PS interview: Alex Smoke

Partyscene Redactie | 29 augustus 2006
headlines

alex smokeAlex Smoke is een jonge producer, die met zijn sfeervolle techno een frisse wind laat waaien door het technolandschap. Met een fascinerende en spannende mix van house, minimal en techno neemt de Schot je mee op een sonische reis. Zijn tweede album Paradolia is al even fraai en warm, vol hypnotiserende melodieën en ingenieuze beats. Zaterdag staat Alex Smoke op Is The New…in 11 in Amsterdam.   

Tekst: Jesse Voorn

Je lijkt bijna het best bewaarde geheim van Scotland?
Alex: “Ja, dat ligt aan mijn muziek. Het is geen mainstream en ook niet gemaakt voor een markt eigenlijk. De enige reden waarom ik muziek maak is voor mezelf. Ik denk dat veel producers er zo over denken trouwens. En toch vindt die muziek zich dan een weg naar buiten. Maar als je als producer dan eenmaal een bepaald niveau bereikt hebt, dan is het geld dat je ervoor krijgt ook wel lekker hoor, haha.”

In die zin dat je er van kunt leven?
Alex: “Precies. Ik zit nu op het niveau dat ik kan rondkomen van het optreden. Ik heb geen echte baan, want ik haat het om te werken. Ik zit veel liever achter mijn computer om muziek te maken, dat vind ik prima. Maar het zou dodelijk voor me zijn als ik iedere dag naar kantoor zou moeten. Behalve als je een deadline hebt…..nee, zelfs dan is het geen werk voor me, het is puur genieten. Ik ben heel gelukkig dat ik dit kan doen.”

Wat probeer je met je muziek te omvatten?
Alex: “Dat is moeilijk te zeggen. Mijn muziek is beïnvloed door wat er om me heen gebeurt. Ik wil gewoon muziek maken, ik weet niet waarom. Het is moeilijk voor me om erover te praten, om uit te leggen wat ik doe en waarom. Ik heb zelf eigenlijk ook geen idee waarom het er op deze manier uit komt. alex smokeHet is onmogelijk om je eigen werk te omschrijven.”

Toch onderscheid je je met je muziek behoorlijk?
Alex: “Dat zie ik niet zo. Ik kan niet naar mezelf kijken en dan zeggen dat ik als dit of dat ben. Maar soms denk ik wel dat ik net even buiten de technowereld val. Ik zal altijd dingen maken die voor mezelf werken en ik kan niet leven zonder muziek. Dat is wat ik echt wil doen. Ik kijk nooit televisie, dat scheelt alweer, maar ik kijk wel graag films.”

Hoewel heel sfeervol, is je muziek toch ook geschikt voor de dansvloer. Hoe zie jij dat?
Alex: “Mijn album en mijn live sets zijn totaal verschillend. Het album is voor thuis, om er relaxed naar te luisteren en als ik live speel, dan ben ik geboekt om mensen te laten dansen. En als sommige tracks wat rustig zijn, dan maak ik er een speciale live versie van. Verder speel ik ook veel niet uitgebracht materiaal, om het wat extra’s te geven. Of ik gebruik stukken van nummers die ik nooit meer af zal maken. Ik hou er van om ter plekke nieuwe nummers te verzinnen.”

Je werkt alleen met computer en software?
Alex: “Yeah. Het enige dat niet waar is aan dat verhaal, is dat het daarom heel simpel zou zijn. Kijk bij hardware is het geluid wel beter, vooral live is het een uitkomst, maar het is wel lastiger en bewerkelijker. Hardware duurt mij te lang, ik wil gelijk het goede geluid hebben. Bij software gaat dat makkelijk. Ik gebruik alleen geen pre-sets en maak alles zelf, maar soms lijkt het een beetje op vreemdgaan. alex smokeSoftware kan ook dingen die hardware niet kan en het is sneller. Al mijn beste tracks heb ik in één nacht gemaakt.”

Kijk je daarbij erg naar de waan van de dag?
Alex: “Ik denk dat het terloops wel gebeurd ja, want je wilt toch modern klinken. Als je goed naar mijn muziek luistert dan hoor je ook wel andere stijlen en invloeden, van muziek waar ik naar luister. Maar je kunt nooit zo actueel zijn als een dj. Om muziek te maken moet je ook in de juiste stemming zijn, daarom kun je ook geen echte baan hebben. Je moet in één wereld leven en als je ergens werkt kun je niet ineens muziek gaan maken als je een creatieve ingeving krijgt.”

De verwachtingen waren erg hoog na je eerste album. Hoe ben je toen aan je tweede album begonnen?
Alex: “Net zoals aan het eerste. Daar moet je je niet druk om maken. Weet je wat er dan gebeurt? Mensen gaan zeggen dat je tweede album slecht of goed is, ze zeggen maar wat en daar moet je boven staan. Ik haat kritiek. Ik heb een hekel aan complimenten en aan kritiek. Als ik gelukkig ben met een album, dan is dat goed. Kritiek is altijd persoonlijk, of het nou goede of slechte kritiek is.”

Waarom ben je met Soma in zee gegaan?
Alex: “Vrienden van me werkten daar en het is het grootste label van Schotland. Mijn tracks veranderen ook voortdurend, maar ik steek er zoveel energie in als ik kan. Ik wil niet voldoen aan wat er van me verwacht wordt en ik experimenteer veel. Ik volg mijn instinct en voor mij is dat altijd goed. Gelukkig denken ze er bij Soma ook zo over.”

Surf voor meer info naar de site van Soma of naar www.ilove11.nl.  

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws