René Passet’s filmreview

Partyscene Redactie | 9 februari 2006
headlines

menadyou"I am prepared for amazing things to happen", roept schoenenverkoper Richard (John Hawkes) vertwijfeld.Hij heeft zojuist z'n hand in de fik gestoken om z'n twee zoontjes te imponeren. Maar vergat dat je die goocheltruc met alcohol moet doen en niet met aanstekervloeistof. Even later ontmoet Richard-met-hand-in-het-verband Christine, multimedia-kunstenares, chauffeur van een bejaardentaxi en ook eenzaam en op zoek.

Wat volgt is een heerlijke feelgood-movie zonder de gebruikelijke Hollywood-suikerlaag. Een low budgetfilm waarin iedereen op zoek is naar contact, waar fantasie en werkelijkheid soms stiekem door elkaar lopen en waar iedereen op een of andere manier met elkaar verbonden is.

Zoontjes

Het is een film zonder groot verhaal, zonder duidelijk plot of een afgerond eind. Je valt midden in de levens van een aantal mensen, waarvan Richard en Christine de hoofdrolspelers zijn. meandyouSterke bijrollen zijn er voor de collega en de zoontjes van Richard. Vooral de zevenjarige Robby is een voltreffer. In een onwaarschijnlijk leuke scène waarbij Ratliff met z'n oudere broer Peter achter de MSN een sexueel getinte chat heeft, stelt de kleine voor om 'heen en weer te poepen'. Als de onbekende aan de andere kant onverwacht opgewonden reageert, volgt later in de film een ontmoeting in het park.

Het is niet moeilijk om zo'n ontmoeting tussen een peuter en een volwassene uit de laten monden in een hoogst ongemakkelijke scène. Maar Miranda July krijgt het voor elkaar om de kijker te ontroeren. En dat is knap.

Pijpwedstrijd

Ook mooi is de metafoor die Richard en Christine tijdens hun tweede ontmoeting gebruiken. Ze lopen over straat, die prompt verandert in meandyouhet leven zelf. Aan het einde van de straat nemen ze afscheid. Of toch niet? Ondertussen wordt de dikke collega van Richard sexueel uitgedaagd door twee 17-jarige schoolmeisjes, klasgenootjes van het oudste zoontje van Richard. Die even later moet opdraven voor een vergelijkend oraal onderzoek. Wie pijpt er beter, willen de meisjes weten.

Miranda July (die zichzelf speelt in de rol van Christine) was tot nu toe bekend als multimediakunstenaar en maker van korte films. Maar het langebaanwerk kan ze ook moeiteloos aan, bewijst ze met dit innemende debuut, dat overal in de wereld al prijzen won. En dan te bedenken dat ze het scenario schreef met behulp van een programma op Internet!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws