Heimwee naar de gulden?

Partyscene Redactie | 26 oktober 2005
headlines

freerecordshop

De Free Record shop blijft met miljoenen guldens zitten die het de afgelopen jaren heeft gekregen van klanten. Dat heeft de Raad van State bepaald. De guldens heeft Free Record Shop verkregen met de actie 'Gulden Wissel'. Met deze actie bood de keten klanten de mogelijkheid om ook na 27 januari 2002, de laatste dag dat de gulden in Nederland wettig betaalmiddel was, met guldenbiljetten en -munten aankopen te doen.

In augustus 2003 weigerde De Nederlandsche Bank ook al om een eerste geldbedrag van 70.000 guldens om te wisslen. De Nederlandsche Bank hanteert als vaste gedragslijn voor bedrijven dat zij geen guldens in euro's omwisselt, als de aanbieder de guldenbiljetten opzettelijk na 27 januari 2002 heeft ontvangen of na die datum heeft geaccepteerd als betaling voor geleverde goederen of diensten. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft de bank daarin gelijk gegeven. Overigens mogen particulieren wel nog guldenbriefjes omwisselen.

Hans Breukhoven: “Deze ambtelijke houding van DNB is natuurlijk superkinderachtig. Wij hebben met onze actie alleen maar iedereen willen helpen. Voor onze klanten die allemaal nog enkele guldens vonden (gemiddeld werd NLG 16,- per keer ingeleverd) en voor wie één van de slechts vier kantoren van DNB te ver weg is, hebben wij de guldens kosteloos geaccepteerd. Voor DNB is het een enorme besparing dat zij deze ruim 100.000 mensen minder aan de balies hebben gehad. Wat als al deze mensen voor de balie hadden gestaan met hun laatste stuivertjes, dubbeltjes en guldens?”.

De schade voor Free Record Shop is nu definitief. tegen de uitspraak is namelijk geen beroep meer mogelijk. Daarom zal het losgeld ter waarde van 2 miljoen gulden nu verkocht worden in de shops. In kleine verpakkingen van NLG 25,-- worden de munten voor slechts € 10,-- aangeboden. De munten zijn verdeeld in pakketjes van 250 dubbeltjes, 100 kwartjes, 25 guldens, 10 rijksdaalders of 5 vijfjes. Misschien leuk voor Expornstar op 12 november?

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws