Overdosis mooie vrouwen

Partyscene Redactie | 1 februari 2006
headlines

Iedere avond rond middernacht herhaalt zich een curieus tafereel in de Rotterdamse binnenstad. Goedgeklede jongeren die als zwervers het trottoir afspeuren. Om het nog vreemder te maken: ze zoeken naar afgescheurde filmkaartjes.

picsWant alleen met een filmkaartje, als bewijs dat je deel uit maakt van de Filmfestivalfamilie, kom je namelijk binnen in de Schouwburg. En iedereen weet: daar zijn tijdens het festival de leukste feesten. En de mooiste vrouwen.

Dat is al sinds jaar en dag zo. Zelfs toen ik nog nauwelijks naar films ging, bezocht ik samen met mijn beste vriend Alex ieder jaar het Filmbal (toen nog in het Rotterdamse Hiltonhotel) omdat daar een overdosis bloedmooie meisjes rondliep. Weken tevoren hadden we het al over dat feest. 'We gaan wel hè?', pepten we elkaar op. Inmiddels hebben die feesten in onze herinnering legendarische proporties aangenomen, en werden de vrouwen mooier en mooier.

Ach, Hilton-memories.

Niettemin, de feesten in Schouwburg, daar wil je bij zijn. Wie op tijd komt, pikt bovendien nog een staartje van de 'Late Night Show' mee. Een talkshow van Rotterdams bekendste kaalkop: Wilfried de Jong. Hij ontvangt praatgrage filmmakers, Nederlandse kunstenaars en muzikanten in de kleine zaal van de Schouwburg. Na afloop gaan de tafels aan de kant en kruipen bekende en onbekende deejays achter de draaitafels.Barman

Afgelopen vrijdag was die dj bijvoorbeeld Tom Barman, kopstuk van de Belgische groep Deus. Zelf kwam ik die avond niet verder dan de barman in de lobby, zo gezellig dat het was.

jak2Maar zaterdag lukte het ons wel om de dansvloer te bereiken. Op een mix van oude disco, vette electro en wodka werden we langzaam dronken, en dansten we -de na vier films stijf geworden- spieren weer los. We hadden net de gekste film van het festival overleefd: Yaji & Kita, The Midnight Pilgrims. Waarin twee in kimono gestoken homo's (het verhaal speelt zich af in de 19e eeuw) op pad gaan om Kita van zijn verslaving aan blauwe pillen af te helpen.

De hele film is vanaf het begin een grote psychedelische trip, met huilende reuzen, zingende Thaise travestieten en mensen die langzaam in paddestoelen veranderen. De scène waarin Yaji & Kita in een dorp vol komische duo's belanden is onbetaalbaar. Zeker als Kita al trippend een optocht ziet van speelgoedtanks, Braziliaanse danseressen en schoolmeisjes.

Yaji & Kita is na het filmfestival waarschijnlijk nooit meer te zien in de Nederlandse bioscopen. Geen enkele distributeur durft zo'n leipe film in roulatie te brengen. Woensdag en donderdag is je laatste kans op een onvergetelijke Aziatische mindtrip.

Meer info? Check even deze en deze link.

tekst: René Passet

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws