Club report: Noa

Partyscene Redactie | 11 april 2006
headlines

NoaWie denkt aan uitgaan in Friesland zal het niet direct warm krijgen van opwinding. Het betreden van het centrum zal daar weinig aan veranderen. Leeg. Kil. Doods. In gedachten zie ik het beeld dat doet denken aan een oude western. Een panoramashot van een lege, winderige prairie, waarbij nu slechts het typisch voorbij waaiende hooi ontbreekt. Niets wijst er op dat in een van de oude, hoge panden aan de Nieuwestad een gelegenheid is om uit te gaan. Een plaats waar men de dagelijkse kopzorgen van zich af kan dansen. Die plek is er echter wel, en luistert naar de naam Noa.

Enkele jaren terug kreeg het pand, dat voor oudere generaties beter bekend staat als Vat ’69, een drastische make-over. Niet alleen de naam werd veranderd, vooral ook het interieur kreeg een upgrade. Voorheen was het eigenlijk niet meer dan een donker hol waar de kans groot was onderuit te gaan tijdens het dansen, door de onlogische hoogteverschillen op en naast de dansvloer. Een plek vooral, waar niet bijster goede muziek ten gehore werd gebracht en al helemáál niet bekend stond om haar hippe publiek. Genoeg redenen dus om het roer drastisch om te gooien en de doelstellingen omhoog bij te stellen. In hoeverre de (nieuwe) eigenaar daar in is geslaagd, moet blijken op een avond waarop het Amsterdamse RUSH op bezoek is. Hierbij is ook Partyscene aanwezig, die de vernieuwde club met een kritisch oog bekijkt.

Na het betreden van een smalle trap word je hartelijk verwelkomd door de portiers. Maar niet heus. Veel uitgaanscentra lijken niet door te hebben dat portiers meer taken hebben dan slechts als ‘bouncer’op te treden. Portiers zijn namelijk ook de eerste kennismaking met een club en bij het vertrek het laatste dat men meekrijgt van de avond: portiers zijn in meer of mindere mate de gastheer. Het gevoel daadwerkelijk welkom te zijn door bijvoorbeeld bij binnenkomst begroet te worden, zou al een goed begin van de avond zijn.

NoaOm van je jas af te komen dien je eerst een flinke klim te maken: een steile trap leidt naar de garderobe, die gratis en voor niks wordt bewaakt door een drietal vriendelijke jongedames, dat dan weer wel. Het idee dat een trap als deze na meerdere alcoholische versnaperingen voor velen een behoorlijke hindernis kan vormen, kun je beter meteen uit je hoofd zetten en je weg naar de club zelf vervolgen.

Club? Wat nou club? Dit lijkt wel een kamer uit een paleis! Alleen al één blik in het rond maakt het moeilijk te geloven dat dit ooit een suffe discotheek is geweest. Uit het Bordeaux-rode behang, de weelderige kroonluchters en de met donkerrood velours beklede banken blijkt dat het lelijke eendje een zwaan is geworden. Ook de dansvloer is onder handen genomen: deze is nu gelijkvloers en voorzien van fraai verlichte, gekleurde tegels, die vrolijk op de maat van de muziek meekleuren. Een groot minpunt is de blacklight-verlichting waar je bijna nergens in de club aan ontkomt. Een speurtocht naar een hoekje zonder dit hinderlijke licht is noodzakelijk als je niet wilt dat je zwarte overhemd opeens een stuk minder zwart lijkt, je tanden geel lijken, of dat iedereen de wax in je haar ziet.

NoaGrote eye-catcher van de club is de unieke led-wand achter de dj-booth. Hiermee kunnen interessante effecten mee worden uitgehaald, maar ook de naam van de dienstdoende dj kan hiermee worden bekendgemaakt. Al met al is het vrij goed vertoeven op de dansvloer, maar dan moet je wel om de blacklight-verlichting dansen en een zonnebril voor het soms wel érg felle licht dragen. Eenzaam hoef je je er niet te voelen, want van begin tot eind zijn de voetjes van de vloer, waarbij vooral de dames het niet af laten weten. Goede zaak dus! Jammer dat het overgrote deel van het publiek het drukker heeft met het keuren van mede-stappers, dan met het daadwerkelijk hebben van lol. Geen speelse blik te bekennen, nee: stoer kijken lijkt het motto. Weinig lachende mensen, maar dat zou ook aan het blacklight kunnen liggen.

Wie op een gegeven moment met een droge keel de bar op wilt zoeken om iets te bestellen, doet er goed aan eerst een bezoekje te brengen aan de verkoopbalie van de muntjes. Best handig, met muntjes betalen: een snelle betaling bij de bar, waarbij je niet op wisselgeld hoeft te wachten, versnelt de service aanzienlijk. Handig ja, maar niet als deze balie precies voor de entree gelegen is, waardoor je als binnenkomende bezoeker geconfronteerd wordt met een kleine file. Een verkooppunt achterin zou een beter alternatief zijn. Een houdbaarheidsdatum op een drankmuntje blijkt ook een rare gewaarwording, het is niet leuk om verplicht te worden vóór een bepaalde datum terug te keren om de muntjes op te kunnen maken. Vooruit, het barpersoneel is vriendelijk en snel. Bovendien krijg je op de bovenverdieping je drinken geserveerd in een flesje, weer eens wat anders, nietwaar?

Noa
Bovenverdieping? Is er dan ook een benedenverdieping? Jawel, ook beneden is gelegenheid tot dansen. Waar boven de dansvloer verlicht is, is beneden juist het plafond voorzien van flitsende lichten.. Geen peertjes zoals in het Amsterdamse Jimmy Woo, maar led-lampen die met hun vrolijke kleurtjes sfeer geven. Het mag best gezegd worden: het is een erg leuke toevoeging. Ook beneden is het goed vertoeven: ook hier staan fijne bankjes, waar men even bijpraat of kijkt naar een van de twee lcd-schermen die achter de zeer fraaie bar hangen.

Je zou het bijna vergeten, maar in een club wordt muziek gedraaid. Het is simpelweg triest dat de kwaliteit van het geluid bijna overal het achtergestelde kindje is, terwijl dit juist een van de belangrijkste elementen is. Volgens eigen zeggen is zowel op de boven- als de benedenverdieping ‘het beste geluid’ te horen. Dit blijkt in de praktijk best mee te vallen. Het is zeker niet slecht, maar van echt goed, zuiver geluid is geen sprake.

Tot slot de toiletten, waar iedere bezoeker vroeg of laat mee te maken krijgt. Noa hanteert het tarief van vijftig cent, wat inhoudt dat je hand versierd wordt met een blauwe stempel en je de rest van de avond gebruik mag maken van de sanitaire faciliteiten. Vooruit dan maar. Maar als je ergens voor betaalt, verwacht je ook dat die uitgave zin heeft gehad. Dan is het toch vreemd dat de toiletten er vrij smerig uitzien; je betaalt die vergoeding toch voor een schoon toilet?

Nu nog wat meer interessante feesten inclusief ontspannen publiek, en Noa zich met recht club van het noorden noemen. Want een tent zo chique als deze, is zeer zeker de moeite waard om een kijkje in te nemen.

www.club-noa.nl

Wil jij ook op pad voor Partyscene? Stuur een mailtje naar reporter@partyscene.nl en vermeld je volledige naam, leeftijd, welke club je wilt checken en een motivatie, en wie weet kan jij dit weekend al aan de slag!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws