PS Interview: Roog

Partyscene Redactie | 13 december 2005
headlines

Iedere maand staat hij bijna 30 keer achter de draaitafels en ook in het buitenland wordt de kleine dj steeds bekender. Daarnaast heeft hij nog een label, een boekingskantoor en maakt hij met zijn broer Greg nog muziek als Hardsoul. roogDeze maand verscheen zijn nieuwe mix cd: DJ Roog presents The Sound Of Love and Dedication part 3.

Tekst: Jesse Voorn

The Sound Of Love and Dedication part 3?

Roog: “Mijn nieuwe mix cd. De titel dekt eigenlijk wel de lading, want ik heb hem met veel liefde en toewijding gemaakt. Mix cd’s maken is niet bepaald mijn hobby, maar ik wil wel dat die van mij meer zijn dan de gemiddelde mix cd. Ik selecteer de tracks heel zorgvuldig, zodat ik er over vijf jaar ook nog naar kan luisteren, zonder dat het schaamrood me op de kaken staat. CD 1 is meer de soulvolle house, echte luistermuziek, want ik zet zelf niet snel een house cd op, en cd 2 is meer gericht op de clubs.”

Waarom zet je zelf niet graag een house cd op?

Roog: “Ik vind dat de meeste houseplaten echt voor de dansvloer gemaakt zijn. roogZe missen misschien iets om er zo naar te luisteren. CD 1 is dan ook een goede luister cd, minder clubgericht dus. Fijne en warme muziek. Mensen die niet van stappen houden vinden cd 1 misschien leuker en andersom geldt hetzelfde. Voor ieder wat wils, want ik wil de mensen waar voor hun geld geven.”

Heb jij een fanatieke aanhang?

Roog: “Ja, best wel eigenlijk. In het gastenboek op mijn site krijg ik altijd erg veel reacties en ik zie in clubs een nieuwe, jonge generatie van house liefhebbers; die zijn erg fanatiek. Ik merk echt dat er een verjonging en vernieuwing op de dansvloer plaats vindt. Ik vind het een eer dat die mij dus goed vinden. Ik probeer al 15 jaar house aan de man te brengen en het breekt nu pas echt door, maar wel met een nieuwe generatie. Die horen nu van jongs af aan house op de radio en beginnen er dus vroeg mee. Dat is heel leuk en warm.”

Of houden mensen nu minder van hele harde muziek?

Roog: “House is wel heel populair en dat zie je ook landelijk. Twee jaar geleden was dat nog niet mogelijk. roogMaar er is wel een verandering gaande. Je kunt nu Tiësto leuk vinden, maar ook mij. Je mag tegenwoordig meerdere dingen leuk vinden. Een avondje dit en een avondje dat. Er is nu ook een nieuwe generatie dj’s en producers. Vroeger was ik een van de weinigen.”

Hoe is het niveau van house in Nederland op dit moment?

Roog: “Heel goed. Vroeger draaide ik nooit Nederlandse producties in mijn sets en nu is dat bijna de helft. In het buitenland worden die Nederlandse tracks ook heel goed opgepikt. Dan zeg ik dat het ‘the Dutch Sound’ is. We zijn binnenkort niet meer Holland trance land, maar Holland house land. Let maar op. House gaat het worden. Ik voel me ook verplicht om nieuwe mensen in het vak de weg wijs te maken. Toen ik begon kon niemand mij helpen, omdat er niemand was. Nu is er meer een scene en die is erg leuk.”

Nederland kan nu wel de concurrentie aan met het buitenland?

Roog: “Ja, echt, zeker. Ik draai ook veel in het buitenland, ben op tour voor Defected en buitenlandse dj’s vragen dan vaak wat ik draai, en dat is dan Nederlandse shit. roogDaarom heb ik ook een label opgericht, R&G Electronics, om de Nederlandse house meer te promoten. Ik was altijd afhankelijk van buitenlandse producties en nu kan ik ook veel Nederlandse tracks draaien.”

Is house hier nu op zijn best?

Roog: “Kijk, het kan me al vijftien jaar boeien, terwijl ik toch heel lastig en kritisch ben, in die zin dat ik wel mijn eisen stel. Ik hou niet van die inhoudsloze kermismuziek, maar house raakt me al vijftien jaar heel diep. Dat is bijzonder. Het is net zo blijvend als pop, rock of hiphop en het blijft zichzelf vernieuwen. Trance wordt toch volgens een formule gemaakt, maar bij house zijn geen regels. Nu zit het in de elektronische fase, maar het is nog steeds house. Het blijft interessant.”

Je bent de meest geboekte house dj van Nederland. Hoe is dat nou?

Roog: “Heel zwaar, zeker fysiek. In de zomer draai ik wel dertig keer per maand. Ik maak ook vaak edits van nummers, want ik gooi nooit zomaar een plaat erop. Mensen verwachten nieuwe dingen van mij. Ik hou ook niet van vrijblijvendheid. Ik probeer de mensen op de dansvloer erin te betrekken. Ik kan het niet aan als ze met hun rug naar me toe staan en stil blijven staan. roogIk maak er wel een echt optreden van. Maar het is belachelijk dat ik zoveel geld krijg voor wat ik doe. Ik ben ooit begonnen met 7,50 gulden per uur en dan moest ik nog de vloer vegen ook. Maar in vergelijking met de wereldtop is het een lachertje.”

Men je er niet bang voor dat mensen eens moe van je worden, als je iedere week vier keer ergens staat?

Roog: “Ik begrijp ook niet dat mensen me nog leuk vinden. Maar ik denk doordat ik altijd presteer en mezelf altijd vernieuw, dat mensen met een goed gevoel naar huis gaan. Voor de Amsterdamse underground zal ik wel een commerciële hoer geworden zijn en nu ik populairder ben willen ze niet meer met me geassocieerd worden. Dat vond ik in het begin wel moeilijk, maar ik heb me er over heen gezet. En dertig keer per maand is erg veel in zo’n klein landje. Maar ik denk al vijf jaar dat mensen het nu wel met me gezien hebben, maar het gaat maar door. Ik hoop ook dat ze me leuk blijven vinden, want ik draai erg graag in Nederland. Mijn aanhang is gewoon gaaf, ik kan er niets anders van maken.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws