PS Interview: Freeform Five

Partyscene Redactie | 1 november 2005
headlines

In het thuisland werd het album 'Starngest Things' al jubelend 'album of the year' genoemd. Verder zijn er remixen van freeform Five voor artiesten als NERD, Alter Ego en Tiefschwarz. De groep bestaat uit vier mensen, allen met een andere achtergrond. ff5Grote man in de radar is Anu Pillai, een man met een Indiase achtergrond.

Tekst: Jesse Voorn

Een veelzijdig debuut?

Anu: “Dat komt omdat we allemaal zoveel verschillende invloeden hebben en dat komt weer door onze verschillende achtergronden. Etnisch gezien komen we ook van verschillende plaatsen. Ik haat het om dingen te categoriseren, maar het schijnt nodig te zijn om platen te verkopen. Maar het is niet iets waar ik graag in geloof.”

Wat proberen jullie mensen muzikaal gezien bij te brengen?

ff5Anu: “Mensen moeten voortduren worden blootgesteld aan nieuwe dingen en gestimuleerd worden. We willen mensen niet opvoeden, maar gewoon een hoop lol hebben. We proppen mensen geen Freeform Five door de strot. Wij maken de muziek die we leuk vinden en hopelijk vinden mensen het ook leuk. We gaan er in ieder geval niets aan veranderen.”

Jullie worden ook geregeld vergeleken met Basement Jaxx??

Anu: “Ik wil niet de nieuwe Basement Jaxx worden. Wij hebben ons eigen geluid. Misschien proberen we onbewust wel eens als hen te klinken, maar ook dat is verdomde moeilijk.  Ik vind het te gek wat ze doen en ze hebben zeker invloed op onze muziek, maar dat hebben wel meer artiesten. Zelfs mijn Indiase achtergrond heeft daar invloed op. We hebben veel pop invloeden en ook veel materiaal voor op de dansvloer.”

Is Freeform Five een echte dance band?

Anu: “Dance is een groot deel van ons. ff5We begonnen ooit met het maken van platen voor dj’s, maar al snel wilde ik veel meer doen. Daarom heb ik een naam verzonnen die klonk als een band, terwijl ik gewoon in mijn eentje was. Ik deed veel remixen, maar wilde nooit echt alleen voor clubs muziek maken. Op een gegeven moment wist ik dat ik goede dance tracks kon maken, maar ik wilde verder gaan en meer risico nemen. Meer nummers schrijven met een echte liedjesstructuur. Ik wist dat Freeforme Five iets zou worden waar ik trots op zou zijn en we zijn nu eindelijk op een niveau gekomen waarop ik het goed vind. Voorlopig dan.”

Het lijkt een goed uitgedacht plan?

Anu: “Het is allemaal onderdeel van een groter geheel. Ik ben dj, producer en muzikant, allemaal onder de vlag van Freeforme Five. Dat is net een veelkoppig monster. Ik dj, doe veel remixes en we spelen live met de band. Ik vind draaien te gek. Misschien zijn mensen wel teleurgesteld als ze me horen draaien en vervolgens het Freeform Five album kopen, maar dat is ok. Ik wil niet ergens in passen.”ff5

Waarom niet?

Anu: “Omdat ik verveeld raak van dezelfde saaie, monotone nummers en ik wil niet verveeld raken van mezelf. Ik geniet er van om anders te zijn en ik ben niet zo gefixeerd op wat er op dit moment wel of niet gaande is in de dancescene. Het kan me weinig schelen of een plaat van ons hip is of niet. Mode slaat nergens op. Ik hoop dat onze muziek interessant genoeg is om over 100 jaar nog steeds te draaien en dat mensen onze plaat steeds opnieuw weer beluisteren. Muziek kan soms een enorm wegwerpproduct zijn namelijk. De tijd zal het leren of onze muziek goed genoeg is. Mijn moeder vindt het album in ieder geval een klassieker, dat is al iemand.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws