Motel Mozaque danst

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Dansen op Motel Mozaque kan dit jaar met o.a. Daniel Wang, Greg Wilson, Idjut Boys, Kelley Polar, Coldcut, I-F, Superthriller en de discovoorstelling 'Sorry, do the Tour!' van voormalig Duits kampioen discodansen Marco Berrettini.

Daniel Wang is een Amerikaan van Chinese afkomst die sinds een paar jaar woont en werkt vanuit Berlijn. In gay clubs ontdekte hij housemuziek en sinds 1993 maakt hij de muziek waarop hij leerde dansen: electronische disco van Europese origine. Voor Wang is de relatief obscure Franse synthi-disco act Voyage belangrijker dan grote disco acts als Earth Wind And Fire of de Bee Gees.

De persoonlijke titels van de Britse dj Greg Wilson liegen er niet om: 'The godfather of the early eighties Manchester electro scene' en 'Manchester grandmaster of Electro'. Wilson is een van de eerste Britse dj's die drie turntables gebruikte en draaide in Manchester in clubs als The Hacienda en Legend (Manchester's most influential black music venue).

Al vanaf het begin van hun carrire hangt er een mysterieus sfeertje rond de Idjut Boys. Er werd gefluisterd dat de twee heren de veertig al lang gepasseerd zijn, hoeveel platenlabels ze bestieren is niet echt duidelijk en ze staan vaak meer dan acht uur lang achter de draaitafels. In hun muziek wortelen diepe housegrooves rond Afrikaanse ritmes die begeleid worden door live instrumenten, en in hun dj-sets komen alle denkbare genres aan bod. Led Zeppelin is van even grote invloed als Chicago house.

De smaak van I-F beslaat een breed spectrum aan stijlen en hij heeft dan ook alles van italo tot Chicago, van elektro tot disco in zijn platenkast staan. Een paar jaar geleden begon I-F zijn eigen 24/7 internet-radiostation Cybernetic Broadcast System (www.cbs.nu) waarmee hij wereldwijd kan rekenen op een grote groep luisteraars. Ook de djs Loud-E en Tako zijn nauw betrokken bij CBS en staan evenals I-F op Motel Mozaque.

De jonge producer Kelley Polar was bezig met het afronden van zijn muzikale opleiding toen Morgan Geist en Darshan Jesrani van Metro Area op zoek waren naar een sectie live-violisten en bij hem terecht kwamen. Vanaf dat moment drukte Polar zijn stempel op vele Metro Area-producties. Door de samenwerking kreeg hij interesse in 70's- & 80's-discoarrangementen en elektronische muziek. Met zijn debuut 'Love Songs of the Hanging Gardens' zorgde hij eind 2005 voor een kleine sensatie: bloedmooie, zoetgevooisde vocalen en viool-arrangementen gecombineerd met de zachte, funky versie van sexy eightiesklanken en italo-disco.

Ook Maxence Cyrin is klassiek geschoold. Met 'Modern Rhapsodies' heeft de Fransman een bijzonder album afgeleverd. Waar het in de (voornamelijk) trance scene een soort trend is om klassieke nummers tot een dance versie om te bouwen, heeft deze Fransman precies het omgekeerde gedaan. Houseclassics als 'Don't You Want Me' van Felix en 'Go' van Moby zijn gestript van alle technische snufjes en in een nieuw (piano) jasje gestoken evenals nummers van Depeche Mode, Aphex Twin, Massive Attack en T99.

Kieran Hebden (Four Tet) is een van de belangrijkste Engelse spelers in het electronicaveld. Zijn remixen voor o.a. Radiohead, Bloc Party en The Cinematic Orchestra vormen een klasse apart. Steve Reid (60+) was n van de belangrijkste drummers en jazzvernieuwers uit het New York van de jaren '70. In zijn indrukwekkende 40-jarige carrire speelde hij met iconen als Martha Reeves, Miles Davis, Fela Kuti, John Coltrane, James Brown, Sun Ra en Dexter Gordon.
"My life changed the day we recorded the Exchange sessions. I couldn't believe I was involved in making this music. It was such a revelation to be able to create improvised music with this epitome of African-American rhythmic drum tradition." Aldus Hebden over zijn intrigerende samenwerking Reid.

DJ Oof Cinemix Show is een audiovisuele dj set met verschillende exclusieve en gesynchroniseerde video's. Deze freestyle set focust op films uit de 60s en 70s, videoclips, rock, funk, hip hop, electro, bootlegs, concerten, tv shows en meer. De Parijse beeld- en geluidkunstenaar Frdric Elalouf aka DJ Oof beleeft op Motel Mozaque zijn Benelux premire!

Al bijna 20 jaar pioniert het Britse duo Coldcut erop los. Deze eerste samplemuzikanten in Engeland introduceerden een overweldigende mixstijl waarmee zij in de jaren 80 en 90 nogal wat hits scoorden in de housescene. Hierna verdwenen ze wat naar de achtergrond, maar stilzitten was er niet bij. Ze richtten het toonaangevende platenlabel Ninja Tune op. Robert Owens, Juice Aleem, M'pho Skeef en Mike Ladd zijn de special guests van Coldcut tijdens hun Motel Mozaque show.

Professor X aka The Arabian Prince is afkomstig uit de rapgroep N.W.A.. Met Easy E, Dr Dre, Ice Cube en Yella zette hij de beruchte 'west coast' electro sound neer. Na solo albums in de jaren negentig en producties voor film, televisie en computergames is hij nu terug met een plaat op het Nederlandse electro label Clone.

Superthriller is een merkwaardig, maar zeer vermakelijk gezelschap waarbij spelplezier voorop staat. Hun muziek werd door een luisteraar van de Britse Radio 1 ooit omschreven als LCD Soundsystem in gevecht met Beck om een Gameboy. Ook de messcherpe camp van Scissor Sisters en de opgesekste funk van Prince zijn te horen op het debuutalbum 'Supertriller 1'. Beck is verslaafd aan hun muziek en al meerdere malen mocht Superthriller zijn voorprogramma verzorgen.

Stylus DJ's is een dj trio (met o.a. Giel Beelen) dat vanuit electro, breakbeats en eclectische invalshoeken de dansvloer opstuwt. Zowel 'retro' classics als nieuw materiaal wordt tezamen met samplers en realtime effects gemixt tot een opzwepend geheel, dit alles onder het mom van Futuristic, Fresh and Funk.

De hoogst eigenzinnige discovoorstelling 'Sorry, do the Tour!' van Marco Berrettini (voormalig Duits kampioen discodansen) sluit naadloos aan op het dans-programma van Motel Mozaque. In 'Sorry, do the Tour!' vind je niets van alles wat zo 'in' is in de hedendaagse dans. Geen naakte dansers, geen experimentele klanken, geen conceptuele kunst of andere experimenten. Maar discohits uit de jaren 70 en 80, glitterkostuums en buitensporige bewegingen. Deze weergaloze danswedstrijd, badend in een zachtroze licht, is een staaltje van verfijnde zelfspot. In het mekka van de hedendaagse Europese dans, het Thatre de la Ville in Parijs, speelde 'Sorry, do the Tour!' vijf uitverkochte voorstellingen die op staande ovaties onthaald werden.



Motel Mozaque 2006
Het meerkunstenfestival Motel Mozaque is een samenwerking van de Rotterdamse kunstinstellingen Nighttown, de Rotterdamse Schouwburg en TENT. en vindt voor de zesde opeenvolgende keer plaats. Van donderdag 13 t/m zondag 16 april 2006 kan het publiek genieten van een organische mix van muziek, beeldende kunst en theater. Daarnaast (ver)leiden de Gidsen van Motel Mozaque de gasten langs onvergetelijke locaties in Rotterdam en markante gebeurtenissen binnen het festival en kan er geslapen worden in kerken en andere gebedshuizen.
Op het programma staan dit jaar o.a. The Cardigans, CocoRosie, Zita Swoon A Band in a Box, Isobel Campbell (ex-Belle & Sebastian), Mogwai, Emiliana Torrini, Akron/Family, Black Dice, Mi & L'au, Adam Green, Vashti Bunyan, Madeleine Berkhemer, Otto Zitko, Ron van der Ende, Abattoir Ferm, John Buijsman en Villanella/Hanneke Paauwe.

Kaartverkoop
De kaartverkoop voor Motel Mozaque 2006 is reeds gestart. Er zijn vijf verschillende kaarten verkrijgbaar:

Dagkaart programma voor Vrijdag 14 of Zaterdag 15 april 2006 26 Euro
Passe-partout programma voor Vrijdag 14 n Zaterdag 15 april, exclusief slapen 47 Euro
Slaapkaart voor Vrijdag 14 of Zaterdag 15 april 2006, inclusief ontbijt 20 Euro
(Deze prijzen zijn exclusief eventuele administratie- en reserveringskosten)

Kaarten zijn te koop bij de 151 grotere postkantoren, de 33 GWK's, de 11 grotere VVV-kantoren, de 100 grotere Free Record Shops, via de Ticketlijn (0900 300 1250), via www.ticketservice.nl en de bekende voorverkoopadressen. In Rotterdam verkopen Nighttown Caf, de Rotterdamse Schouwburg, Plato, Velvet Music, de Plaatboef en It Records (Donner) dagkaarten en passe-partouts.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws