PS Interview: Darko Esser

Partyscene Redactie | 24 maart 2006
headlines

Doornroosje

Tekst: Frank Böhm

PS: Wie is Darko Esser?

Ik ben Darko Esser, 28 lentes jong en geboren in Amsterdam. Mijn schooltijd heb ik doorgebracht in Den Haag en Zoetermeer. Voor mijn studies ben ik vervolgens verhuisd naar Groningen, waar ik 3 jaar biologie en 1 jaar psychologie gestudeerd heb. Beiden heb ik niet afgemaakt vanwege die nare passie, muziek genaamd ;-). Ik kwam al vrij snel achter de bar te werken bij Simplon en Vera, de poppodia van Groningen, zodat ik gratis naar concerten kon gaan die daar geprogrammeerd stonden. In die periode miste ik namelijk bijna geen optreden en Groningen was (en is) een mekka voor underground bandjes. Ik was in die tijd al geïnteresseerd in dance, en bezocht de nodige (illegale) feestjes, maar het was pas toen ik elektronica acts als Black Dog, Autechre en vooral drum & bass ontdekte, dat ik me echt in de dancescene stortte. Ik begon te DJ-en (drum & bass en techno in eerste instantie) en te schrijven voor het Simplon magazine, vooral 12" en album reviews van elektronica en dance artiesten. Dat werd opgemerkt door de leiding, die een dance programmeur zochten en het liefst een jong iemand met veel enthousiasme en weinig ervaring op die positie zagen. Dat werd ik uiteindelijk eind 1996 (ik was toen net 19). In die periode heb ik uiteraard veel fouten gemaakt, verrassingen meegemaakt, maar vooral veel geleerd over programmeren, bewegingen in de muziekindustrie en het geweldige gevoel dat je krijgt als je anderen een toffe avond bezorgt. Sinds 2000 ben ik de danceprogrammeur van Doornroosje, heb na een paar jaar stilte vorig jaar mijn DJ-en weer wat meer opgepikt, run samen met goede vriend Ger Laning het Wolfskuil Records label (releases van o.a. Joris Voorn, Hakan Lidbo, onszelf en lokale supertalenten) en produceer veel in mijn thuisstudio, alleen of met muzikale kompanen als Benny Rodrigues en Piet van Dongen.

PS: Hoe ben je van Simplon dan vervolgens bij Doornroosje terecht gekomen?

In mijn Simplon periode leerde ik al snel Ger Laning kennen. Hij was in die tijd de dance-programmeur van Doornroosje. Het klikte goed tussen ons en we hadden veel contact. Ger had al een behoorlijke staat van dienst opgebouwd als oprichter van Planet Rose en Jungle Galaxy en was in die tijd een soort mentor voor mij. Toen hij in 2000 besloot te stoppen bij Doornroosje, tipte hij me voor de baan. Ik heb gesolliciteerd en de baan gekregen in oktober 2000. Dat is nu dus ongeveer 5,5 jaar geleden. Muzikaal gezien ben ik in Simplon opgegroeid en in Doornroosje volwassen geworden.

DoornroosjePS: Vertel eens wat over jullie vaste avonden

De Planet Rose is de vaste zaterdagavond van Doornroosje en vindt 2 a 3 keer per maand plaats. De Planet Rose is een elektronische dance avond die constant met zijn tijd mee moet evolueren. Ten tijde van de oprichting was het een behoorlijk eclectische avond met o.a. Daft Punk, Dave Clarke, 4 Hero en DJ Krush op de eerste line ups. Het accent verschoof in de jaren erna naar techno in de brede zin van het woord, omdat daar in Nederland weinig aandacht aan werd besteed maar wel grote behoefte aan was. Tegenwoordig groeit het steeds meer naar de eclectische aanpak van de beginjaren terug. Ik kan nu Vitalic, Luciano, Ame, Dave Clarke, Radioactive Man, Marshall Jefferson en Michael Mayer binnen hetzelfde concept aanbieden, zonder dat men raar opkijkt! Dit wordt mogelijk gemaakt door de tijd waarin we ons bevinden ('house wordt weer gewoon house'), het openminded publiek wat hier over de vloer komt en de mogelijkheid binnen Doornroosje om met 2 zalen te experimenteren. De kleine zaal zie ik echt als een speeltuin. Daar kan ik artiesten en genres kan klaar stomen voor de grote zaal of experimentele muziek, waar normaal een klein hoeveelheid mensen op af komt kan presenteren aan een groter publiek.

Op vrijdag hebben we sinds 1 jaar de S.I.N.A.S.-feesten (Simplicity Is Not A Sin), een hardcore avond met het accent op de experimentelere/industriële varianten. Op de eerste edities stonden o.a. Hellfish, Manu Le Malin, Nosferatu, Ophidian, Outside Agency, Daisy en D-Passion en de resident voor deze avonden is Tha Playah, het supertalent van Neophyte records. Het publiek is op deze avonden is gemêleerd en de sfeer is top!

Afgelopen vrijdag hebben we net afscheid genomen van de Jungle Galaxy, het moederschip van de drum & bass scene in Nijmegen. Deze avond heeft het 10 jaar volgehouden en vele hoogtepunten gehad met Marky, Bad Company, Zinc, Mampi Swift, Fabio, Hype etc.etc. Drum & bass leeft nog steeds in Nijmegen en we zijn in beraad voor een nieuw concept voor na de zomer.

Verder ben ik met collega Robert Meijerink de nieuwe cyclus V.E.R.S. (Vooruitstrevende Eigenzinnige Rap Sounds) gestart. Deze avond zit tussen een concert en dansvond in. Elke avond heeft live optredens (Opgezwolle, Duvel Duvel, Jawat) en daarna DJ's en acts.

DoornroosjePS: Hadden jullie verwacht dat Doornroosje zou winnen?

Nee, niet echt. De nominatie was al een mooie verrassing, maar toen ik de lijst met o.a. Matrixx, 11 en Paard zag dacht ik echt dat we geen schijn van kans maakten. Het tegendeel blijkt echter waar en omdat we nergens rekening mee hebben gehouden, is het nu extra genieten. :-)

PS: Waarom hebben jullie gewonnen denk je?

Ik vind het heel moeilijk om daar een eenduidig antwoord op te geven.. Wat me wel heel erg opgevallen is, is dat hier de verkiezing heel erg leefde bij de achterban. Zij hebben fanatiek gestemd en mensen op de been gebracht om deel te nemen. Het was de afgelopen weken echt het gesprek van de dag!

PS: Ben je zelf wel eens (als bezoeker of DJ) in de andere 9 locaties geweest?

Ja, ik ben in alle 9 andere locaties geweest en me op elke locatie prima vermaakt. De enige waar ik geen party heb meegemaakt is 11. Ik heb er wel gegeten (en dat was erg lekker!).

PS: Op welke locatie zou je zelf hebben gestemd als bezoeker en waarom?

Zonder de anderen tekort te willen doen en ondanks het feit dat ik er geen feest heb meegemaakt, zou ik puur op inhoudelijke gronden op 11 stemmen. Ik vind het programma wat Olaf Boswijk er neer zet om de vingers bij af te likken en het getuigt van visie. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat dat geen toffe feesten oplevert. Ik hoop er heel binnenkort een keer heen te kunnen.

DarkoPS: En denk je dat je hiermee eerder een nieuwe locatie krijgt? Of juist niet aangezien de gemeente kan pleiten dat je met deze oude locatie ook al wint en nieuwbouw dus niet nodig is..

Dat laatste argument kan makkelijk onderuit gehaald worden, omdat dit voor de zoveelste keer aangeeft dat pop- en dancemuziek bloeit en groeit in de Keizerstad als nooit tevoren en dat er een enorme behoeft bij Nijmeegse bevolking bestaat aan een groter Doornroosje, waar meer mogelijk is op het gebied van pop en dance. Dus zie ik dit vooralsnog als een dikke steun in rug voor onze nieuwbouwplannen. Maar time will tell ;-)

PS: Wat vind je eigenlijk van de hele discussie over de oneerlijkheid van gesubsidieerde poptempels versus normale clubs?

Ik word een beetje moe van deze zinloze, bijna zielige discussie eerlijk gezegd. Het komt op mij over als afleidingsmanoeuvres en struisvogelgedrag. Altijd worden dezelfde makkelijke argumenten uit de kast getrokken en feiten maar al te makkelijk aan de kant geschoven of genegeerd. Ik zou de clubeigenaren/promoters die zich hierover zo druk maken, willen adviseren zich eerst wat meer in de werkwijze van poppodia te verdiepen, voordat ze  populistische uitspraken gaan gebruiken die een verregaande versimpeling van de werkelijkheid zijn. Of beter nog: laat ze zich afvragen waarom er binnen het publiek een verschuiving plaats vindt van hun toko naar poppodia en clubs met een publieks- en programmabeleid welke afwijkt van die van hen. Kennelijk wordt dat op dit moment erg door het publiek gewaardeerd. Geen poeha in de vorm van doorbitches, geen dresscodes, nette beveiligingsmensen en redelijke (marktconforme!) prijzen aan de deur en bar. Wat mij opvalt is dat deze discussie vooral wordt aangewakkerd door de clubs waar het minder goed loopt. Degenen waar het goed mee gaat, hoor je hier over het algemeen niet over. Maar goed: ik vind het een opvallende tendens dat het publiek meer voor de inhoud dan de vorm kiest en daar ben ik uiteraard erg content mee.

DoornroosjePS: Hoe en wanneer gaat jullie Nachttempelfeest plaatsvinden?

Datum en line-up zijn nog niet duidelijk, maar als het aan mij ligt wordt Laurent Garnier de headliner van het feest. Hij staat nummer 1 op mijn wishlist en is een van de grootste gaten op onze artiestenlijst. Verder zie ik artiesten als Josh Wink, Jamie Lidell, Wighnomy Brothers, Mathew Jonson, Steve Bug etc.etc. graag terugkeren voor dit feest. De keuze is gigantisch, dus we gaan er sowieso een knal line up van maken! Ik hoop hier binnen een paar weken meer duidelijkheid over te kunnen geven.

PS: Welk talent zie jij doorbreken dit jaar?

Ik zet mijn geld in op de volgende acts/artiesten:

  • Le Clic: live waanzinnig, ideale festival act en schitterende tracks!
  • Piet van Dongen: Nijmeegs supertalent part 1, er verschijnen dit jaar 2 releases van hem op het Audiomatique label van Steve Bug!
  • Giorgos Gatzigristos: Nijmeegs supertalent part 2, op dit moment in onderhandeling met Kompakt voor een release!
  • Ion Ludwig: 21 jaar als ik me niet vergis en wordt nu al op handen gedragen door o.a. Bart Skils, Butane en Troy Pierce!
  • Motio & E-Contact: Gronings trots, prachtige releases op o.a. Phonocult en worden in het buitenland al opgepikt!
  • Pitto: live onnavolgbaar, releases in de maak op Sound Architecture en Phil-E van Jackmate (a.k.a. Soul Phiction)!

Foto credits: Dennis Elbers, Darko Esser, Alex Browne, Lianne van de Laar

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws