PS Interview: The Backlash

Partyscene Redactie | 3 januari 2006
headlines

The Backlash wist de internationale aandacht te trekken met electro covers van The Clash en Ian Dury. Hun energieke dance electro punk slaat wereldwijd in als een bom en hun platen worden gedraaid door dj’s als Richie Hawtin, Sven Väth, Boris Duglosh en Jack de Marseille. backlashElektronica in de breedste zin van het woord.

Tekst Jesse Voorn

Jullie werden bekend met twee rockcovers. Apart begin voor een dance band?
Julian
: “Zeker. Maar we zijn drie jaar geleden ook begonnen als grap en we wilden iets coveren dat eigen niet te coveren is. The Clash is heilig en daar moet je eigenlijk niet aankomen. We hebben het toch gedaan en het was gelijk een succes. We kregen goede en slechte kritieken. We hebben toen ook nog ‘Sexanddrugsandrockandroll’ van Ian Dury gedaan en toen wilden we wel wat serieuzer worden.”
Eric: “Maar door dat aparte begin weten mensen wel wie we zijn.”

Jullie muziek is een mix van muziek uit de jaren tachtig en de nieuwe techno en minimal. Vanwaar die combinatie?
Eric
: “Dat is gewoon gebeurt. We zijn allebei al veertig en hebben de jaren tachtig bewust meegemaakt. Dat sleep je mee. We willen ook niet vasthouden aan een bepaalde stijl. backlashIk ben al 25 jaar dj en heb nog nooit in één stijl gedraaid.”
Julian: “We mixen oude en nieuwe stijlen door elkaar. We nemen de muziek van de jaren tachtig en vermengen die met wat er op dit moment gebeurt en dan met name wat er in de Duitse techno- en minimalscene gebeurt. Twintig jaar muziek op één album zeg maar. Maar wel muziek van het moment.”

En dat wordt dan een speciaal geluid?
Julian
: “Wat wij doen is heel instinctief. We hebben veel invloeden en we zien in de studio wel welke kant het opgaat. Het is ook heel spontaan en dat vind ik leuk aan elektronische muziek. In 2 of 3 dagen maak je een nummer en dan kun je dat gelijk spelen. Maar je moet er verder niet teveel bij nadenken, dan krijg je de mooiste dingen.”
Eric: “We worden ook wel vergeleken met Front 242, eveneens uit België. Dat is niet per ongeluk denk ik, want het is een typisch Belgische groep. backlashNet als wij eigenlijk. We zijn een klein landje, waar veel culturen samen komen. Dan krijg je dat. Ik hoop in ieder geval dat we typisch Belgisch klinken.”
Julian: “Er is veel goede muziek. We spelen voor mensen die houden van electro en we zijn dansbaar. Wat wil je nog meer?”

Hoe groot is de electroscene in België eigenlijk?
Julian
: “Het is niets als je het vergelijkt met Berlijn. In Nederland is het trouwens ook groot. Maar het begint in ons land wel steeds groter te worden. Zeventig procent van de Belgen houdt van house en dat is lastig. Bepaalde dj’s, zoals Eric, moeten de deuren openen. Ik zelf organiseer feesten. Er moeten dingen veranderen in België en met mijn feesten wil ik een verschil maken. En dat is moeilijk, want de Belgen zijn erg conservatief. Wat er is dat kennen ze en de rest is lastig. Maar we komen steeds een stukje dichterbij. We brengen een nieuw geluid en the Backlash is daar onderdeel van.”
Eric: “Electro is er altijd geweest, maar staat de laatste tijd meer in de aandacht.”

backlashZijn jullie zo vernieuwend?
Eric
: “Soms zeggen mensen dat ja. Ik vind het ook wel een beetje. Dance groepen blijven vaak in de studio hangen en wij hebben een echte live show. En waar wij komen wordt het ook echt feest. We zijn niet van die nerds die stil en stijf achter een laptop staan. Wij zijn grote feestbeesten. Het leven is ook gemaakt om je te amuseren.”  

Gaat 2006 het grote jaar voor The Backlash worden?
Julian
: “Ik hoop het, maar dat kan ik je pas volgend jaar zeggen. Er staat niet echt een hit op het album en tegenwoordig heb je toch echt een hit nodig om door te breken. Maar wij moeten de mensen zelf overtuigen en dat doen we mede door op te treden. Maar op dit moment hebben we niet echt een gebrek aan aandacht. Er gaan denk ik wel dingen veranderen voor ons, door het album, maar ik weet niet welke kant het opgaat. Maar we stoppen er voorlopig niet mee, want we beleven veel te veel plezier op het moment.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws