Een album is iets speciaals, je werkt op een ander niveau. Het is niet zomaar een nieuwe housetrack die je maakt, je moet er echt bij nadenken. Nu ben ik daar nog niet klaar voor. Ik denk dat het nog één a twee jaar duurt.”

In de hoes van je Sessions voor Ministry Of Sound bedank je alle resident dj’s waar je mee gedraaid hebt. Waarom?

Steve: “Omdat ik vaak met residents in de clinche gelegen heb. steve angelloSoms wil een resident bewijzen dat hij resident is en dan draait ie vijf van mijn top tracks. Dat mag hij helemaal niet doen, hij moet mij en mijn nummers respecteren, ik ben daar te gast. Ik kan ze dan nauwelijks meer draaien. Natuurlijk is het leuk als ze je muziek draaien, maar je moet wel weten wanneer. Laatst was ik ook ergens, toen draaide de resident zes van mijn eigen nummers achter elkaar, toen raakte ik echt pissed off. Ik ben toen naar hem toegegaan en vroeg hem wie ie wel niet dacht dat ie was.”

Heb je dat zelf nooit gehad als resident?

Steve: “Ik had mijn eerste residency toen ik een jaar of vijftien oud was, maar ik draaide niet iemands platen voor zijn neus weg. Ik ben het maar kort geweest, want al snel begon ik met reizen en draaien als headliner. Daarbij verveel ik me dood als ik te vaak op dezelfde plek moet draaien.”

Je bent al heel succesvol op heel jonge leeftijd. Hoe moet dat in de toekomst voor je, want je hebt je al bewezen?

Steve: “Ook daar denk ik vaak over na. Ik wil alles naar een breder niveau trekken. Ik wil meer artiesten tekenen, me meer met de merchandise gaan bezighouden, muziek maken, het hele concept. Ik wil overal bij betrokken zijn. Ik weet ook hoe het is om een opkomende dj en producer te zijn, dus daar wil ik nieuwe producers ook bij helpen. En ik wil wel meer achter de schermen muziek voor anderen maken. Dat heb ik net weer gedaan. Ik kan er nu niets over zeggen, maar als het uit komt, dan weet je dat ik het ben.”

Steve Angello staat vrijdag op Rush in Panama in Amsterdam.

Surf ook eens naar www.sizerecords.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws