Dadara’s wondere wereld

Partyscene Redactie | 22 september 2006
headlines

Dadara werd in de dancescene bekend dankzij zijn platenhoezen voor platenlabel en dj hangout/winkel Outland in Amsterdam. Ook maakte hij opvallende flyers en cdhoezen. Zijn enorme Greymanbeeld (symbool van het gebrek van fantasie in onze samenleving) was jarenlang een eyecatcher tegenover het Museumplein en staat nu naast het pand van ID&T. Voor dit bedrijf ontwierp hij ook de flyer/map van Mysteryland in 2004.

Maar hij doet meer dan dat. Twee jaar terug  presenteerde Daniël Rozenberg, zoals hij heet, samen met vormgever Jesse Limmen zijn eerste kunst/animatiefilm, The Rise and Fall of the Fools Ark, over een ‘waargebeurde fantasiereis’ van een door hem zelfgebouwd narrenschip, dat uiteindelijk in de Nevadawoestijn een vurig einde vindt. In 2004 was bij Reflex New Art Gallery zijn  jubileumstelling Love, Peace and Terror te bewonderen.
Dadara
Voor nieuwe inspiratie vertrok Dadara naar het Senegalese dorpje Jenne. In een omgeving waarin ‘iedereen Ibu heet en elke auto tot taxi wordt  gepromoveerd’ werkte hij er aan een serie kleurrijke houten beelden, waarin hij de oude Afrikaanse cultuur vermengde met een heel andere magische wereld: de wereld van Dadara.

Weer terug in zijn nieuwe Amsterdamse studio aan de Govert Flinckstraat legde hij de laatste hand aan zijn nieuwe werk, dat vanaf 30 september te zien zal zijn bij Reflex Modern Art Gallery aan de Weteringschans 79a. Elke dag weer een nieuw detail, een nieuwe inval. “Tot op het allerlaatste moment. Ik kan de tijd niet inplannen.” Zijn atelier veranderde in een

fantasierijk waarvan niet alleen de beelden maar ook zijn nieuwe Masker-schilderijen deel uit maken. Maskers fascineren Dadara. “Ik schilder maskers zoals anderen mensen portretteren. Alleen heeft een masker geen persoonlijkheid. Dat persoonlijke breng ik er zelf in aan, door toevoeging van extra details.”

Voorafgaande aan zijn Afrikaanse avontuur stuurde hij de ontwerpen voor

zijn beelden op naar de professionele houtbewerkers van Jenne. Die gingen vervolgens met zijn ideëen aan de slag. En bij aankomst zag Dadara dat het goed was. Niet exact zoals hij het in zijn hoofd had, maar ‘wel voor negentig procent’. Afrikaanser. En met een extra spannende dimensie, door de specifieke lokale haktechnieken. Dadara: “Ik doe nooit dingen waarvan ik precies weet hoe het uitpakt.” Ter plekke ging hij met de door hem ontworpen en door de houtbewerkers vervaardigde sculpturen aan de slag en geschilderde hen met zijn‘nieuwe werelden’: een creatieve ‘make-over’.

“File not Found” heet zijn nieuwe universum vol beelden en maskers. Een wereld waarin het Afrikaanse zich soms vermengd met Aziatische invloeden, waarin druipende hersenen droommachines vormen, sterrenmakers een nieuw heelal scheppen  en iedereen zijn eigen fantasie de vrije loop kan laten. Of zoals Dadara het zelf uitdrukt: “Het lijkt een wereld die niks meer met de onze te maken heeft, maar aan de andere kant verwijst naar alles wat ons bezig houdt.”

“File Not Found” is vanaf 30 september te zien bij Modern Art Galery, Weteringschans 79a, 1017 RX Amsterdam. Zie ook www.dadara.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws