PS Interview: Micha Klein

Partyscene Redactie | 14 juli 2006
headlines

Micha KleinTekst: Frank Böhm

Waar ging je als puber altijd uit? 

Er viel niet zoveel te doen in Harderwijk waar ik geboren en opgegroeid ben. Ik hing meestal met wat vrienden rond in het Moeras, een soort gekraakte school. Op m'n 18de verhuisde ik naar Amsterdam, en ging in die tijd naar Mazzo, The Fizz, en allerlei feestjes in Wijers, Aorta, en de Wielingen, dat waren de grote kraakbolwerken uit die tijd.

Waarom heb je jezelf in de video art gestort?

Ik was altijd al veel met muziek bezig, en ook met schilderen. Op de Rietveld Academie kwam ik ook met video in aanraking. Daar kon ik m'n liefde voor muziek en beeld heel goed in combineren, met name toen de eerste computers arriveerden, waarmee ik mijn eerste VJ werk maakte!

Hoe ziet jouw week er gemiddeld uit?

Dat verschilt sterk per project waar ik aan bezig ben, maar altijd overdag achter de computer voor correspondentie, productie en creatie. In het weekend vaak weg voor VJ gigs. Nu overdag werken en eind van de middag naar Together voor een lekker drankje, en een duik in het water! Kan ik jullie allemaal aanraden!

Wat vind je van het huidige party klimaat in Nederland?

Erg professioneel! Veel goede festivals, parties en clubs. Muziek blijft in ontwikkeling, Nederland rocks!

Wat zijn de verschillen met vroeger volgens jou? 

Wat ik al zeg alles heeft zich geprofessionaliseerd. Dance is een industrie geworden, vroeger was het soms spontaner en wat meer amateuristisch, wat ook wel z'n charme had.

Micha KleinWat zijn de verschillen met parties in t buitenland?

De Nederlandse parties zijn extreem professioneel: Bigger & Better, met heel veel aandacht voor vormgeving, licht, decor, en VJ's.

Heb je nog een aparte anekdote aan een gig overgehouden?

Zoveel goede herinneringen en ontmoetingen, het is moeilijk kiezen. Maar m'n optreden tijdens koninginnenacht in 1998 in de RAI tijdens Heineken Horizons zal ik niet snel vergeten. Ik projecteerde met de voor die tijd zwaarste videoprojectors op een scherm van 60 bij 9 meter. Totaal science-fiction! Ik moest 13 videoplayers en 5 mixers bedienen, dus ik had 4 charmante assistentes waaronder Marysol en Afke meegebracht om me te helpen. We hadden allemaal witte kleren aan, dat zag er fantastisch uit en hebben een 11 uur marathon gedraaid! Ook mijn optreden in Jakarta afgelopen zomer was super. Er kwamen allemaal jonge vj's voor een masterclass, en 's nachts stonden ze allemaal om m'n booth om te checken hoe ik het deed. Echt heel tof om te zien hoe serieus het daar genomen wordt. Ik werd ingevlogen en was main-artist op de flyer. En de Indonesische scene is heel levendig, en de locale DJ Naro supergoed!

TogetherWie is jouw inspirator op video gebied?

O.a. Nam June Paik. Hij was een fluxus kunstenaar uit Korea. Fluxus wilde kunst en leven dichter bij elkaar brengen. Hij was een van de eerste kunstenaars die met video begon te experimenteren, en een soort beeld synthesizer bouwde. Zijn werk is inventief, speels en
vol humor!

Je hebt de animaties verzorgd voor de Amerikaanse film Around the World in 80 Days. Hoe ben je in Hollywood terecht gekomen en hoe was het om met deze mensen te werken?

Ik was op de Winter Music Conference in Miami, en leerde daar een Amerikaanse regisseur kennen, Frank Coraci. Hij zag mijn VJ werk, en was erg onder de indruk. Als hij weer een film zou gaan maken waar animaties inzaten, dan zou hij me bellen. Nu zeggen Amerikanen wel eens meer wat, dus ik hield er niet echt rekening mee dat dit zou gebeuren. Maar echt, twee jaar later belde hij mij daadwerkelijk op met het verhaal dat hij met een film van 120 miljoen dollar bezig was waar hij veel animatie voor nodig had. Of ik even naar Berlijn wilde komen, waar hij aan het filmen was! Heel indrukwekkend allemaal. Maar dat de regisseur je voordraagt betekent nog echt niet dat je de job ook daadwerkelijk hebt. Alle producers krijgen dan iets van 'Waarom moet je nou met een Amsterdammer werken? We kunnen dat toch prima zelf in Los Angeles of Londen?' Daarna heb ik met m'n studio een aantal tests gemaakt die dan weer werden vergeleken met tests van gerenommeerde bedrijven. Wij kwamen daar telkens het beste uit, en kregen uiteindelijk de opdracht. 

Club LoveHoe ben je erbij gekomen om Together op te zetten?

Met een groepje vrienden gingen Afke en ik in 2003 voor het eerst naar de Gaasperplas in Amsterdam Zuid. Het was een bloedhete zomer net als nu; en we wilden ergens zwemmen, maar hadden geen zin om uren in de file naar Bloemendaal te staan. Enigszins bevooroordeeld togen we naar de Bijlmer en troffen daar een prachtig park, met schoon en helder zwemwater, echt ongelofelijk! Deze plek was helemaal top, zo dichtbij, en zo bereikbaar! Toen kregen we echt het gevoel dat er iets moest gebeuren om dit gedeelte van de stad ook bij de rest van Amsterdam bekend te maken.

Wat is de filosofie achter Together?

De filosofie achter Together gaat over het samen brengen en samen komen van mensen uit verschillende groepen. En een vergeten gedeelte van de stad weer met die stad samen te brengen. Onze keuken is Fusion met invloeden uit allerlei keukens, de muziek is eclectisch met chill, house, en R&B. Het gaat erom het positieve en inspirerende effect van diversiteit te laten zien.

Micha KleinWat zijn jouw plannen de komende tijd?

Together verder opzetten en programmeren, een nieuwe serie kunst maken, en van het mooie weer genieten!

Heb je nog een goede tip voor beginnende vj's/videokunstenaars?

Probeer origineel te zijn en een eigen stijl te ontwikkelen. Let goed op nieuwe technische ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld Videoflux Live!, de software die we met mijn bedrijf Metadreams ontwikkeld hebben, en die ik voor al mijn optredens gebruik. Videoflux Live! komt binnenkort beschikbaar voor alle vj's.

Tenslotte, als je zelf een feest zou mogen organiseren, ongeacht de realiseerbaarheid ervan, hoe zou dit eruit gaan zien?

We doen dit jaar zeker nog heel wat feestjes in Together en met Club Love, dus kom allemaal kijken! 

Together, Amsterdam's nieuwe Strandclub/Restaurant/Bar is 7 dagen in de week geopend van 11 uur 's ochtends tot 1 uur 's nachts.  En snel en eenvoudig te bereiken, check www.2gr.nl. Micha’s overige sites:

www.michaklein.com 
www.clublove.org 
www.videoflux.com  

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws