PS Interview: Alexander Kowalski

Partyscene Redactie | 4 juli 2006
headlines

Niet voor niets heet het nieuwe album van Alexander Kowalski Changes. De Duitse producer heeft de harde techno een beetje achter zich gelaten en heeft zich gestort op de vocalen, house en pop. alexander kowalskiHet heeft daardoor wel drie jaar geduurd voordat Changes af was. Het album is naar eigen zeggen meer Kowalski dan al zijn andere muziek. De Duitse producer staat op 18 juli op 10 Days Off in Gent en op 18 augustus op Lowlands.

Tekst: Jesse Voorn

Je bent helemaal op de vocalen gedoken. Hoe dat zo?
Alexander: “Ik luister veel naar vocale muziek, veel rockmuziek ook en dat wilde ik nu graag eens in mijn eigen muziek verwerken. Ik ben daar dus mee aan de slag gegaan en heb bevriende artiesten gevraagd of ze teksten wilden schrijven en de vocalen wilden doen. En de vocalen zijn nu het belangrijkste onderdeel van de nummers. Vanaf het begin heb ik ook altijd al willen experimenteren met vocalen en op mijn nieuwe album heb ik het niveau bereikt dat me dichter bij het geluid brengt dat ik altijd heb willen hebben.”

Waarom is het dan niet eerder gebeurt, als het al een lange wens is?
Alexander: “Omdat ik de ervaring nog niet had. Het is namelijk erg veel werk om te doen. Ik moest mensen zoeken die wilde zingen. Ik heb ooit een vocale track gemaakt, op mijn vorige album, maar op dit album wilde ik het echt doorvoeren. Ik ben toen ideeën gaan verzamelen, heb een heleboel demo’s gemaakt, heb daar de beste versies van gekozen en ben er mee langs wat mensen gegaan. Het is veel makkelijker om recht-toe-recht-aan techno te maken, dan vocale tracks en goede house.”

Was je verveeld geraakt door die harde techno?
Alexander: “Ik vind dat nog steeds leuk hoor en live ben ik nog steeds veel steviger dan op het album, maar 138 bpm’s en vocalen gaan gewoon niet samen. alexander kowalskiIk denk wel dat Changes een echt clubalbum geworden is, waar je ook thuis naar kunt luisteren. Ik ben een live act, dus ik maak de tracks in mijn studio met de dansvloer in mijn achterhoofd. Ik hou van knallende beats en de drive van techno en die komt voor mij op de dansvloer optimaal tot zijn recht. Sommige technoproducers maken ook soundscapes, maar dat vind ik helemaal niets, want dan mis ik de beat. Ik ben echt verslaafd aan die beat. Mijn eigen muziek kan ook niet zonder. Misschien verandert dat wel eens. Ik word ook ouder en misschien maak ik over vijf a tien jaar wel heel andere muziek. Maar ik denk niet na over de toekomst. Pas als ik aan iets nieuws bezig ben, dan ga ik er over nadenken.”

Verandert je muziek ook naarmate je ouder wordt?
Alexander: “Ik denk het ergens wel ja. Toen ik begon dacht ik nergens over na, maar hoe ouder ik word, des te meer ik nadenk over hoe mijn muziek moet klinken en hoe langer het duurt om tracks te maken. alexander kowalskiIk zit bijvoorbeeld veel langer te werken aan arrangementen en uit te denken hoe iets moet klinken. Een paar jaar geleden was ik alleen maar aan het jammen en was alles heel rauw. Toen dacht ik er niet eens over na of mijn geluid nou stereo of mono moest zijn en nam ik alles gewoon mono op. Ik heb ook erg veel geleerd van het maken van die vocale nummers.”

Moesten mensen erg wennen?
Alexander: “Sommigen wel ja. Er waren mensen die zeiden dat ze bepaalde tracks misten, maar die tracks heb ik al lang gemaakt en die ga ik niet nog eens maken. Ik wil echt verder gaan en mezelf niet herhalen. Ik haak ook niet aan bij trends. Minimal is helemaal hip, maar dat wil ik dus echt niet doen. Veel grote namen hebben hun geluid naar minimal veranderd, maar daar hou ik  niet van. Ik heb altijd m’n eigen ding gedaan en dat is belangrijk voor me. Er is iets als een Kowalski stijl en die wil ik behouden, daar ben ik trots op. Ik vind het ook leuk als mensen een plaat horen die ze niet kennen en zeggen dat ie als mij klinkt, terwijl het een plaat van iemand anders is.”

Ga je zelf nog wel eens uit?
Alexander: “Ik vind het leuk om nu en dan eens te gaan stappen, maar niet voor heel erg lang. Ik hou niet van afterparties, die gaan te lang door. Na een aantal uur word ik toch echt wel moe. Ik kan niet uren achter elkaar feesten, zoals Ricardo Villalobos of Richie Hawtin. Na acht uur wil ik echt wel naar huis. Dat is het voordeel aan het live optreden, dan speel je gemiddeld een uur, terwijl dj’s vaak langer bezig zijn. Maar live is wel intensiever. Als dj kun je nog met mensen praten en even weg, maar als ik optreed heb ik een uur alexander kowalskilang mijn volle concentratie nodig.”

Waarom ben je nooit gaan draaien?
Alexander: “Dat was eerlijk gezegd in het begin een financiële beslissing. Ik kon kiezen tussen apparatuur kopen om muziek te maken of draaitafels. Het werd het eerste. Zo kon ik muziek maken en ook optreden. Maar ik heb nu wel draaitafels en ik kan ook wel mixen, maar nog niet zo goed dat ik me er mee wil presenteren.”

Ben je kritisch op jezelf?
Alexander: “Ik heb een hele hoge standaard voor mezelf gezet. Als ik iets doe, dan wil ik het ook zo goed mogelijk doen. Volgend jaar vier ik dat ik tien jaar op het podium sta. Ik denk wel dat ik er wat mee ga doen, maar weet nog niet wat. Ik wil graag een groot feest geven in Berlijn, met alleen maar bevriende live acts, dat zou tof zijn. Ik wil het niet geruisloos voorbij laten gaan in ieder geval.”

Over Berlijn gesproken. Tresor, waar je vaak gespeeld hebt, heeft een nieuwe locatie. Weet jij daar al wat meer over?
Alexander: “Ik heb er inderdaad wat over gehoord en de nieuwe locatie schijnt heel groot te zijn, maar ik weet niet waar. We zullen het zien. Tresor is natuurlijk een jaar dicht geweest zeg maar, maar er waren genoeg alternatieven in Berlijn. Tresor had wel een grote techno geschiedenis, dat was mooi, maar de laatste tijd kwamen er voornamelijk toeristen op af. Ze hadden meer moeten veranderen, dat houd je levend.”

alexander kowalskiJe album heet Changes, dat geldt voor jou dus ook?
Alexander: “Dat geldt absoluut voor mij. Sommige mensen zeggen dat veranderingen slecht zijn, maar ik vind dat het belangrijk is. Het is het begin van iets nieuws en ik wil altijd een nieuw geluid. Ik weet dat er mensen zijn die problemen hebben met mijn nieuwe album, maar ik heb het nou eenmaal gemaakt en nu ga ik weer verder. Ik blijf er niet bij stil staan. Ik wil leren, anders kun je er net zo goed mee stoppen. Als je geen nieuwe uitdagingen hebt, dan kom je vast te zitten en als mensen mijn weg niet willen volgen, dan spijt me dat enorm, maar ik moet dit gewoon doen.”

Check ook www.alexanderkowalski.de.     

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws