PS Interview: Miss Monica

Partyscene Redactie | 7 maart 2006
headlines

miss monicaMiss Monica heeft het niet makkelijk gehad. Ze was druk bezig door te stoten naar de top, toen ze in 1998 ernstig ziek werd en de vijf jaar erna te kampen had met ME. In februari 2004 begon ze met haar Comeback tour en in september 2005 kreeg ze met Absolutely Stereo weer haar eigen avond, in de Off Corso. Haar eerste release Bossamonica werd afgelopen zomer uitgebracht en in mei ligt haar nieuwe track Rich Day in de schappen. Miss Monica zit weer stevig in het zadel en is niet van plan voorlopig van het paard te stappen. Zaterdag 18 maart viert ze haar verjaardag op Absolutely Stereo.

Tekst: Jesse Voorn

Gefeliciteerd. Het gaat goed met Absolutely Stereo hè?
Monica: “Het gaat prima ja. We hebben nu zes edities gehad en veel goede dj’s te gast gehad. Iedere maand is het volle bak en zijn we uitverkocht. Mensen die echt willen dansen komen graag en het is er geen show off van het publiek. Iedereen is gewoon zichzelf.”

miss monicaHoe komt dat denk je?
Monica: “Soort zoekt soort denk ik. Ik ben zelf heel relaxed en vrolijk en dat trekt mensen aan die dat ook zijn. Ik heb een goede interactie met het publiek en ik kom uit Rotterdam, waar het feest gehouden wordt. Ook in Nighttown en Las Palmas, waar ik eerdere residenties had, was het altijd goed. Absolutely Stereo is nu echt mijn kindje.”

Hoe belangrijk is zo’n vaste avond?
Monica: “Ik vind het zelf heel belangrijk, maar het is niet meer iets van deze tijd. Weinig bekende dj’s hebben nog een vaste avond. In muzikaal opzicht kun je ook een stapje verder gaan er echt leuke dingen doen. Als je ergens anders komt draaien dan is dat echt een momentopname. En zeker in je eigen stad is het heel ‘gers’, dat is Rotterdams voor tof, om een eigen avond te hebben.  Op Absolutely Stereo krijg je een ongecensureerde sound van Miss Monica te horen. Ik draai veel stijlen, classics, house en beukende techno en als ik ergens geboekt wordt dan is dat voor een afzonderlijke stijl, miss monica studiomaar op mijn eigen feest draai ik alles door elkaar.”

Je bent in 2003 genezen verklaard en in 2004 ben je met je Comeback tour begonnen. Je hebt er dus alweer drie jaar opzitten. Hoe is het gegaan?
Monica: “Wel goed. Maar het was opmerkelijk, toen ik terug kwam, waarschuwden mensen uit de scene me dat het niet makkelijk meer was, dat er nauwelijks werk was en dat de handjes niet meer zo snel de lucht ingingen. Zonder dat ze het zo bedoelden waren ze me een beetje aan het ontmoedigen. Maar ik ben gewoon weer gaan draaien en ik krijg nog steeds de handjes in de lucht. Ook had ik voldoende werk, nog steeds en het is me niet tegen gevallen. Ik wil gewoon feest op de dansvloer en tot nu toe lukt dat erg goed.”

Je fans zijn je dus blijven steunen?
Monica: “Gelukkig wel ja. De eerste keer draaien, de eerste show van mijn miss monicaComeback tour in Las Palmas, was uitverkocht. Er had nog nooit zo’n lange rij voor die club gestaan en we moesten 500 mensen weigeren. Bij iedere plaat begon iedereen te gillen. Overal waar ik daarna de eerste keer weer draaide was het uitverkocht. Na een half jaar, toen ik het hele land weer had gehad werd het wel weer normaler. Maar ik heb het langzaam opgebouwd en begon met één gig per weekend. Nu doe ik er maximaal drie.”

Heb je jezelf ook bepaalde voorwaarden gesteld?
Monica: “Jazeker. Ik doe wel aan zelfbehoud. Ik draai maximaal twee nachten achter elkaar en de eerste nacht wil ik ook uiterlijk om drie uur klaar zijn, zodat ik de volgende dag weer fris ben voor de nacht erna. Sinds een half jaar ben ik wel weer optimaal bestand tegen het nachtleven. Ik ben ook weer gaan sporten en daardoor heb ik ook in het weekend minder last van moeheid. Dat scheelt veel, want ik voel me nu veel fitter. Ik drink ook geen alcohol en ik neem een banaantje en boterhammen mee als ik moet draaien.”

Je bent echt bewuster met jezelf bezig?
Monica: “Ja. Ik moet me goed en blij voelen en dan komt de rest vanzelf. Ik werd laatst voor een gig in Enschede gevraagd, van 3 tot 5 en dat vond ik te laat. Ik wilde daar op z’n laatst om 4 uur wegrijden en wilde wel draaien van 2 tot 4. Maar dat ging helaas niet. Dan gaat het over. Mijn gezondheid staat op de eerste plaats. Dat kost me geen moeite, maar de verleidingen zijn soms wel groot. Ook heb ik mijn miss monicaboekingen bij iemand ondergebracht en dat scheelt ook veel, want de afgelopen veertien jaar heb ik het zelf gedaan. Kan ik me ook meer op de muziek concentreren.”

Hoe gaat het daarmee dan? In de zomer bracht je je eerste plaat uit. De nieuwe volgt in mei. Je bent er druk mee bezig dus…
Monica: “Rich Day komt in mei uit ja. Het is een beetje Detroit techno en er staat een erg goede remix op van Hertz. Het is belangrijk, want je kunt doen wat je wilt, maar als je platen gemaakt hebt dan komt er ineens een boel naar je toewaaien in plaats van andersom. Ik ben me dus echt gaan concentreren op het muziek maken. Ik heb een leuke studio en daar zit ik dus twee dagen of nachten per week. Maar deejayen is en blijft hoofdzaak, op de tweede plaats komt vrije tijd, mijn relatie en dat ik me goed voel en op de derde plaats pas komt het muziek maken.”

Je staat nu weer volop in de schijnwerpers. Gaat alles nu naar tevredenheid?
Monica: “Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog net niet tevreden ben. Net voordat ik ziek werd zat ik erg hoog aan de top en ik had dus de pech dat ik ben weggevallen in de piekjaren van de dance in Nederland, zo 2000 a 2001. miss monicaIk had toen veel terrein kunnen winnen denk ik. Veel mensen zeggen tegen me dat als ik toen door had kunnen draaien, ik bij de wereldtop had gezeten, maar of dat ook echt gebeurd zou zijn dat weet ik natuurlijk niet. Maar het idee dat het niet gebeurd is vind ik ergens wel jammer.

Leg je de lat niet te hoog voor jezelf?
Monica: “Ik heb het nu toch niet slecht. Ik draai veel, maar de lat ligt inderdaad altijd even hoger dan wat er daadwerkelijk gaande is. Maar ik denk dat dat zo hoort, want je wilt altijd net even dat stapje hoger komen. Ik klaag zeker niet en ik ben erg blij met wat ik na mijn ziekte bereikt heb, maar er is nog dat nieuwe stukje terrein te winnen voor me. En die focus vind ik wel gezond.”

Kijk voor meer informatie op www.djmissmonica.nl.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws