PS Interview: Tom Stephan

Partyscene Redactie | 20 juni 2006
headlines

tom stephanTom’s mix van tribal, progressive en electro is ook aan Roger Sanchez niet ongemerkt voorbij gegaan. De laatste vroeg hem een remix te maken van zijn juist verschenen single Turn On The Music en een tijdje geleden verscheen ook After Dark, de dubbelaar waarvan Tom cd 2 voor zijn rekening nam. Eerder maakte de dj al remixen voor artiesten als Missy Elliot, Erick Morillo en Danny Tenaglia. Op zaterdag 26 augustus staat hij op Mysteryland in de Release Yourself tent van Roger Sanchez.

Tekst: Jesse Voorn

Hoe ben je bij Roger Sanchez terecht gekomen?
Tom: “Het was zijn idee om wat te doen. Hij wilde een wat donkerdere sound neerzetten en daar wilde hij mij voor hebben. Ik ben al heel lang een fan van hem. Ik heb toen een remix gemaakt van Turn On The Music en dat nummer was de start van meer samenwerkingen. We hebben elkaar nu een beetje beter leren kennen en hij is een fantastische dj en producer. We hebben onze schema’s nu een beetje op elkaar af kunnen stemmen en de volgende stap is om samen de studio in te gaan. Daar gaan we onze sounds samen voegen en we zullen zien hoe dat gaat.”

Wat fascineert je in elektronische muziek?
Tom: “Ik ben opgegroeid in een heel klein dorpje. Mijn vader was muzikant en speelde gitaar in een band en ik was omgeven door heavy metal, want meer was er niet. De eerste keer dat ik elektronische muziek ontdekte, was toen ik Devo hoorde. Dat was echt een tom stephanontsnapping en het klonk erg nieuw. Ik ben altijd enorm enthousiast over nieuwe dingen. Op dit moment vind ik veel van wat er uit Duitsland komt helemaal te gek. Maar rockhouse en house remixen van rocksongs vind ik dan weer niks. Ik heb er totaal geen behoefte aan om weer terug te gaan naar mijn verleden, dat heb ik afgesloten.”

Zelf draai je veel electrohouse, wat je nu veel hoort…
Tom: “Ja, maar het hangt er toch vanaf waar je bent, want er zijn toch verschillende betekenissen van, maar ik vind het op dit moment een van de meest interessante dingen. Ik probeer dingen te beoordelen op wat voor mij zelf werkt. Je kunt nooit weten of mensen het ook leuk vinden, maar als ik zelf wil dansen op een track, dan denk ik dat mensen die naar clubs komen dat ook wel willen. En als dj is het een deel van je werk om de nummers uit te kiezen die je geluid maken, zodat mensen dat geluid en dus ook jou kunnen volgen.”

Je maakt als producer gebruik van het alias Superchumbo en draaien doe je onder je eigen naam. Vanwaar dat?
Tom: “Ik heb altijd verschillende projecten gedaan en Superchumbo heeft het daarvan het beste gedaan. Ik heb altijd verschillende namen gebruikt, maar het voelde altijd allemaal als Tom Stephan. Superchmubo is een fantasie artiest/project entom stephan ik dj inderdaad als mezelf. Maar het geluid is erg vergelijkbaar. Veel mensen vragen me of ik het niet allemaal onder één noemer kan doen, maar ik vind het eigenlijk wel leuk zo. Ik vind het ook niets als dj’s snel even langskomen, een plaatje opzetten en even snel weer weg zijn. Daarom maak ik ook veel eigen edits van tracks, om net even dat extraatje te geven.”

Je debuutalbum Wowie Zowie heb je als eerste uitgebracht op downloadsite Beatport. Hoe sta je tegenover het downloaden van muziek?
Tom: “Daar heb ik twee meningen over. Ten eerste is het natuurlijk goed, want muziek gaat heel snel rond, daar snap je soms niets van. Je kunt online platen kopen en ze gelijk draaien. Zeker nu sites als Beatport naast mp3’s ook wav-files aanbieden is dat goed, want er worden te vaak barslechte mp3’s in clubs gedraaid. Aan de andere kant is het downloaden weer slecht voor de zaken. Door het illegale downloaden hebben veel platenwinkels hun deuren moeten sluiten en daarom steun ik sites als Beatport ook, ook omdat ze een goede prijs voor een nummer vragen. tom stephanIk ben erg tegen het illegaal downloaden van tracks, want ik weet hoeveel dat de verkopen beïnvloed. Ik werk hard en straks kunnen we het ons niet meer veroorloven om een plaat te maken.”

Als je veel download, dan zul je ook wel een van de vele dj’s zijn die op cd is overgestapt?
Tom: “Ik zit er ergens tussenin. Ik ben gek op vinyl. Ik hou erg van het geluid en ik kan het me moeilijk voorstellen om een plaat te maken die niet meer als echte plaat uitgebracht wordt. Maar als ik reis, dan neem ik toch meestal cd’s mee, dat is ook makkelijker voor je rug. Maar ik vind het wel jammer, want dan mis ik het vinyl. Maar het zou me pijn doen als vinyl helemaal zou verdwijnen.”

Kijk voor meer info op www.tomstephan.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws