PS Interview: Nuno dos Santos

Partyscene Redactie | 18 augustus 2006
headlines

Nuno dos SantosTekst: Frank Böhm

Waar hing je als rebellerende puber uit?

Je had vroeger drie tenten waar ik heen ging in die tijd. Dat was Borderline aan de Oudegracht in Utrecht. Daar sloten ze de avond ook altijd standaard af met Borderline van Madonna. En de Fellinni bij het Stadhuis. Daar had Lady Aïda toentertijd op donderdag nog een eigen avond, Fata Morgana genaamd. En de Dance-o-mania avonden in de Ekko met dj Maurice.

Waarom ben je gaan draaien?

Ik werkte rond 1993 op donderdagavond en zaterdag in Mid-Town Utrecht. Daar heb ik in de Winkel leren draaien. En we hebben in die tijd met een paar vrienden een kraakfeest gegeven genaamd Gekkenhuis. Daar ben ik toen voor het eerst serieus gaan draaien voor publiek. Beviel goed en dan gaat dat zogenaamde balletje rollen…Heb in 2004 mijn Interaction design opleiding afgerond aan de kunstacademie en ben toen meteen mijn eigen bedrijfje begonnen. Daar leef ik momenteel van en van mijn boekingen in het weekend.

Voor wat voor bedrijven verzorg je de grafische vormgeving?

We doen de vormgeving van het DJbroadcast magazine. Verder flyers voor verschillende feesten door het land. Verder doen we ook de vormgeving voor een bioscoop hier in Utrecht. En nog veel meer.

Als grafisch vormgever, welke flyer kan jij waarderen?

Vind de flyers van Voutloos altijd dope.

Nuno dos SantosHoe heb je de produceer kneepjes onder de knie gekregen?

Ben nog steeds heel veel aan het leren. Vooral het arrangeren vind ik vrij pittig. Het arrangement kan soms heel simpel en dan blijf je maar pielen waardoor het uiteindelijk alleen maar slechter wordt. Je hebt af en toe ook van die platen die over- gearrangeerd en geproduceerd zijn. En dan is het hele gevoel en de ziel uit zo’n plaat. Heb mijn eerste plaat samen met T.J. Kong gemaakt. De a-kant is meer een gimmick. Begon meer als een grap. We stonden samen in de Doornroosje te ouwehoeren over muziek. En toen kwamen we op het idee om een soort batucada latin versie van de classic van Robert Armani te maken. Opgestuurd naar Compost en zij wilden het meteen uitbrengen. Toen hebben we op de achterkant een nieuw nummer gemaakt. En dit is een stuwende deephouse track geworden. Het was een vruchtbare samenwerking. We zijn nu met een aantal nieuwe nummers bezig.

Wie is deze T.J. Kong en waar ken je hem van?

We hebben samen in de Joan Collins Club gedraaid in Antwerpen. Dat klikte goed. Daarna zijn we samen de studio ingedoken.

En hoe ben je bij dat label gekomen?

Het is een vrij bekend Duits label waar ik ontzettend veel platen van heb. En we vonden het een zeer passend label, gerund door Michael Reinboth.

Nuno dos SantosHoe onderscheid jij jezelf, zowel als dj als producer?

Door me niet alleen te focussen op één bepaalde stijl. Vind het lekker om in een set verschillende dingen te laten horen zonder dat het van de hak op de tak word. Met produceren wil ik ook verschillende kanten op.

Wat vind je van het huidige party klimaat in Nederland?

Vind het op het moment vrij gezond. Merk dat de laatste tijd veel producers, dj’s en organisatoren elkaar helpen en ondersteunen. Vroeger was het naar mijn mening meer ellebogenwerk. Verder staan steeds meer mensen open voor verschillende stijlen.

Je organiseert zelf ook feesten, hoe ben je daarbij gekomen en wat gebeurt daar?

Ik organiseer met Patrice Baumel de 360 avonden op de laatste vrijdag van de maand in 11. Qua muziek willen we breed kunnen gaan in de elektronische muziek. Dus van elektronica, minimal, techno, electro, deephouse naar acid en broken beats. Het passeert allemaal de revue. Zo hadden we onlangs Matthew Dear live en de keer ervoor Justus Kohnke. Dat zijn twee totaal verschillende optredens, maar we vinden het beide erg goed.

Nuno dos SantosVerder op de Nachtdienst avonden in Utrecht aan het einde van de maand probeer ik wat meer te experimenteren met nieuwe live-acts en djs. En hier wil ik in oktober ook iets doen met een battle van twee bands. En zo hebben we eind september Q-bical en Tundra live. Beide gaan ze releasen op het label van Paul Hazendonk. En het zit een beetje in de hoek van de melodieuze minimal. Erg dik! Verder hebben we Gonzalo uit Argentinië. Een grote dj in eigen land die de Kompakt sound goed vertegenwoordigt in Zuid-Amerika. Hij doet een Europese tour en komt ook in Utrecht langs.

En welke producer vind je nog meer erg goed?

Op dit moment vind ik Quince, T.J. Kong, Ion Ludwig en Darko Esser erg goed. Ze doen alle vier iets anders, maar wel heel sterk. En hun toekomstige releases gaan inslaan als een bom.

Heb je nog een aparte anekdote aan een gig overgehouden?

Laatst een set gedraaid bij strandpaviljoen Ter Heijde. Het was precies 2 uur. De laatste plaat bijna afgelopen. Stroom valt uit in het hele dorp. Einde feest. Vond ik wel grappig... Ik was precies klaar.

Wat zijn jouw plannen de komende tijd?

Op dit moment zit ik veel in de studio waar ik aan een aantal tracks van mezelf werk. Tracks samen met T.J. Kong en ben samen met dj Tommy bezig met een remix van de Utrechtse band Solo. Hoop deze spoedig af te hebben. Verder ga ik eind september lekker op vakantie. En draai ik nog op een aantal festivals waaronder Lowlands en Lief festival. Erg veel zin in! Verder gaat mijn website zeer snel online. Die is bijna een halfjaar off-line geweest.

Nuno dos SantosWaarom?

Heb een paar maanden geleden per ongeluk mijn vorige site weggegooid haha. En tot nu bijna geen tijd gezien om een nieuwe site te maken. Maar hij is eindelijk online.

Heb je een goede tip voor beginnende producers die ook hun tracks willen uitbrengen?

Djtrx.nl kan een opstap zijn. En verder gewoon een cd opsturen naar een label. Stuur dan niet een hele cd vol met 30 tracks, maar zoek je twee of drie beste tracks uit. Labels vinden het vaak niet fijn om door 30 tracks heen te worstelen. Als ze eenmaal geïnteresseerd zijn kan je de rest altijd nog laten horen.

Welke act/dj zie jij dit jaar doorbreken en waarom?

  • Burial: Waanzinnige debuut cd. De media noemt het dubstep. Ik vind het iets nieuws en het klinkt gewoon heel dope. Iedereen die het hoort is lyrisch!
  • Peter Horrevorts: Net een paar releases getekend bij het Kanzleramt label. Vette productie. Melodieuze, stuwende tech-house / techno en hier gaan we snel meer van horen.
  • Quince: Dikke Detroit house en techno van de bovenste plank. Zijn live set is erg goed. Heeft onlangs Rockit festival nog gerockt.

Tenslotte, als je zelf een feest zou mogen organiseren, ongeacht de realiseerbaarheid ervan, hoe zou dit eruit zien?

Ergens aan het strand of een meer. Ben in het zuiden van Portugal een keer naar een festival geweest en dat was een zeer een mooie locatie aan de zee. Van 11.00 ‘s ochtends tot 11.00 ‘s ochtends de volgende dag. Drie stages:

  • Eén stage met veel live optredens:
  • Sufjan Stevens live / Rhythm&Sound live met  Paul St. Hilaire / Dabrye live / Modeselektor live / Death Cab For Cutie live / The Strokes live 
  • Eén stage met mijn favoriete dj’s:
  • Laurent Garnier / Tom Middleton / Josh Wink / Richie Hawtin / Superpitcher / Andrea Parker / Gilles Peterson
  • En één stage met vrienden en goede kennissen., maken we er een gek feestje van:
  • Patrice Baumel, Melon, Estroe, Quince, T.J.Kong, Marcelo Umana, Groove Addicts, Darko Esser, Menni, Ruby Wax, Edo Salgado, Olaf Boswijk, Michael von L., Monica Electronica, Josz Lebon, Sandrien, Tommy…

Nuno is zaterdag 19 augustus van 02.00-04.00 te vinden in de India tent na Ame, en zondag van 21.00-22.00 in de Silent Disco, beiden op Lowlands.

www.nunodossantos.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws