PS interview: Henrik Schwarz

Partyscene Redactie | 19 september 2006
headlines

henrik schwarzAl ruim vijftien jaar is Henrik Schwarz actief als producer en dj, maar hij brengt pas sinds vier jaar ook daadwerkelijk platen uit. Daarnaast is hij actief als designer, wat hem nog meer tijd kost dan de muziek. “Maar ik zal nooit kiezen tussen beide dingen en ze vullen elkaar prima aan,” zegt hij. Afgelopen zaterdag beleefde de sympathieke Duitser zijn Nederlandse debuut in 11 in Amsterdam en als binnenkort zijn deel van de gerenommeerde DJ-Kicks uit komt, dan weet iedereen wie Henrik Schwarz is.

Tekst: Jesse Voorn

Er komt op dit moment erg veel op je af. Kun je het allemaal aan?

Henrik: “Ik probeer rustig te blijven, wat niet echt makkelijk is. Het belangrijkste is gewoon om met je voeten op de grond te blijven en het lekker rustig aan te doen. Een dag heeft maar 24 uur. Je hebt dan 8 uur om te werken, soms wordt dat iets meer, nog eens 8 uur om met vrienden door te brengen en te leven en dan slaap je nog 8 uur. Er is dus een limiet aan tijd, wat ook wel weer goed is. Ik probeer niet teveel te stressen. Ik ben altijd erg opgewonden over nieuwe dingen en ik moest echt mijn les leren hoe ik dingen het beste kon regelen voor mezelf.”

Was dat een moeilijke les?
Henrik: “Oh ja, heel moeilijk. Dat komt doordat ik altijd alles wil doen, maar ik heb moeten leren dat zoiets niet mogelijk is.”

Er is meer dan werk alleen in het leven?

Henrik: “Precies. Muziek is op dit moment misschien wel een van de meest belangrijke dingen in mijn leven, henrik schwarzmaar ik probeer niet te vergeten dat ik ook nog een gewoon leven heb, met vrienden en familie, dat is heel belangrijk voor mij. Bovendien moet muziek ergens vandaan komen. Als je de hele tijd werkt, dan krijg je geen inspiratie, ik niet tenminste. Ik denk ook dat inspiratie het belangrijkste is in het hele proces; het muziek maken zelf neemt minder tijd in beslag.”

Waar haal jij je inspiratie vandaan dan?

Henrik: “Ik probeer altijd heel nieuwsgierig te zijn en kijk naar veel verschillende dingen. Ik lees wetenschappelijke bladen, omdat daar de meest bizarre dingen in staan, je wordt dan geïnspireerd door hele gekke dingen. Ik probeer zo veel mogelijk input te krijgen als het maar kan en dan komt er vanzelf wel een muzikaal idee uit. Soms gebeurt dat gelijk en moet ik gelijk naar de studio en dat thema uitwerken en soms duurt het veel langer.”  

En dan krijg je ook veel aanvragen voor remixen en boekingen. Wordt dat al teveel?

Henrik: “Ik moet vaak nee zeggen, om er niet gek van te worden. Ik heb daarom ook een paar hele strikte regels voor mezelf opgezet en die breek ik niet. Sindsdien gaat het me allemaal veel beter af, anders zou het inderdaad teveel worden.”

Welke regels zijn dat?

Henrik: “Ze zijn heel makkelijk te volgen. Het zijn eigenlijk 2 regels. henrik schwarzDe eerste is om slechts 2 weekenden per maand te draaien en de andere is om een muzikaal project niet in minder dan zes weken te doen. En dat werkt wel. Mensen willen vaak dat ik dingen sneller afmaak, maar dat schiet voor mij niet op, dus dat doe ik niet. Het beste is als ik helemaal geen deadline heb. Ik ben geen ideeën machine, dus een bepaalde druk werkt niet bij mij. Als ik dus geen ideeën heb, dan doe ik niets of ik denk er een beetje over na. Ik gebruik de beperkte tijd die ik heb dus op een effectieve manier en ik zit niet zomaar wat aan te klooien in mijn studio tot ik wat heb.”

 

Je zit wel in de hoek van het Duitse geluid dat nu heel populair is, toch klinkt het net wat anders…

Henrik: “Ik weet het niet, het innerlijk is altijd anders dan de buitenkant. Ik kan niet zeggen waar ik in het plaatje sta. Ik heb altijd gevoeld dat wat ik aan het doen was, totaal vreemd was. Voor mij klinkt mijn muziek ook vreemd en mijn tracks klinken op de een of andere manier anders, dat wel ja, maar ik dacht altijd dat dat niet goed was. Maar nu mensen zeggen dat mijn muziek wel goed klinkt, begin ik het zelf ook maar te geloven.”

Is dat geen valse bescheidenheid?

Henrik: “Ehm, ja, misschien heb je gelijk, maar ik denk toch dat het goed is voor me. henrik schwarzIk vraag me altijd tot op zekere hoogte af wat andere mensen van mijn werk vinden, dat is het punt. Ik zat er toevallig een paar dagen geleden ook over na te denken. Als ik alleen muziek voor mezelf zou maken, dan zou ik het niet uitbrengen. Ik heb dat vijftien jaar lang gedaan, muziek maken en het niet uitbrengen. Toen ben ik mijn nummers wel gaan uitbrengen, ik weet niet waarom eigenlijk, maar het is cool als mensen je muziek leuk vinden.”

Wanneer kwam je dan op het punt dat je besloot wel iets uit te brengen?

Henrik: “Dat was ik niet zelf, hahaa. Ik had veel tracks van mezelf op een cd gebrand, om te gebruiken in mijn dj-sets. Ik moest toen een keer draaien met Sasse, van Mood Music, en hij wilde die cd met mijn tracks hebben. Die week kwam hij bij me terug en vertelde dat ie ze wilde uitbrengen. Het was eigenlijk altijd al een droom van me om een plaat uit te brengen, maar ik had er nooit aan gedacht om het ook echt te doen. Ik denk dat ik gewoon aan het wachten was totdat iemand het voor me deed. Het duurde alleen wel heel erg lang.”

Was je er te verlegen voor?

Henrik: “Misschien wel ja, maar dan wel op de manier dat ik er vanuit ga dat dingen op een bepaalde manier groeien. Ik kan natuurlijk rond gaan schreeuwen dat ik ongelooflijk goede muziek maak, maar dat is niet mijn manier. henrik schwarzIk wil dat mensen zelf besluiten of ze mijn muziek leuk vinden en als dat zo is dan is dat te gek, dat maakt me erg gelukkig, maar ik zal nooit zeggen, check dit eens, dit is een hete track. Dat doen al teveel artiesten.”

Je mag toch trots op jezelf zijn?

Henrik: “Het zal door mijn karakter komen en ik veroordeel mensen die het wel doen ook niet. Voor hen is het de juiste manier, maar ik laat het liever op me af komen. Ik probeer ook steeds wat anders te klinken, want als je geluid niet doorgaat, dan gaan de mensen wel door. De hele wereld is in beweging en als je steeds hetzelfde blijft doen, dan loopt iedereen bij je weg. Je moet er alleen voor zorgen dat je net wat sneller beweegt dat anderen.”

Maar mensen moeten je toch waarderen om wat je doet?

Henrik: “Dat is waar. Ik heb er nooit in geloofd, maar ik doe dat nu meer en meer. Ik dacht altijd dat je nooit genoeg mensen zou bereiken als je je eigen ding deed, maar het blijkt dat als je je eigen ding juist wel doet, dat mensen in je geloven. Ik heb het gevoel dat de meest eerlijke tracks het meest succesvol zijn. Dat is op zich best vreemd en moeilijk uit te leggen, maar het is goed. Het betekent dat de leugenaar op het eind toch verliest.”

Kijk voor meer info ook op www.myspace.com/henrikschwarz.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws