Alexander Koning

Partyscene Redactie | 9 december 2005
headlines

alexander koningTekst: Frank Böhm

PS: Wie is Alexander Koning?

Alexander Koning is iemand die leeft in twee werelden. Ten eerste zijn hometown Beverwijk en ten tweede zijn muzikale stad Haarlem. In Beverwijk heb ik mijn studio en vind ik mijn rust en in Haarlem heb ik mijn platenzaak Trancentral en organiseer ik avonden in o.a. de Lichtfabriek, het Patronaat en Club Stalker. Daarnaast run ik verschillende labels zoals Madnurse, Badgirls, King Fu en Bassethound.

PS: Omschrijf jezelf eens in 5 woorden:

Workaholic, eigenwijs, ondernemend, oud en tegenstrijdig

PS: Op welke manier vind je jezelf dan tegenstrijdig?

Tegenstrijdig omdat ik bijvoorbeeld de ene keer denk: ik ga alleen nog maar gezellige feestjes geven met niet te moeilijke namen. Terwijl ik drie dagen later een concept aan het verzinnen ben waar ik alleen maar nieuwe namen wil neerzetten.

PS: Hoe is de dancescene voor jou in 10 jaar veranderd?

De laatste 10 jaar is er volgens mij niet zoveel veranderd, het is alleen maar meer en meer geworden. Er wordt nu meer geld verdiend, kleine feesten zijn uitgegroeid tot megafeesten. In plaats van 100 platen releases per week zijn het er nu 500. Volgens mij is er een beetje sprake van overkill...:) Dat is wat veranderd is, maar zoals ik het nu zie is alles weer terug aan het gaan naar het oude. Feesten worden kleiner, labels komen weer in handen van liefhebbers en niet van grote maatschappijen. Dus over 1 a 2 jaar is alles weer zoals 10 jaar geleden... En daarna komt de echte grote groei pas let maar op. Je hoeft alleen maar te kijken hoe het met de hip hop is gegaan om te zien hoe het de house/electronische muziek zal vergaan.

PS: Maar hier werk je zelf toch enigszins aan mee? Je organiseert steeds meer
avonden, en je hebt erg veel labels die nog meer releases uitbrengen.

Qua releases kan ik daar zeker in mee gaan en brengen mijn labels ook veel releases uit, en daarom ga ik dat ook weer een beetje inperken. Wat de avonden betreft denk ik dat ik vroeger veel meer deed. Toen organiseerden we echt 3 feesten per maand en nu beperkt zich dat tot een per maand met, met uitzondering van deze maand. Maar zoals ik zei denk ik dat de kleine gezellige avonden voor een normale entreeprijs weer erg aan populariteit aan het winnen zijn. En dat is iets wat we al 10 jaar doen.

alexander koningPS: Waar staat Eye on the Future precies voor?

Eye on the Future staat voor gezellige feesten op verschillende locaties en in verschillende gedaantes. In de Lichtfabriek organiseren we onder deze naam gewoon gezellige feesten voor een gemêleerd publiek, niet te moeilijk maar een feest zoals een feest bedoeld is. Daarnaast hang ik verschillende concepten onder de Eye on the Future boom zoals Foldable en volgend jaar Upstruct waar we weer wat meer mee gaan experimenteren zoals vroeger.

PS: Je nieuwe techno concept Foldable, welke kant ga je daarmee op?

Met Foldable zullen we weer wat verder gaan als bij de feesten in de Lichtfabriek. Foldable avonden zullen ook alleen gaan plaatsvinden in het Patronaat en zullen weer het karakter krijgen wat Eye on the Future vroeger had: vernieuwende DJ's en vooruitstrevende muziek.

PS: Wat zal het verschil worden tussen Upstruct en Foldable?

Foldable is een avond die helemaal aan het patronaat gelieerd zal zijn en die ik met vaste Eye on the Future partner Michel Becks zal doen. Hier worden nieuwe namen samen met oude reeds gearriveerde namen in een feest gestopt. Upstruct zal een rondreizend concept worden wat ik steeds met iemand anders organiseer en wat er echt om zal gaan om mensen met nieuwe muziek en nieuwe artiesten kennis te laten maken. We hebben al mensen geboekt voor Upstruct, zoals Justice, Martin Eyerer, John Dahlback, Thomas Schumacher en Karotte. Hierin kan ik echt mijn muzikale creativiteit kwijt.

alexander koningPS: Hoe kijk je als eigenaar van een platenzaak aan tegen de toenemende mate van muziek downloaden?

Ik denk dat vooral de cd markt hiervan te lijden heeft, en die verkoop ik zowiezo niet.Kijk er is heus wel een groep die aan het downloaden is, maar gelukkig is er ook een grote groep die gewoon van vinyl houdt en een mooie collectie op wil bouwen voor later. En ik zie dat niet als je mp3’s downloadt, want waar is die verzameling dan over 10 jaar? Weg. Ik zie wel een heel groot verschil tussen downloaders en vinyl kopers. Downloaders zijn mensen die naar muziek luisteren, vinyl kopers zijn mensen die van muziek houden.

PS: En wat vind je dan van DJ's die overgestapt zijn op CD’s?

Dat moeten ze helemaal zelf weten. Wel vind ik het heel vreemd dat mensen die zelfplaten labels hebben alleen nog maar met cd's gaan draaien. Ik denk dat je op die manier je eigen label omzeep helpt. En dat zie je op dit moment ook bij bepaalde muziek soorten zoals progressive en club. Die DJ's willen allemaal zo graag een jaar voordat een release uitkomt de tracks al draaien. Maar als hij dan op vinyl uitkomt heeft iedereen hem al zo vaak gehoord dat ze hem niet meer willen kopen. En draaide je eerst je eigen track van CD om uniek te zijn, nu heeft iedereen die track dan al op cd, dus draai je weer allemaal hetzelfde…

patronaatPS: Geldt dit niet voor alle DJ's in alle stromingen? Iedereen wil toch als eerste de vette tracks hebben?

Natuurlijk willen DJ's vette nieuwe tracks draaien, dat is logisch maar ik denk dat het nu te ver gaat. Iedereen wil nu een jaar voor de release de tracks al draaien en de goede tracksdie uitkomen op vinyl blijven daardoor liggen. Ik denk dat een goede DJ set bestaat uit oud en nieuw werk, een goede mix van alles.

PS: Draai je eigenlijk zelf met CD's?

Nee eigenlijk niet, ik draai alleen mijn eigen nummers op CD om ze te testen of om leuke edits te draaien. Ik vind het geluid van vinyl echt veel beter en vind het veel leuker om
met vinyl te draaien al is het wat zwaarder om te tillen en wat onhandiger om mee te nemen. Vinyl is voor mij nummer 1 en zal het altijd blijven. Al zullen sommige nu gaan zeggen dat je het verschil echt niet meer hoort, sorry maar dat is echt bullshit.

PS: Hoeveel labels heb je ondertussen en waarom zoveel?

Teveel, ik ga het ook inkrimpen. Ik weet ook niet waarom het er zoveel zijn geworden, het is gewoon zo gelopen. Ik maak zelf veel verschillende soorten muziek en onder veel verschillende namen. Ik ben in het verleden ook bij een aantal labels flink genaaid, dus ik had zoiets van ik ga het zelf maar doen en dat is inmiddels beetje uit de hand gelopen haha.

mad nursePS: Waar staat je nieuwe label King Fu precies voor?

King Fu staat voor meer melodieuze techno georiënteerde muziek met daarop releases van nieuwe en gevestigde producers. Begin volgend jaar zal het label opgestart worden. De eerste 3 releases zijn al klaar en zijn van Southsoniks, Kode en Darren Kay met remixes van Joel Müll, Alex Flatner en yours truly.

PS: Tenslotte: wat verwacht je van de Foldable avond morgen in t Patronaat?

Ik verwacht een top feest met veel verschillende soorten muziek op een vette locatie!

www.alexanderkoning.com

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws