Mysteryland onder vuur

Partyscene Redactie | 19 juli 2006
headlines

60.000 losgeslagen individuenTekst: Frank Böhm

Het festival dat op zaterdag 26 augustus plaats zal vinden is volgens het comité onverantwoord met het oog op de schade voor omwonenden van het gebied en de aanwezige flora en fauna. Daarom zoeken zij vanaf deze week de publiciteit op. Enkele quotes uit het persbericht en de site:

"Neem nu het voormalig Floriadeterrein in de Haarlemmermeer: een prachtvoorbeeld van gestructureerde natuurbeleving in Nederland. De gemeente Haarlemmermeer heeft een vijfjarig contract gesloten met de organisator ID&T, die het gebied mag omtoveren in een openluchtdiscotheek! Vijf jaar lang kan de organisatie hier ongestoord zijn gang gaan en festivals organiseren. Voor het eerstvolgende feest, Mysteryland, verwacht men 60.000 bezoekers! En ik kan u garanderen, dat zijn geen lieden die netjes op de paden lopen en na afloop hun afval deponeren in de afvalbakken! Ik heb het over tienduizenden volledig losgeslagen individuen, die de prachtigste bloemetjes en plantjes vertrappen met hun gehos en gestamp. Als klap op de vuurpijl wordt het natuurgebied ook nog misbruikt als openbaar toilet! En dan de geluidsoverlast. Gemiddeld 80 decibel dendert de ganse dag uit de boxen. Omwonenden worden verplicht om uit hun huizen te vertrekken. Dit kan zo niet langer! Wat gebeurt er met de planten en dieren? Wat moeten de omwonenden doen? En waar kan de reguliere recreant aan zijn trekken komen? Het duurt maanden, zo niet jaren voordat de natuurlijk biotoop in het gebied weer is hersteld na deze massahysterie."

Partyscene belde met de verontruste heer Wilbers, de voorzitter van het actiecomité en stelde hem wat vragen:

In het persbericht is te lezen dat Mysteryland voor 3 weken onafgebroken geluidsoverlast zorgt voor de omwonenden en voor heel veel rotzooi op het terrein. Is dit niet een beetje overdreven?

Er is een lange op- en afbouwperiode, en zes weken geleden begon het al met een picknick voor pers en relaties van ID&T, waar ook al harde muziek werd gedraaid. Uiteraard wordt de troep wel opgeruimd na het festival, maar lang niet alles wordt meegenomen. En wat dacht je bijvoorbeeld van de urine die 30.000 pissende (mannelijke) bezoekers achterlaten?

Mysteryland 2006Maar het gaat slechts om één dag in het jaar, de belangen van de veel jongeren die in de Haarlemmermeer wonen en een leuk feest willen, tellen die niet mee?

Natuurlijk wel, maar wij nemen het voornamelijk op voor de natuur: de flora en fauna van het terrein, die heeft geen stem in dit geheel. Kijk het gaat nu om één festival, maar straks zijn het er acht elke zomer! De voormalige Floriade is een prachtig natuurterrein, met zeldzame planten en veel dieren. De grasbodem van het terrein heeft na het evenement nog maanden nodig om bij te komen van de 60.000 rondstampende bezoekers. Om nog maar niet te spreken van de resultaten op zeldzame vogel-, konijnen-, planten- en amfibieënsoorten in het betreffende gebied. Jongeren hebben al genoeg plekken om te feesten in de clubs in de steden, de natuur is geen plek voor deze bronnen van lawaai en overlast in onze ogen. Dieren hebben een veel gevoeliger gehoor namelijk, dus je zou het kunnen vergelijken met een invasie van buitenaardse wezens, die één keer per jaar landen in de Haarlemmermeer en met hun herrie van 500 decibel alles wegblazen.

Namens ID&T reageert Mysteryland woordvoerder Paul Brouwer op het comité.

Wat vinden jullie hiervan?

Ik heb het gelezen, en ik kan je het volgende vertellen. Elk jaar worden er veel bezwaarschriften ingediend bij de gemeente. Deze gaan door de ‘molen’ en worden allemaal serieus behandeld door het college. De betreffende ambtenaar/jurist zal dan met (tegen)argumenten komen. Kijk wij moeten voldoen aan alle normen van de vergunning die we verleend krijgen. Dit geldt voor iedereen die wat organiseert, of het nou een rock concert, rommelmarkt of iets anders is.

Dus jullie voorzien geen problemen?Nu nog groen en vredig...

Nee, zolang we aan alle normen voldoen voorzie ik geen problemen. De normen en eisen waar we aan moeten voldoen om Mysteryland te mogen organiseren in de gemeente Haarlemmermeer zijn denk ik de strengste van heel Nederland, dus wij schrikken hier niet van. De gemeente moet dit afhandelen nu. De heer Wilbers hoeft ook niet bang te zijn voor meerdere festivals in de toekomst, wij hebben het alleenrecht namelijk op een festival met deze omvang op dit terrein.

En de plannen voor een meerdaagse editie van Mysteryland?

Die zijn er destijds inderdaad heel kort geweest, maar dat rare idee hebben we al 4 of 5 jaar geleden laten varen. Voor velen is het de mooiste dag van het jaar, dat kan dus ook nooit langer duren dan precies die ene dag.

Misschien kan de gemeente de Duitse minimal held Dominik Eulberg, natuur- én muziekliefhebber pur sang en bekend van zijn album Flora & Fauna, laten bemiddelen in deze netelige kwestie?

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws