Dance vallei-lijn schiet UDC in verkeerde keelgat

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Vanaf september 2007 gaat Connexxion daarvoor zelf ontworpen treinstellen inzetten. Die moeten naast stiltecoup's voorzien worden van een aantal zogenaamde dancewagons, waarin de jeugd zich kan vergapen aan plasmaschermen met videoclips en waar de muziek uit speakers schalt. De treinstellen moeten onder de naam Dance valei-lijn rijden. De lijn Ede-Amersfoort is de eerste lange treinverbinding die Connexxion gaat berijden. Met de nieuwe treinstellen hoopt het bedrijf een geduchte concurrentiestrijd te gaan leveren tegen de monopoliserende NS.

"Op het traject Ede-Wageningen reizen veel luidruchtige studenten", vertelt Herman Opmeer van Connexxion, "terwijl er ook een hoop mensen zijn die op rust gesteld zijn." Voor die laatste groep worden extra stiltecoup's in de treinen gebouwd. Liefhebbers van lawaai kunnen hun heil zoeken in de dance-coup's. Daar worden videoclips vertoond op plasmaschermen en spelen de speakers moderne muziek. "Steeds meer mensen dragen een iPod of een andersoortig lawaaiproducerend apparaat in de trein. Mensen die daar last van hebben kunnen nu terecht in stiltecoup's", aldus Opmeer. Met deze maatregel hoopt hij ook een uitwijkmogelijkheid voor de lawaaimakers te creren.

Over de muzikale invulling durft Opmeer nog weinig te zeggen. "Het hoeft geen dance te worden - andere muziek is ook denkbaar", legt hij uit. De trein, die door de Gelderse Vallei rijdt, gaat met een knipoog naar UDC de naam Dance vallei-lijn dragen. Volgens Opmeer is de dance-trein als fenomeen niet uniek. ID&T zette een aantal jaar geleden hele partytreinen in vanuit Nederland naar Brussel. "Maar dance-treinen op een reguliere lijn inzetten is vooralsnog uniek", zegt hij.

Een woordvoerder van UDC is niet gediend van de Connexxion-knipoog. Hij zegt stappen te gaan ondernemen tegen het vervoersbedrijf. "Het is wel erg gemakkelijk gedacht om onze naam te parafraseren", zegt de woordvoerder. "We hebben al twee zaken gevoerd dit jaar: tegen Indian Valley en Dance Hill. Die hebben we gewonnen, maar ik hoop niet nog eens de rechtzaal in te moeten."

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws