Paul van Dijk interview

Partyscene Redactie | 28 oktober 2005
headlines

ade+ps

Tekst: Frank Böhm

Vandaag om 14.00 hield kersverse DJ Mag winnaar Paul van Dijk zijn keynote in Felix Meritis. Met 14 jaar draaiervaring en gemiddeld 115 gigs per jaar wereldwijd is hij nu met recht de populairste DJ ter wereld. Daarnaast is hij een bekende producer, eigenaar van het label Vandit Records, en radiohost van de Duitse show Soundgarden. Maar Vandit is meer dan alleen een label, jong talent wordt gestimuleerd en ondersteunt in het uitbrengen van hun kwalitatieve dance tracks, ook met de Vandit clubavonden. Ook runt hij het online radiostation en de download service www.vonyc.com. Hij werd geïnterviewd door Gary Smith, een journalist van o.a. Billboard en Midem News. Hieronder een samenvatting van dit informatieve uurtje.

paul van dijkBij binnenkomst van de zaal viel op dat het aantal mannen in de verre meerderheid was. Ook was opvallend dat het ietwat beladen woord ‘trance’ angstvallig vermeden in het interview, dat grotendeels over de vooruitgang van de dancescene ging.

De niet echt sportief aangelegde Paul blijkt namelijk een groot voorstander te zijn van progressie in de scene. Het gaat er uiteindelijk namelijk niet om met welk materiaal je werkt, maar wat je ermee doet. Daarom is hij voor het draaien met cd’s, puur omdat er gewoon veel meer mee mogelijk is dan met vinyl. Zoals Sasha ook eens de kritiek verwierp dat je zou moeten draaien met vinyl als 'echte DJ': "na 15 jaar draaien met platen heb ik toch wel bewezen dat ik met vinyl kan draaien".

Een van de weinige minpunten van de digitalisering vind hij de uitwassen van de ringtones, zoals de irritante Crazy Frog. Zelf heeft hij nooit een track op zijn mobiel gezet, simpelweg omdat hij niet zou weten hoe het moet. Sterker nog, toen hij via een sponsor een mobieltje kreeg met als voorgeprogrammeerde ringtone een track van hem zelf, heeft hij de mobiel weggedaan omdat hij niet wist hoe hij 'm moest verwijderen! Hij heeft dan ook nog geen iPod, maar hoopt die van zijn vriendin te krijgen met de kerst. Tijdens het gesprek gaat er ook een mobiel af. Mensen in de zaal kijken elkaar geirriteerd aan. De mobiel blijkt van Paul zelf te zijn, waarop hij tegen zijn assistente zegt dat ze tegen z’n moeder moet zeggen dat hij haar straks terugbelt. Hilariteit alom in de zaal uiteraard.

paul van dijkPaul vindt niet dat Europa als dance voortrekker het voorbeeld zou moeten geven aan upcoming dance land Amerika. DJ’s en producers zoals Deep Dish en BT doen al jaren daar hun eigen ding, en één van zijn beste gigs was ooit in Dallas nota bene. Er is gelukkig nog geen sprake van een Eastcoast vs Westcoast vete bij de dance, zoals in de hiphop scene, vertelt hij er grappend bij.

Dankzij internet dat steeds meer standaard wordt in veel huishoudens wordt het publiek ook steeds kritischer merkt Paul. Slechts na enkele uren na zijn gig staan complete setlists al online op de verschillende dance fora. Hij vindt dat ongelooflijk, maar beseft hierdoor ook donders goed dat hij niet wekelijks dezelfde sets kan presenteren aan het publiek omdat hij bij de echte fans dan meteen door de mand zou vallen. Het dwingt je in ieder geval steeds uniek en fris te blijven. Hij is dan ook erg trots op de acts en producers die zich hebben aangesloten bij zijn Vandit label en hem continue vernieuwende tracks leveren voor zijn sets. Als een trotse vader staat hij dan aan de kant in een club te genieten van hoe de zaal los gaat.

In de weinige vrije tijd die hij heeft luistert hij vaak naar Massive Attack, New Order en veel 80s muziek die hij z’n vrouw (!) laat downloaden. Ook politiek interesseert de ‘Berliner’ mateloos. En als hij geen DJ was geworden dan was hij het liefst aan het koken geslagen. Wellicht kan hij in de toekomst in het Londense restaurant van Danny Rampling achter het fornuis terecht? De tijd zal het leren.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws