PS Interview: Mason

Partyscene Redactie | 4 april 2006
headlines

masonEr waren een paar mp3’s verspreid van Exceeder en ineens werd het gedraaid door dj’s als Tiga, Sander Kleinenberg, Jesper Dählbeck, Dr. Lektroluv en The Youngsters. De track is onlangs uitgebracht op het Nederlandse label Middle Of The Road en was binnen twee dagen uitverkocht. In april wordt Exceeder ook gereleased door het Duitse label Great Stuff Recordings. Mason heeft zijn muziek ook omgetoverd in een live-act, die hij vormt samen met zijn productiepartner Coen Berrier. Samen heten ze Mason & The Maker en de live-act wordt op zondag 16 april in Bitterzoet in Amsterdam gepresenteerd.

Tekst: Jesse Voorn

Een clubhit op zak en een live-act. Het gaat goed allemaal?
Mason: “Het is een gekkenhuis. Die track doet het heel goed. Het nummer is eigenlijk van hand tot hand gegaan en ineens werd ik door Sander Kleinenberg gebeld en ook nog door iemand van Tiga. Vervolgens ben ik gemaild door Great Stuff Recordings dat ze het nummer uit wilden brengen. Het was even wat getouwtrek, want er waren masonook anderen geïnteresseerd, maar ik vond dat label het beste bij Exceeder passen. Ze willen ook verder en de opvolger is bijna klaar. Die ben ik nog aan het bijschaven.”

Je maakt je tracks samen met Coen. Hoe gaat dat?
Mason: “We hebben heel vroeger al eens een live-act gehad en we kennen elkaar door en door. Het is langzaam begonnen en nu werken we heel veel samen. Hij is geen dance man, maar komt uit de funk. Maar we werken ook langs elkaar heen, afzonderlijk. Dan proberen we dingen uit en laten we die vervolgens aan elkaar horen. We voelen elkaar erg goed aan en we hebben allebei een liefde voor pop. Dat hoor je ook terug in de tracks.”

En nu gaan jullie ook samen live optreden?
Mason: “Ja. We hebben al twee try-outs gedaan, maar de presentatie is dus in Bitterzoet. We hebben Mason & The Maker gevormd om onze popnummers wat meer te laten horen. Die kun je moeilijk kwijt op een gewone 12” Inch, maar die drang naar pop zit sterk in ons en ik denk dat we ook steeds poppier worden. Ik maak ook heel graag dance tracks hoor, want dat is voor mij nog steeds de hoofdmoot. Maar we zijn geen laptop-act, we nemen gewone apparatuur mee het podium op. In Nederland is er ook niet zoveel van die poppy dance, waarvan ik Bastian een goed voorbeeld vind.”

Zijn Mason en Mason & The Maker twee aparte dingen?
Mason: “Ik probeer het wel te zien als één ding, maar Mason is voor de dj dingen, waar The Maker ook weer bij betrokken is. Alle platen zijn tenslotte door ons gemaakt, maar ik ben het gezicht. We gaan alleen nog mason & the makergeen album doen met Mason & The Maker. We zijn er wel over aan het praten, maar het is eerst belangrijk om voor mezelf een naam op te bouwen. Misschien dat er komende winter een album komt.”

Je bent ook veel in het buitenland?
Mason: “Ja, ik draai meer buiten Nederland dan in Nederland denk ik. Daar loopt het nu hard. Ik vind het ook hartstikke tof in Nederland, maar ik hou wel van vliegen en reizen. Als ik geen dj geweest was, dan was ik vast en zeker vaak gaan backpacken.”

Je hebt heel lang bekend gestaan als de dj met de viool, omdat je viool speelde tijdens het draaien. Dat deed je ook bij Tiësto. Nu zie ik je niet veel meer met viool?
Mason: “Nee, dat klopt. Ik heb daar ook niet meer zo’n behoefte aan. Je eet toch ook niet iedere dag pindakaas? Het moet niet de aandacht afleiden van de muziek, waar ik echt wat mee wil laten horen en mijn viool overschaduwde de muziek op een gegeven moment helemaal. Ik heb toen inderdaad veel gedaan met Tiësto, met mijn viool, ook in het Gelredome en dat was voor mij ook een mooie gelegenheid om me te laten zien. Het was een goede opening om te laten zien welke muziek ik cool vind. Ik zou het best nog tien jaar kunnen doen, maar er zijn nu genoeg andere dingen die ook aandacht verdienen.”

Wat is jouw drive om dit te doen?
Mason: “Ik wil graag wat meer laten horen van de hoek waarin ik zit, die pophoek zeg maar, die heel breed is. Er zijn veel releases die er niet doorheen komen, tenzij je masoneen Justice, Daft Punk of Chemical Brothers bent. Mensen willen nou eenmaal graag hapklare brokken, loops die goed dansbaar zijn en ik wil dat open breken. En dat gaat steeds beter naarmate je meer naam maakt. Veel dj’s kopen ook platen volgens de oude formule, van wat werkt op de dansvloer, maar ik vind dat dj’s wel wat meer mogen durven. Die pop dingen zijn daar een leuk voorbeeld van.”

Lukt dat een beetje?
Mason: “Het wordt wel gewaardeerd. Ik ben wat dat betreft wel een aparte dj, zeker ook omdat ik veel breaks draai en die hebben in Nederland ook nauwelijks terrein. In grote lijn lijkt wat ik draai wel op elkaar, maar ik ben niet echt te plaatsen denk ik. Ik ben misschien wel een vreemde eend in de bijt in Nederland. Bij mij kan en blijft alles veranderen en dat zal altijd wel zo blijven. Maar ik wil wel een ster zijn, tot op zekere hoogte, als dat betekent dat ik een achterban heb die het cool vind wat ik doe. Maar ik ben meer met muziek bezig dan met imago. Ik weet ook niet goed waar ik sta in het Nederlandse landschap, maar dat is geen frustratie hoor, ik vind dat prima. Ik sta ergens tussenin, maar krijg wel de ruimte om mijn ding te doen.”

Ben je benieuwd naar de sound van Mason, dan kun je hieronder een voorproefje beluisteren van zijn nieuwe plaat:

Voor meer info kun je kijken op www.dj-mason.com of op www.electronation.nl.   

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws