PS Interview: Carl Cox

Partyscene Redactie | 21 maart 2006
headlines

carl coxCarl Cox staat al jaren op eenzame hoogte. De dj heeft al een lange en warme band met Nederland en staat natuurlijk bekend als de legendarische afsluiter van Dance Valley. Vorig jaar werd hij tijdens de Release Dance Awards nog gekozen tot beste techno dj. Voor Carl Cox & Friends heeft Carl dit jaar Darren Emmerson, Trevor Rockliffe, Marco Carola, Valentino Kanzyani, The Freemanons en Alloy Mental uitgenodigd.

Tekst: Jesse Voorn

Je stelt zelf de line-up van Carl Cox & Friends samen. Een hele klus lijkt me?
Carl: “Ja, ik vind dat wel een lastig karwei. Maar ik wil gewoon dat het publiek een leuke tijd heeft en daar denk ik wel over na. Dit keer is er ook meer ruimte voor tech-house. Ik vind het ook altijd erg interessant om te zien hoe mensen reageren op zo´n line-up. Ik wil ook graag dat meisjes het naar hun zin hebben en daar heb ik nu wel rekening mee gehouden. Maar bovenal wil ik dat mensen goede housemuziek te horen krijgen.”

Maar geen Nederlanders meer?
Carl: “Nee, dat is waar. Maar ik wilde het weer een stapje verder nemen. Het is natuurlijk zonde dat Michel de Hey er niet staat, maar nu heb ik Trevor. carl coxIk wilde gewoon nieuwe energie op het feest hebben en anders is er altijd weer volgend jaar. Ik heb Nederlandse dj´s altijd geholpen, maar het zou te makkelijk geweest zijn om Michel er voor de derde keer op een rij neer te zetten.”

Veel dj’s komen een set van anderhalf of twee uur draaien. Op je eigen feest draai je langer, maar hoe is dat verder voor je? Doe je dat nog?
Carl: “Hele korte sets draai ik niet meer. Ik vind 2,5 a 3 uur toch wel het minimum, in ieder geval een mooie tijd om een verhaal te vertellen. Een set van anderhalf uur is te kort voor een dj om zichzelf uit te drukken. Jaren geleden draaide ik veel korte sets op verschillende feesten op dezelfde nacht. Dan nam ik mijn platentas mee en ging ik van feest naar feest om te draaien. Soms deed ik wel vier feesten op een avond, maar daar werd ik behoorlijk afgestompt van. Ik heb zoveel te zeggen met muziek. carl coxIk heb vijftien uur aan muziek bij me als ik ga draaien en ik wil de mensen waar voor hun geld geven. Dan moet je niet met een korte set aankomen.”

Een kort verhaaltje is toch ook leuk?
Carl: “Tuurlijk, maar dat heb ik gehad. Omdat ik nu langere sets draai is de kwaliteit van de feesten voor mij ook hoger geworden. Ik doe nu liever één te gek feest op een avond, dan drie feesten per avond. Mijn set bestaat uit veel stijlen, van latin tot breaks, house en techno en dat  komt allemaal beter tot zijn recht als ik langer de tijd heb. Ik wil een duidelijk begin, midden en einde hebben. Mensen verwachten bij mij energie, kracht en emotie en dat wil ik ze ook geven.”

Je bent nog steeds mateloos populair. Hoe verklaar je dat?
Carl: “Veel van wat ik doe heeft met mijn houding te maken. Ik ben een heel erg positief persoon en de industrie is erg hard. Je moet staan voor waarvan jij gelooft dat het goede muziek is. Daar draait het ook om bij het Friends event, om goede muziek. En het maakt me dan niet uit of ik voor 10 of voor 25.000 mensen sta te draaien, want de rede waarom ik het doe is de muziek. Alle feesten waarop icarl coxk gestaan heb waren ook fantastisch en Nederland is voor mij nog steeds het voorbeeld van wat er allemaal kan gebeuren, omdat mensen echt geïnteresseerd zijn in dancemuziek. Ik heb bij de laatste keer in Nederland in het midden van een set ineens drum ’n bass gedraaid. Dat was even een schok, maar het werkte wel. Dat vind ik leuke dingen.”

Nooit stiekem een keer de gedachte gehad om er het bijltje bij neer te gooien?
Carl: “Om eerlijk te zijn, nee. De muziek gaat nog steeds heel diep voor me en heeft me altijd veel uitdagingen geboden en er komt voor mijn gevoel nog heel veel aan. Er is veel muziek die de moeite waard is om te draaien en mensen blijven goede platen maken. En ik wil mensen die muziek laten horen. Als die drang ooit weggaat, dan wordt ik wel weer bouwvakker (Carl’s vorige beroep, red).”

Zou je dan je je huidige leven niet missen?
Carl: “Misschien in het begin wel, maar ook dat werk heb ik altijd met plezier gedaan en zo sta ik in het leven. Het maakt niet uit welk werk je doet, als je het maar met passie doet. Ik heb ervoor gekozen om te deejayen en dat doe ik heel gepassioneerd. Ik ben altijd trots geweest op wat ik gedaan heb. Vanaf het moment dat ik draaitafels heb en ook als ik er achter sta, dan voel ik carl coxme verantwoordelijk voor het geluk van de mensen en geef ik het beste van mezelf, voor 110%. Het gevoel dat het publiek je geeft is fantastisch en daarom werk ik zo hard.”

Probeer je door minder te draaien ook exclusiever te zijn?
Carl: “Absoluut ja. Als je mensen teveel van jezelf geeft dan worden ze blasé en gaan ze sneller naar andere dj’s. Ik wil een explosieve herinnering achter laten. Als ik zou willen zou ik bijvoorbeeld in Nederland iedere week kunnen draaien, maar dat zou voor mij niet werken. Ik wil niet dat mensen me zat worden.”

Voor meer info surf je even naar www.carlcox.com of www.udc.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws