PS Interview: Alter Ego

Partyscene Redactie | 6 december 2005
headlines

alter egoAlter Ego mag zich inmiddels rekenen tot de top van de Duitse dancescene. Met hun stuiterende punktechno, vol zuigende beats, rauwe baslijnen en analoge synths, hebben Roman Flügel en Jörn Elling Wuttke een heel nieuw genre aangeboord. Grootste wapenfeit is de joekel van een hit ‘Rocker’, met een melodietje dat niet meer uit je hoofd weg te krijgen is. Onlangs verscheen ‘Transphormed’, een dubbel cd met remixen van en door Alter Ego. Op zaterdag 17 december staat het duo als headliner op het hoofdpodium van Innercity in de Rai in Amsterdam.

Tekst: Jesse Voorn

Jullie omschrijven je muziek als techno, maar het is toch veel meer dan dat alleen?
Roman: “We trekken het wel wat breder ja. Een grote invloed voor ons is de stevige powerpop van de jaren tachtig, maar er zit ook weer wat punk in. Maar wat is techno eigenlijk? Het is de laatste jaren net zo groot geworden als rock, maar ik vind het moeilijk om er een definitie aan te geven. Wij willen gewoon een rauw geluid met een scherp randje. Met ‘Transphormer’ wilden we geen standaard dansplaat maken, maar iets dat mensen zou verrassen.”

En nu komen jullie met ‘Transphormed’, met remixen van de nummers van ‘Transphormer’. Waarom wilden jullie al die remixen bundelen?
Roman: “De remix van ‘All I Ever Wanted’ van The Human League die we hebben gedaan, heeft de weg vrijgemaakt voor het album ‘Transphormer’. Het geluid van die plaat komt daar vandaan. Dat was het moment waarop we qua geluid een beetje een andere kant zijn opgegaan. Nummers als ‘Betty Ford’ (een grote clubhit uit 2000) waren meer techno gericht en nu gingen we meer liedjes maken. alter egoMaar eigenlijk is ons geluid veranderd in de manier waarop wij techno graag horen, met veel kracht.”

En toen lag de wereld aan jullie voeten?
Roman: “Veel mensen waren er wel door verrast en hadden nog nooit een nummer als ‘Rocker’ gehoord, met zo’n aparte baslijn. Dj’s wisten ook niet wat ze er mee aan moesten en wilden het nummer in eerste instantie ook niet draaien. Maar toen het eenmaal wel gebeurde waren de reacties uitzinnig. Het nummer heeft veel deuren voor ons geopend, maar ik ben bang dat het ons de rest van ons leven zal achtervolgen. Eerst waren wij die jongens van ‘Betty Ford’ en nu zullen we voorlopig wel herinnerd worden als de makers van ‘Rocker’. Ons maakt het niet zoveel uit.”

Hebben jullie een verandering teweeg gebracht in de dancescene, qua geluid en mentaliteit?
Roman: “Ik was laatst in Londen en ik zag wel dat het Duitse elektronische geluid ook daar geïnfiltreerd was. Dat maakte me wel gelukkig, want daarvoor, de laatste tien jaar zeg maar, was er bar weinig aandacht voor. Er was alleen maar aandacht voor trance en nu zijn wij er. Maar ik denk sowieso dat de meeste mensen verveeld geraakt zijn door de muziek die ze de laatste jaren gehoord hebben, omdat het zich niet vernieuwde. Ik denk niet dat je totaal iets nieuws kunt doen, maar wat wij deden was de goede voortzetting van factoren op het juiste moment. alter egoWij zijn de rechtsback van de dance cultuur.”

Groot-Brittannië wordt toch veelal gezien als de bakermat van de dance in Europa, hoe zien jullie dat dan?
Roman: “Ik denk dat Engeland altijd zijn eigen manier heeft gehad om met muziek uit andere landen om te gaan. Of het nou dance of rock is, ze hebben hun eigen artiesten altijd boven die uit andere landen gesteld. Ik ben blij dat daar nu wat verandering in aan het komen is.”

Alter Ego maakt techno, maar lijkt bijna de rockband onder de dance acts te zijn. Waar komt jullie liefde voor rock vandaan?
Roman: “We maken al heel lang elektronische muziek, maar we hebben een verleden in rockmuziek. We zijn techno gaan maken omdat we waren uitgekeken op rock en we wilden gewoon anders zijn. We luisteren allebei nog steeds veel naar rock en AC/DC is een van onze favoriete bands. Simpel maar effectief. Dat is onze muziek ook. alter egoMaar je ziet ook dat rock in dance tegenwoordig weer mag en dat is een goede zaak. Wij hebben wel altijd geprobeerd zo nieuw en origineel mogelijk te zijn.”

En is dat gelukt?
Roman: “Ik denk dat we een heel eind gekomen zijn. Het is meer zo dat mensen gewend zijn aan een bepaalde formule, maar het heeft meer effect als je steeds iets nieuws doet. Mensen hebben al gevraagd wanneer we met een nieuwe ‘Rocker’ komen, maar dat willen we niet. We werken al wel aan nieuwe tracks, maar ons geluid zal niet totaal veranderen. De druk om iets anders te doen is er echter wel. We hebben onze grenzen nog steeds niet gevonden.”  

Kijk voor meer info op http://innercity.id-t.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws