35e Internationale Filmfestival Rotterdam

Partyscene Redactie | 11 januari 2006
headlines

Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat draaien er honderden films in tientallen zalen. Wie slim aankruist in het uitpuilende programmaboekje kan zo'n zes films per dag zien. En reken maar dat er fanatiekelingen zijn die zestig films verteren tijdens het festival. Maar ook als je maar een paar films meepikt, proef je de bijzondere sfeer die er in de havenstad hangt tijdens het Internationale Filmfestival Rotterdam (IFFR). Het is een van de leukste en grootste festivals van Nederland, met veel randprogrammering waaronder kunst, dj's en concerten.

IFFSZo draaien er iedere avond na afloop van de laatste film bekende en minder bekende dj's in de Rotterdamse Schouwburg en kun je ook terecht in Off-Corso voor Ten Days Of IFFR Aferparties, waarbij de roemruchte maandag van het festival het hoogtepunt vormt. Op die dag (dit jaar op 29 januari vallend) staan de rijen voor de deur tot om de hoek van de Rotterdamse club omdat een grote buitenlandse dj zijn opwachting maakt. Vorig jaar was dat Dave Clarke.

Dit jaar wordt het helemaal een gekkenhuis in Off-Corso, want de club viert dit jaar haar vijfde verjaardag. Check de site van Off-Corso voor het complete programma.

Het merendeel van de honderdduizenden bezoekers aan het IFFR komt toch voor de films, waarvan velen alleen tijdens het festival in Nederland te zien zijn. Of pas maanden later in de bioscopen komen. Azië domineert sinds jaar en dag in Rotterdam, maar er draaien ook films uit Europese landen, de States en het voormalige Oostblok.

Bovendien zijn er tal van thema's, waaronder dit jaar 'White Light', waarin een aantal heftige films en documentaires over drugs zijn verzameld. Films met titels als Gucci Crackheads Battles Nihilism, Cocaine Angel en The Midnight Pilgrims.

eerste_film

Die laatste is een van de mafste films die je dit jaar kunt zien in Rotterdam. Alles is over de top in de overdonderende audiovisuele achtbaan van de Japanse regisseur Sekiguchi Gen. Twee drugsverslaafde weirdo's ondernemen in zijn film een hallucinerende tocht naar een tempel, met de legendarische motor uit de klassieker Easy Rider als vervoermiddel. Het verhaal klinkt als The Motorcycle Diaries meets Fear and Loathing in Las Vegas in Azië en maakt erg nieuwsgierig.

Verder zullen de nieuwste films van Monty Pytons Terry Giliam (Tideland), de Tsjechische animatiemeester Jan Svankmajer (Lunacy) en George Clooney (Good Night, And Good Luck) te zien zijn. Reden genoeg om eind januari af te reizen naar Rotterdam, lijkt ons.

Net als voorgaande jaren zal filmfreak René Passet voor Partyscene tijdens het festival dagelijks verslag doen van het Filmfestival.

Meer info op www.filmfestivalrotterdam.com en www.offcorso.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws