PS Interview: Laidback Luke

Partyscene Redactie | 15 november 2005
headlines

Laidback Luke viert dit jaar zijn tienjarige bestaan als officieel producer. Het is namelijk tien jaar geleden dat de dj zijn eerste plaat uitbracht. Hij was toen 18. Zijn platen belandde in de platenkoffers van veel grote dj’s en zijn remixen werden altijd enthousiast onthaald. Inmiddels lijkt hij bijna een veteraan in de Nederlandse housescene. laidback lukeOndanks alles staat er nog veel meer op stapel en werkt Luke ook nog eens aan een nieuw album.

Tekst: Jesse Voorn

Het is alweer een tijdje geleden dat je laatste album ‘Electronic Satisfaction’ uitkwam. Hoe gaat het nu met je?

Luke: “Het gaat prima. Ik werk nu aan een nieuw album. De laatste paar maanden heb ik alleen enorm zitten worstelen met mijn geluid. Twee weken geleden ben ik er uit gekomen en ik klink nu veel schoner, netter en vetter dan vroeger. Ik heb sinds een tijdje ook mijn eigen label en daardoor krijg ik meer feedback van andere dj’s. Die zaten dus niet te wachten op mijn ruige, vieze geluid, maar dat was wel mijn ding geworden.”

En toen ben je het over een andere boeg gaan gooien?

Luke: “Ik kwam erachter dat de tijden veranderd zijn. Mensen willen geen super vooruitstrevend geluid horen, maar wat ze kennen. Het is een veel volgzamere tijd dan toen ik in 1995 mijn laidback lukeeerste plaat uit bracht. Ik was nog muziek aan het maken vanuit dat oude standpunt. Ik heb nu wel het gevoel dat ik me continue moet inhouden, dat ik anders weer teveel ga freaken.”

Ben je nu tevreden?

Luke: “Van de eerste paar nummers die ik maakte met het nieuwe geluid werd ik niet warm of koud. Ik kon dat nette en cleane produceren wel, maar ik wist nog niet of ik er ook achter stond. Nu heb ik wel een manier gevonden om die typische Luke sound er wel in te houden, een beetje dat rebelse. De reacties zijn ook heel positief. Mensen dachten dat ik niet schoon en vet kon produceren, maar ik heb nu zoveel ervaring, na tien jaar platen uitbrengen.”

Het is dit jaar dus tien jaar geleden dat je je eerste plaat uitbracht. Ga je dat nog groots vieren?

Luke: “Ik wilde wel wat doen, maar ik weet nog niet wat. Dat moet ik nog eens in de groep gooien. Misschien dat ik mijn single ‘Celebrate Us’ opnieuw ga uitbrengen, maar dan goed afgemixed, in mijn nieuwe geluid.”

laidback lukeHoe kijk je nu terug op die tien jaar?

Luke: “Op mijn achttiende bracht ik mijn eerste plaat uit en ik werd altijd gezien als het wonderkind uit Nederland. Nu, tien jaar later, ben ik vrij oud en vind ik het toch heel bijzonder dat ik kan terugkijken op zo’n carrière. Het is altijd maar doorgegaan en na tien jaar begint dat te dagen, de tijd gaat ook zo snel. Ik heb wel eens het gevoel van, was ik er maar wat bewuster mee omgegaan. Ik had wat nummers gemaakt en ging gewoon weer naar school skaten en lol trappen, maar ondertussen draaide Carl Cox wel mijn platen. Nu weet ik dat je zo’n kans er gewoon in moet koppen.”

Je bent wat zakelijker geworden?

Luke: “Dat denk ik wel ja. Toen wilde ik alleen maar muziek maken en lol hebben, maar misschien is het iets meer van deze tijd dat je zakelijker met die dingen moet omgaan. Dj’s zien zichzelf ook meer als een product. Dance is mainstream geworden en daarmee is ook de mentaliteit verandert.”

laidback lukeJe werd bekend met techno, maar ging over naar een poppy geluid. Wanneer kwam dat punt?

Luke: “Toen ik niets meer kon produceren. Ik werd helemaal gek van die techno loops en de muren van mijn studio kwamen op me af. Ik wilde overal mee stoppen, met deejayen en met produceren. Toen heb ik mezelf de vrijheid gegeven om voor mezelf te kiezen. Ik wilde meer doen met teksten en akkoorden en dat kan niet in het techno hokje.”

Hoe zit het met je nieuwe album?

Luke: “Dat is voor de helft klaar. Ik heb nog een paar grote tracks nodig. Ik ga met Steve Angello de studio in om samen een track te maken. Hij is een van de grootste house producers van dit moment en hij was vroeger fan van mij, dat vind ik wel leuk. Hij liet vaak berichten achter in het gastenboek van mijn website, dat hij mijn nummers te gek vond. Ik denk dat ik nog veel meer geschiedenis te schrijven heb. Ik denk dat ik mijn potentie in het buitenland ook nog niet voldoende heb benut, daar kennen ze me alleen nog maar van techno. Daar gaat verandering in komen.”

Je was altijd al vooruitstrevend, want je was een van de eerste dj’s die van vinyl over ging op cd’s. Je werd voor gek verklaard…

Luke: “Ik was een van de eersten ja. Twee jaar geleden draaide ik op Dance Vallley en toen zei ik in een interview dat cd’s de toekomst waren. Iedereen verklaarde me voor gek en ik kreeg veel kritiek over me heen. Nu draaien veel dj’s met cd’s en ik heb er nu wel een goed gevoel bij. Ik ben blij dat ik niet gek ben.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws