Deborah’s Trip

Partyscene Redactie | 21 december 2005
headlines

Buenos AiresHip, trendy, avant-garde, vernieuwend en inspirerend... Zo mag het Soho van Buenos Aires zich zonder enige twijfel noemen. Met talloze design shops, fancy artgalleries en een immens aanbod aan trendy restaurants en bars is ´Palermo Viejo` the hotspot voor de hippe porteños, de plek om te zien en gezien te worden….

Palermo is een van de grootste buurten van Buenos Aires en opgedeeld in verschillende barrios (buurten): Palermo Chico (klein Palermo), Palermo Nuevo (nieuw Palermo), Barrio Parque (parken), Botánico en Palermo Viejo, ofwel het SOHO van Buenos Aires.

Ooit was dit een oude buurt waar door de lagere klassen tangopasjes werden geoefend. Hier werd vroeger nog erg op neergekeken door de ´hogere` klassen. Ook kwamen bekende dichters in deze wijk bijeen om te filosoferen. Maar inmiddels is deze wijk uitgegroeid tot een waar stylish fashion en uitgaans paradijs.

Aan de ene kant het Palermo Hollywood, vernoemd naar de vele Film en TV maatschappijen die zich daar hebben gevestigd, (waar ook onze Endemol vrienden onder meer een kantoortje hebben). Vanwege de lage peso zijn veel buitenlandse productiemaatschappijen hier een broer of zuster onderneming gestart. In Argentinie wordt een productiebudget namelijk ineens zomaar verdrievoudigd!

Buenos AiresPalermo Soho

Aan de andere kant zijn antieke, historische huizen, met oude facades, grote ruimtes, hoge plafonds, open patios, dak en buitenterrassen, omgetoverd tot de meest exclusieve restaurants. Waar je in steden als New York en Londen voor een avondje hip uiteten gaan een vermogen uitgeeft, betaal je in Buenos Aires een belachelijk prijsje.

Volgens Diego, een fotograaf die al enige jaren in Palermo woont, is er sinds de crash van de peso wel veel veranderd.´Vroeger zaten al deze spots zowel ´s middags als ´s avonds vol met mensen. Iedereen ging alleen maar uiteten. Er was geen vrij plekje meer te vinden. Tegenwoordig is dat wel iets minder geworden. We kunnen het niet meer betalen om iedere dag uiteten te gaan’.

Maar in Palermo merk je daar over het algemeen toch weinig van. Op een zonnige dag en vooral ´s avonds bruist het in Palermo; gekletter van hoge hakjes, grote zonnebrillen, mobiele telefoons en stampvolle terrassen.

Plaza Serrano is het middelpunt van Palermo en staat bekend om haar drukte en  levendigheid. Elk weekend staat deze plaza in het teken van een feria waarbij jonge designers hun ontwerpen vertonen. Ook hangen hier verschillende muzikanten en artesanias rond. Maar met name is dit dé plek om mensen te meeten, te socialisen en het begin van een lange Argentijnse nacht door te brengen. ´s Avonds barst het hier van de druk etende, drinkende en pratende porteños.

Buenos AiresDe Plaza Armenia iseen andere meetingplace. In het park en rondom de fontein brengen de jonge Argentijnen al yerba mate drinkend (een traditionele argentijnse soort thee) een zonnige dag door of nemen ze plaats in de vele barretjes en restaurantjes hier omheen.
Vanuit deze plaza`s lopen verschillende kleine stijlvolle straatjes, genoemd naar Lateins Amerikaanse landen of steden. Hoog boven de straten heersen de takken en bladeren die het nog stijvoler maken, het begin van het shop-paradijs.

Shopping
Er is werkelijk een overvloed aan winkels: van high class design, tot aan jonge designers met de hipste ontwerpen.

Iedere winkel heeft wel iets speciaals en weinig winkels lijken op elkaar. Aandacht trekken is belangrijk om op te vallen onder al het aanbod. Zo vind je abstracte, stijlvol ingerichte etalages of drukke, gekleurde in het oog springende muren. Alles om de klanten naar binnen te halen.

Ook binnen wordt de nodige aandacht besteedt aan interieur en decoraties: huiskamerachtige settings, lege ruimtes met maar enkele ontwerpen, loungebanken, vaak met kunst, schilderijen of foto´s aan de muur en natuurlijk dj-sets.

Een dagje winkelen in Palermo en je komt van alles tegen.... Schoenen, tassen, sieraden en accessoires, ontwerpen, spijkerbroeken, meubels, stoere jongenswinkels, galajurken, kunst, spirituele shops met buddhas, boeken, aromageurtjes en smeersels, natuurwinkels,  skate- en sportwinkels, zoetsappige winkels met kleurtjes, lintjes en andere meuk, hippie bazaars met kruiden, wierook en kralen, cadeaus en hebbedingen, Argentijnse artcrafts als leer, Argentijnse specialiteiten: ijs uit Patagonie en ´dulce de leche´ (caramel/chocolade mix alleen anders) en gaaaa zo maar door.

Je huis inrichten is een ware heaven in Buenos Aires. In iedere straat zijn wel een aantal aparte winkels te vinden waar je je hart op kunt halen aan bijzondere huis, tuin en keuken spullen.

Daarnaast kom je winkels tegen die zich bijvoorbeeld alleen richten op zeep, felgekleurde of design lampen, kaarzen in alle vormen en maten, coole spiegels, papier of uitsluitend regenmateriaal. ´Seco` rainwear heeft coole jurken, rokjes, jassen, truitjes, broeken, petten, handdoeken.. noem het zo gek maar op, in waterafstotend materiaal.

Hippe moeders kunnen hun hard verdiende centjes uitgeven aan de laatste babykleertjes en dierenliefhebbers kunnen hun huisdiertjes voorzien van de nieuwste Jessica Simpson hondensetjes en andere dierensensaties.
Buenos Aires
Het leuke van shoppen in Buenos Aires is dat A: je hartje al sneller kan gaan kloppen van het immense aanbod maar B: het allemaal zo goedkoop is. Bij een uitgave van 100 pesos lig je echt in de dure prijscategorie (dat is ongeveer 30 dollar).

In de populaire winkel ´Mundo Picante Raro´ praat ik met een ontwerpster die me het een en ander laat zien. `Er komen hier regelmatig mensen uit Nederland en New York hun inkopen doen. Pas geleden vertelde iemand me dat ze deze jurk daar gewoon voor 70 dollar of euro verkopen. Is dat echt waar? Haha! Hier kost het maar 30 pesos!`, vertelt ze me lachend.

Opvallend is de open- en vriendelijkheid van het personeel. Veel jonge ontwerpers staan zelf in de winkel en zijn maar al te bereid om je uitgebreid te vertellen over hun ontwerp. Mocht je iets aan de outfit veranderd willen hebben? Het wordt meteen geregeld. Wil je alleen rondkijken? Dan word je heerlijk met rust gelaten.
Buenos Aires
In al deze winkels word je wekelijks om je oren gegooid met verschillende flyers, lyfestyle boekjes, kranten en promo folders. Wipe, Vuenos Airez, Palermo Industria, Diseño en Gastronomia houdt heel Buenos Aires uitgebreid op de hoogte over de nieuwste mode, laatste events, feesten en andere hotspots.

Mix van mensen
De verscheidenheid aan mensen is enorm in Buenos Aires. Een mix van talloze culturen door elkaar heen. Als toerist of buitenlander val je hier dus ook echt niet op.
Ook de bezoekers in Palermo verschillen van typische slanke Argentijnse meisjes, hippies, gelikte mannetjes in pak, dreadlockers met percussie onder de arm, hippe, jonge vrouwen met kinderen en dudes met zonnebrillen.

Porteños zijn ijdele mensen en zien er graag goed uit. Dat blijkt wel aan de aandacht die ze besteden aan hun uiterlijk. Van glamour en beauty salons tot aan Cubaanse en Urban kappers. Op iedere hoek is er wel iets te doen aan je persoonlijke voorkomen. En in het kader van de sportiviteit mogen natuurlijk de talloze gimnasio`s (ofwel sportscholen), yoga (van bikram tot power) en pilates centra ook niet ontbreken. Daarnaast zijn er tangolessen te volgen of gewoon een nacht lang dansen in de beste bars en dicotheken.

Buenos AiresLa Vida Nocturna
Pasta`s, salades, sushi, tapas, Mexicaans, Marokkaans, of een traditionele, goede Argentijnse stake. Iedere dag zou je ergens anders kunnen eten.

Het nachtleven begint laat in Buenos Aires en eten speelt hierbij een belangrijke rol. De meeste restaurants openen hun keuken pas om 22.00 uur. Het is ook niet vreemd om rond 1.00 uur s`nachts nog uitgebreid je laatste maaltijd te nuttigen. De stakes blijven maar over de tafels gaan. Ik vraag me regelmatig af waar ze het laten. De restaurants blijven maaltijden druk doorserveren tot minimaal 2.00 uur. Daarna moeten de nachtdieren het met pizza´s of broodjes doen.

Palermois een goede plek om de nacht te beginnen. Hangen op het plein of een drankje en dansje doen, in een van de populaire barretjes en disotheken die Palermo heeft te bieden.Vervolgens zijn er talloze mogelijkheden om de lange Argentijnse nacht voort te zetten in een van de vele andere buurten van Buenos Aires. De decadente haven, Puerto Madero, het `ritzy` Recoleta, het antieke San Telmo of ergens aan de Boulevard met mega dicotheken als Pacha, Mint en Crobar.

Buenos AiresArgentijnse latino sfeer
Ondanks het hip en trendyheids gehalte hangt er een gemoedelijke en relaxte sfeer in Palermo. Uit de winkels en restaurants klinken lekkere beats of loungemuziek. Muziekwinkels zijn vaak voorzien met de populaire tango elektronica muziek. Af en toe flitst er een glimmende bak voorbij maar hier en daar kun je je ook nog verbazen aan oude autootjes die op hun gemak voorbijkarren. Fietsen zie je zelden, het main transport blijft slenteren en struinen. Een echte Argentijnse latino sfeer.. rustig maar toch weten wat te doen..! Hoe gaat het?´Todo tranquilo´ !, is wat je menigmaal als antwoord zult krijgen.
Er blijft veel aandacht voor de buurt.  Op veel plekken wordt nog steeds druk gebouwd en gemetseld om weer een nieuw restaurant, bar of winkel te openen. Daarnaast wordt de buurt goed beveiligd. In vele winkels en op straat houden de Argentijnse beveiligingsmannetjes de boel goed in de gaten.

Ik blijf het bijzonder vinden dat zo weinig mensen deze plek nog maar hebben ontdekt. Zo nu en dan hobbelen er wat volbepakte toeristen langs, die met name te herkennen zijn aan de vele tassen met verschillende aankopen. Maar Buenos Aires is `gelukkig` nog niet bevolkt met de grote massa`s.

Palermo blijft een plek van ontwikkeling, vernieuwing en inspiratie om aan de behoeftes van de hippe porteños te voldoen… Ámsterdam ben ik stiekem al een beetje vergeten maar zelfs New York, mijn favoriete stad tot op heden, moet uitkijken.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws