PS Interview: Dr. Motte

Partyscene Redactie | 25 april 2006
headlines

dr motteVorige week berichtten we al over de breuk tussen Loveparade oprichter Matthias Roeingh a.k.a. Dr. Motte. Beide partijen waren het niet meer eens over de manier waarop de Loveparade gehouden moest worden. Voor Dr. Motte een teken om op te stappen. Maar zijn leven houdt niet op en met volle kracht gaat de organisator, dj en producer door.

Tekst: Jesse Voorn

Wat is nu precies de reden dat je bij de Loveparade bent weggegaan?
Dr. Motte: “Het schoot allemaal niet zo erg meer op. Alle vergaderingen met de nieuwe investeerder liepen op niets uit en de nieuwe managing director is een vreemdeling in deze cultuur. Maar hij had een grote sponsor achter zich staan, zijn eigen bedrijf, en spendeerde een miljoen euro aan de parade, alleen maar als handelsmerk voor dat bedrijf. Hij heeft daarom nu alle touwtjes in handen.”

Hoe voelt je beslissing voor jou persoonlijk aan?
Dr. Motte: “Ik ben er totaal niet in geïnteresseerd om geassocieerd te worden met welke ‘elektronische dance parade’ dan ook. dr motteIk heb daarom ook besloten om niet in de weg te gaan staan van de ontwikkelingen en ik heb me dan ook teruggetrokken van het nemen van beslissingen over de exacte creatieve richting die de parade op zou moeten. Ik hoop dat alle deelnemers van de Loveparade in Berlijn in staat zijn om de geest levend te houden en dat het evenement vreedzaam doorgaat voor iedereen die er bij betrokken is.”

Was het een moeilijke beslissing voor je?
Dr. Motte: “Uiteindelijk voelt het alsof ik een kat in de zak gekocht heb. Het begon allemaal heel goed en na een tijd ging alles de andere kant op. De Loveparade heeft nooit geleden aan een gebrek aan essentie, maar wel aan omstandigheden van buitenaf. Zoals het feit dat de gemeente Berlijn het feest niet langer steunde, de kosten die de pan uit begonnen te stijgen en we verloren ook de status van demonstratie, die we vanaf het begin hadden en nog veel meer. Dat maakte het er niet leuker op.”

Zie je de Loveparade nog steeds als iets van jezelf of is het nu iets van de gemeenschap geworden?
Dr. Motte: “Ik ben de uitvinder van de Loveparade, loveparadedat kan niemand me afnemen. Mijn interesse ging altijd, en gaat nog steeds, uit naar het presenteren van tijdloze muzikale culturen in al zijn facetten, waarin niets werd uitgesloten. Het gaat om de essentie van dingen, culturele ontwikkelingen en het vertonen van artistieke werken, met behulp van een platform dat speciaal voor deze doelen is ontwikkelt: de parade.”

Wat wilde je bereiken toen je in 1989 de eerste Loveparade organiseerde?
Dr. Motte: “Ik wilde de hoogst mogelijke manier van communicatie gebruiken: muziek, om een nieuwe vorm van vrede, liefde en eenheid te vieren. Daarbij claimde ik de straat met een parade en liet ik een nieuwe manier van leven zien, waarbij iedereen vreedzaam samen danste, met geluid, bezieling en een groove.”

Is het groter geworden dan je toen had gewild?
Dr. Motte: “Mijn visie is een universele gemeenschap, die samen vreedzaam danst op de beste elektronische dance muziek van het moment en die vrijheid, vrede en eenheid brengt naar alle mensen op deze planeet. De Loveparade heeft altijd gediend als een trekpleister en blauwdruk voor verschillende nationale- en internationale parades, waaronder die in Zürich, Santiago in Chili, Mexico Stad en die in San Francisco. Het heeft ook laten zien dat het heel goed mogelijk is om op één dag zo’n groot evenement vreedzaam te laten verlopen. Dus dat doel is geslaagd. dr motteMaar nu laat ik het achter me. Ik ga even diep adem halen en er dan weer vol tegenaan.”

Wat zijn op dit moment je plannen voor de toekomst?
Dr. Motte: “Ik draai als dj nog steeds over de hele wereld en dat zal ik blijven doen. Verder heb ik al veel producties uitgebracht, op mijn labels Praxxiz en Space Teddy. Ik heb een flinke tas vol aan ideeën, die ik zo snel mogelijk wil gaan uitvoeren. Er komen een aantal nieuwe projecten aan. Ik ben wel een nieuw team om me heen aan het verzamelen en ik werk aan een nieuw platform voor elektronische muziek. Meer kan ik je nu nog niet vertellen helaas, maar  ik hou je op de hoogte.”

Was deze breuk het beste voor de toekomst van de Loveparade?
Dr. Motte: “Absoluut. Om de geest van de Loveparade te redden, ja.”

Meer info vind je op www.drmotte.de.      

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws