Say it! Bart Thimbles

Partyscene Redactie | 3 juli 2006
headlines

Bart Thimbles, Photo: Bart de Puij

Hoe run je een onafhankelijke platenmaatschappij anno 2006?

Bart Thimbles:
-Ik richt me door het karakter van onze muziek op verschillende markten (jazz, dance & world)
-De catalogus opnieuw aan het licht brengen is essentieel. Zoals remixalbums (de Praful remixplaat is bijna af) en compilatie-cd's (zoals de nieuwe Therapy Works). Mensen horen onze muziek via die releases vaak voor het eerst.
-Digitalisering: Therapy Works stond al 1 maand exclusief op de voorpagina van Itunes in alle landen van Europa en de USA.
-Niet alleen vernieuwend bezig zijn met de muziek, maar ook op het gebied van promo, marketing en distributie.
-Direct contact met de klanten. Een database aanmaken met emailadressen ed. Daar horen een goede website en online sales natuurlijk bij.

Waar zijn de artiesten van Therapy Records het meest succesvol? In eigen land of juist in het buitenland?

Bart Thimbles: "Project 2000 kreeg, na de release van het debuutalbum, megaveel aandacht in Nederland. Dat resulteerde in een Heineken Crossover Award en veel optredens. Toch is de media-aandacht wat betreft de Therapy-artiesten in eigen land onder de maat! Uitzonderingen daargelaten: Arrow FM is een trouwe supporter, en er zijn veel tv-programma's waar onze muziek te horen is. De wat lauwe reacties in Nederland van bijvoorbeeld winkeliers of de organisatie van North Sea Jazz zijn voor mij onbegrijpelijk.
We moeten het vooral van de compilaties wereldwijd hebben. Het succes in Amerika is het grootst. Onlangs verkochten we bijvoorbeeld een track aan C.S.I. Miami tv-serie. Ook krijgen onze albums release in een groot deel van Azië, dit naar aanleiding van optredens in Maleisië en Indonesië.
In het buitenland wordt wat wij uitbrengen erg gewaardeerd: journalisten en fans denken te kunnen horen dat onze muziek uit Amsterdam komt, vanwege het multiculturele karakter van de muziek."

Ooit maakte Therapy Records onderdeel uit van het ID&T-imperium. Waar ging het mis?

Bart Thimbles. Photo: Chantal AriensBart Thimbles: "Duncan Stutterheim is inderdaad aandeelhouder geweest. De artiesten en ikzelf hebben dan ook veel support gekregen van ID&T: Gigs op Innercity en Sensation, plus ons eigen radioprogramma op ID&T Radio. De albums die ik uitbreng kosten echter veel geld, en met name Duncan's partners bleken niet geduldig genoeg. Je hebt voor artiesten die albums produceren een lange adem nodig. Acts moeten de kans krijgen om te groeien. Zowel in de studio als op de planken. Die kans kregen ze niet bij ID&T. Maar lang getreurd van de breuk heb ik niet. Kort nadat ik de aandelen had overgenomen, brak een van mijn belangrijkste artiesten (Praful) door op de Amerikaanse radio en kwam het album in de billboard dance en jazz charts terecht. Vervolgens heb ik een goede deal met United Recordigs gesloten voor exploitatie van de cd's."

Wat is de grootse fout die je in je carrière hebt gemaakt?

Bart Thimbles: "Ik heb de drang om alles tegelijk te willen doen. Met als gevolg een te versplinterde aandacht voor de muziek die ik uitbreng of draai. Ik houd van veel soorten muziek en sta ieder ochtend op met een bijna onnatuurlijke dosis optimisme om alles aan te pakken dat op mijn pad komt. Dit heeft geleid tot stress en zelfs bijna een burnout."

Therapy Works is vanaf nu verkrijgbraar via United Recordings

Je lijkt veel op Tom Middleton. Zijn er ook muzikale overeenkomsten?

"Bart Thimbles: "Tom is ook divers, een man met vernieuwingsdrang. Hij vindt onze muziek top. Dat is een groot compliment. Ooit ontmoette ik hem en toen zag ik het ook echt goed. Best raar. Temeer omdat mensen dan vragen: 'Was dat je broer?'"

Wat wil je in je carrière nog bereiken?

"Bart Thimbles: "Op het podium met onder andere Praful en Adani & Wolf, omringd door een groot symfonisch orkest met instrumenten en muzikanten uit de hele wereld: Een vette adembenemende Therapy Trip around the world!"

Therapy Works 2000-2005 is nu verkrijgbaar. Meer info: www.therapyrecords.com en www.unitedrecordings.com

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws