PS Interview: Johannes Heil

Partyscene Redactie | 28 maart 2006
headlines

johannes heilMet Freaks R Us levert Johannes Heil zijn zoveelste vette plaat af. Hij verruilde zijn oude label Kanzleramt voor Klang, het label van Alter Ego. En met zijn nieuwe, vrij zware tracks moet ook de dansvloer weer volop in beweging komen. Speciaal voor de tour die de Duitser met zijn nieuwe album gaat doen heeft hij een nieuwe live-set samengesteld. Zaterdag staat Johannes daarmee op Traffic On Tour in Doornroosje in Nijmegen.

Tekst: Jesse Voorn

Je levert in principe ieder jaar een album af. Dat lijkt me een aanslag op je creativiteit?
Johannes: “Ach, ik heb inspiratie genoeg. Maar ik deed het inderdaad ieder jaar, maar nu toch maar om de twee jaar. Ik wilde dit keer wat meer variatie laten horen en het ging me op een gegeven moment allemaal wat te snel. Ik kwam er achter dat ik niet ieder jaar persé een album hoef uit te brengen, wat wel altijd zo voelde. En ik wil me niet verplicht voelen tot iets. Zodra ik dat nu voel dan verlaat ik mijn studio. Ik wil dingen maken in totale vrijheid en daarbij vertrouw ik nu meer op mijn intuïtie. Het gaat nu uit het hart en niet uit het hoofd.”    

Had je met Freaks R Us een clubalbum voor ogen?
Johannes: “Niet iets specifieks eigenlijk. Ik denk dat je het album heel goed thuis kunt luisteren, maar dat veel tracks ook heel goed in de clubs werken. Maar ik denk dat het in het beginsel toch een clubalbum is geworden. Ik wil een geluid maken dat verschillende lagen heeft, waarbij je steeds nieuwe dingen ontdekt. Niet te monotoon. Maar ik denk dat iedere track wel op een bepaald punt in een dj-set gedraaid kan worden. Dit is wat dat betreft de perfecte plaat voor de perfecte dj-set. Wanneer ik muziek maak dan heb ik de club wel in mijn achterhoofd, maar ook wat anderen erbij kunnen voelen. johannes heilEn ik heb het idee dat wat ik voel en wat anderen voelen steeds dichter bij elkaar komen.”

Hoe komt het dat je daar nu ineens zo over na aan het denken bent?
Johannes: “Dat is zo gegroeid denk ik. Het heeft me elf jaar gekost om daar dus achter te komen. Ik wilde mezelf opnieuw uitvinden deze keer en dat kost nou eenmaal een hoop tijd. Mijn eerdere werk is ook veel harder dan het nieuwe en de geluiden die ik op Freaks R Us gebruikt heb klinken ook echt zoals het voor mij hoort te klinken. Mijn eerdere nummers waren ook veel donkerder en dan ligt het ook meer in je aard om daar mee door te gaan. Daar moest ik dus mee breken. Ik ben gewoon gaan experimenteren en toen nieuwe muziek gaan maken.”

Was dat moeilijk?
Johannes: “Voor mij is het altijd moeilijk om iets nieuws te doen. Het is een hele verandering, als een slang die aan het vervellen is. Of als de vogel Phoenix, die verbrand wordt, uit zijn as herrijst en weer verder vliegt. Dat gevoel had ik nu ook. Het is mijn zevende album en het heeft een positief gevoel voor me en zeven is voor mij een magisch nummer. En ook in de clubs is er veel veranderd, dat heeft ook meegespeeld. Ik wil namelijk weer terug naar de clubs. Ik deed op een gegeven moment bijna alleen nog maar hele grote raves en festivals en ik johannes heilkom uit de clubscene en ik miste het om in kleine locaties te spelen. Mijn geluid was de laatste twee jaar mee geschikt voor die grote events, maar nu kan ik weer terug naar de clubs.”

Je trad tot nu toe alleen live op, maar je zei al dat je album de perfecte dj plaat is. Ga je zelf eens draaien?
Johannes: “Ik heb acht jaar geleden ooit eens een keer gedraaid en daarna heb ik inderdaad alleen maar live optredens gedaan. Maar nu denk ik erover om weer te gaan deejayen en ik ben weer aan het oefenen. Dat brengt namelijk ook wat meer variatie in mijn optredens. Als je alleen maar live speelt, dan heb je verder nauwelijks benul van wat anderen in de scene doen. Als dj weet je namelijk precies wat er gebeurt in het clubcircuit en wat andere dj’s en producers doen. Dat gevoel was ik kwijtgeraakt.”

En nu ben je weer volledig op de hoogte?
Johannes: “Het gaat de goede kant op, maar het was best moeilijk om er achter te komen wat er allemaal gaande was. Ik was het contact verloren met wat er allemaal om me heen gebeurde, maar ik zit er weer in. Ik wil dat ene gevoel, die samenhorigheid, die er in het begin van de dance was, weer herontdekken. Daarom heet mijn album ook Freaks R Us, omdat we allemaal een stelletje freaks zijn in de scene, of je nou consument bent of producer of dj, dat maakt niet uit. johannes heilHet is een subcultuur waar genoeg ruimte is om vrij te zijn en je eigen dingen uit te dragen. One united freak, one love…”

Is er veel veranderd in de clubscene, nu je weer terug bent?
Johannes: “Toen ik begon met muziek maken, was daar slechts één woord voor: techno. Of het nu acid, minimal, electro of techno was. Toen kwamen trance en hardstyle ineens heel erg op en dat was de grootste revolutie binnen de dance, alles werd daardoor weggeblazen. Mensen moesten zich daar echt tegen gaan afzetten en daarna werd alles onderverdeeld in hokjes. Er is nu meer vrijheid om iets te creëren dan jaren terug en hardstyle sterft een zachte dood. Ik vind het geen muziek, het is te hard. Ik vind dat de essentie van vijftien jaar geleden weer terug aan het komen is. Voor mij zijn de dingen dus wel veranderd.”

Is het verleden ook in jouw muziek te horen?
Johannes: “In mijn muziek zelf ben ik het verleden nooit uit het oog verloren. Ik wil muziek maken waar mensen zich mee kunnen identificeren. Uiteindelijk is God het hele plaatje voor me. Ik ben niet meer religieus, het is wel zo voor johannes heilmij begonnen, maar het heeft nu voor mij niets met religie te maken, maar met psychologie en mystiek. Als bepaalde dingen mij raken dan raken ze mijn werk ook.”

Iets heel anders. Waarom ben je weggegaan bij Kanzleramt?
Johannes: “Ik ben daar in 2004 over na gaan denken. Ik wilde sterk elektronisch beïnvloede techno maken, maar dat was niet de muziek die ze uit konden brengen. Ik heb jarenlang met plezier albums bij hen uitgebracht, maar ik ging dus een andere kant op, omdat ik mezelf dus niet wil herhalen. Ik heb toen een remix voor Alter Ego gedaan en toen hebben we besloten om voor langere tijd de handen ineen te slaan. De chemie was er. Maar ik sluit niet uit dat ik weer een keer terig ga naar Kanzleramt, als de tijd er weer rijp voor is.”

Johannes Heil speelt zaterdag 1 april op Traffic On Tour in Doornroosje en op zaterdag 3 juni op het Free Your Mind Festival in Arnhem.

Kijk voor meer info op www.cocoon.net.  

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws