PS Interview: James Holden

Partyscene Redactie | 6 juni 2006
headlines

James Holden maakt al enige tijd furore met zijn label Border Community en net als op zijn label laat hij zich qua dj stijl ook niet in een hokje duwen. james holdenHij wordt wel omschreven als de redder en de Mozart van de dance, maar zelf blijft de ietwat verlegen James daar heel bescheiden onder. Liever laat hij de muziek spreken. James Holden draait op zaterdag 24 juni in het Patronaat in Haarlem.

Tekst: Jesse Voorn

Hoe benader je eigenlijk een nieuwe mix cd?
James: “Ik weet het eigenlijk niet. Ik wist wel wat ik niet wilde doen, namelijk gewone techno of house gebruiken, dat is erg saai. Ik ben meer wat door mijn platen gegaan voor At The Controls en heb mijn favoriete platen eruit gehaald. In clubs ben je altijd vrij gelimiteerd, maar een mix cd is voor thuis of voor in de auto, dan heb je een hele andere atmosfeer. Ik heb ook oude en nieuwe tracks door elkaar gebruikt.”

Je wilde niet persé alleen maar nieuwe nummers gebruiken?
James: “Nee, want zo gauw je nieuwe tracks hebt, zijn ze al bijna weer verouderd. Ik krijg soms e-mails van hele bekende dj’s en die vragen me dan of ik niet uitgebrachte tracks voor ze heb, omdat ze bezig zijn met een nieuwe mix cd. Ik zeg dan, nee, sorry. Ze denken niet aan het maken van een goede cd, maar ze willen zichzelf alleen maar goed presenteren. Ze denken dat dat lukt met exclusieve tracks. Daarom kies ik ook voor onbekende oude tracks, die wil ik ook graag laten horen. Ik weet nog dat ik uit de rock kwam en de techno in ging. Ik had zoiets van, wow, hier wil ik de hele dag naar luisteren. Maar ik vind eigenlijk dat mensen ook naar oude muziek moeten luisteren.”

Over je dj-sets zei je ooit “Aphex Twin doing james holdenFerry Corsten up the bum”. Was je in een jolige bui?
James: “Hahaaa, nee, dat was gewoon iets stoms, alhoewel het ergens wel klopt. Trance is geen schande hoor. Ik zou me beschaamd voelen als ik de trance van nu zou draaien, maar verder is het ok. Mensen zijn er een beetje bang voor, zeker in Engeland. Techno mensen houden er niet van. Het was leuk dat, toen we met Border Community begonnen, de Duitse dj’s onze muziek omschreven als trance, maar op een goede manier. De dancescene kan heel apart zijn.”

Vind je de dancescene conservatief?
James: “Dat is inderdaad het probleem. Als je er in komt, dan lijkt het een hele vrije wereld met een open geest, met veel gratis feest en raves, maar dat is nu allemaal heel vreemd. Maar ik ben blij dat we bij Border Community ons ding doen. Niemand vertelt ons wat we moeten doen en als iemand het probeert dan werkt het gewoon niet. We zijn zakelijk gezien misschien niet het beste bedrijf, maar we komen goed weg met wat we doen. Het is belangrijk om jezelf te zijn, dan anders te zijn, alleen om anders te zijn. Je moet je eigen interesses volgen in plaats van iets te kopiëren. Veel mensen maken een minimal plaat en proberen eerdere minimal platen na te maken. Geen wonder dus dat al die platen klote zijn, omdat iedereen andere klote platen probeert te kopiëren. Zo zal het altijd wel gaan, maar ik probeer me er tegen te verzetten.”

Inmiddels zijn jullie ook geaccepteerd en is Border Community een groot label…
James: “Vanaf het begin heeft iedereen ons gerespecteerd en vanaf de eerste plaat is alles opgepikt. Maar wij zijn er nieuw door veranderd. We hebben altijd onze vrijheid gehad en nooit iets gedaan dat niet goed voelde. We mogen nu dan wel beroemd zijn, maar we houden vast aan waar we vandaan komen.”

Toch word je verantwoordelijk gehouden voor een van de meest avontuurlijke dingen die james holdener op dit moment in de dancemuziek gebeuren…
James: “Die verantwoordelijkheid wil ik niet nemen, dat zou heel arrogant klinken. Maar toch bedankt. We zijn blijkbaar op onze plek gevallen. Er zijn maar een paar mensen die dance ontdekken zoals wij dat doen. Kompakt is groot, maar dat verdienen ze, vanwege hun unieke geluid.”

Je draait techno in de breedste zin van het woord, maar toch word je vaak nog betiteld als progressive. Daar kom je niet snel van af?
James: “Ik heb het opgegeven om me druk te maken over wat mensen over me zeggen. Ze proberen er gewoon een woord aan te geven, omdat het heel makkelijk is. Toen ik voor het eerst als progressive omschreven werd, wist ik niet eens wat het was. Toen ik er achter was, bleef ik zeggen dat ik het haatte. Dat vonden mensen grof. En toen progressive dood was zei iedereen ineens dat ik een prog was. Ik ben geen techno dj en ook geen progressive dj. Ik ben gewoon iemand die plaatjes draait. Maar ik word liever een progressive dj genoemd dan een minimal dj, want dat ben ik zeker niet. Mensen gooien maar wat met woorden. Als ze een plaat horen die als Tiefschwarz klinkt, dan noemen ze het al minimal. Het is hét woord van dit jaar en het heeft zijn betekenis totaal verloren. Trance is voor mij niet Ferry Corsten, james holdenmaar de mooie en subtiele platen uit begin jaren negentig. Ook dat woord heeft een verkeerde betekenis gekregen.”

Is het moeilijk om dan met iets nieuws en fris te komen?
James: “Moeilijk, maar wel te doen. Ik hoor soms nieuwe dingen, maar er is maar een beperkt aantal geluiden die je op een beperkte manier samen kunt voegen. Muziek is de laatste dertig jaar eigenlijk nauwelijks veranderd. Het idee is hetzelfde, alleen mensen maken het nu in een dag in plaats van in een week. Met dank aan de computer. Eigenlijk een beetje deprimerend. Ik vind het dan ook beangstigend dat Border Community bijna een hype is, want dat heb ik liever niet. Ik word er ook depressief van als ik mensen hoor roepen dat een bepaalde plaat het Border Community geluid heeft en die plaat klinkt heel goedkoop. Daar word ik echt kwaad van. Ik denk dat we binnenkort maar eens een jazz plaat moeten releasen, gewoon om het patroon even te doorbreken.”

Nog even terugkomende op niet uitgebrachte nummers. Heb je er nog een paar liggen?
James: “Hahaaa, ik heb er wel een paar, maar ik geef ze niet weg. De meeste dingen zijn klaar en worden uitgebracht of ze zijn nog lang niet klaar en blijven voor eeuwig op mijn harde schijf staan. Maar ik heb nu vier nummers bijna klaar en ik hoop komende zomer nog een EP uit te brengen.

James Holden draait op zaterdag 24 juni samen met Tiefschwarz en Alexander Koning op Technovision in het Patronaat in Haarlem.

Kijk voor meer info op www.bordercommunity.com of op www.patronaat.nl.    

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws