New Yorkers klagen stad aan voor anti dans wet.

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Geschreven door Dan E

Manhattan Een groep dansinstructeurs en vrijgevochten burgers hebben in het Hooggerechtshof van de staat New York de stad New York aangeklaagd wegens de zogenaamde cabaret law Deze wet houdt in dat het verboden is om met meer dan drie mensen op muziek te dansen in clubs, tenzij men daar een speciale vergunning voor heeft. Deze vergunning, de cabaret license, is slechts in het bezit van 252 clubs. Heel veel clubs hebben daarom dan al hun deuren moeten sluiten omdat zij niet over deze vergunning beschikte.


Dancing is illegal...

De cabaret law is nieuw leven ingeblazen door de conservatieve en republikeinse burgemeester Rudolph Guilliani. Guillani werd bekend wegens het terugdringen van de criminaliteit in de stad door middel van zijn zero tolerance beleid. Door de kleine criminaliteit keihard aan te pakken gaf hij een signaal af aan de georganiseerde criminaliteit dat leek te werken. De criminaliteitscijfers daalden drastisch. Guilliani draaide echter door toen hij besloot om ook alle poelen des verderfs in zijn stad aan te pakken. De nachtclubs moesten het nu ontgelden omdat het in zijn ogen broeinesten van drugs en criminaliteit waren. Iedereen die Studio 54 heeft gezien weet dat het New Yorkse leven kan terugkijken op een roemruchte geschiedenis.

Abe Duque
Naast strenge drank -en anti rook wetten werd de anti-cabaret law nieuw leven ingeblazen. Deze wet dateert namelijk al uit 1926 en is dus zelfs ouder dan de drooglegging van New York in 1933. In de 80er jaren Met deze wet wilde Ghoulliani de kwaliteit van het leven verbeteren maar het is niets anders dan een absurde bepaling die kon rekenen op veel weerstand van artiesten en New Yorkers. Zo is het dus verboden om in een uitgaansgelegenheid zonder de vereiste cabaret license te dansen op een dj, muziek cd of zelfs de jukebox. Horecabazen die mensen illegaal laten dansen of daar niet tegen optreden riskeren torenhoge boetes en sluiting van hun zaak. New Yorks oude loco-burgemeester Rudy Washington zei als reactie op de ant-cabaret law letterlijk: We've been closing down these little buckets of blood for about three years and paralyzing them.

Phonos Dan E interviewde ras-New Yorker Abe Duque een jaar geleden tijdens Integrate op in t Paard van Troje in Den Haag waarbij hij fel van leer trok tegen deze nieuwe oude wet. Het ergerde hem dat hij als artiest zijn muziek stond te draaien in een zaal met mensen die niet mochten dansen omdat de zaaleigenaar zijn vergunning niet in orde had. Mensen die dat wel doen worden door de portiers of speciaal daarvoor door de uitgaansgelegenheid ingehuurde mannetjes verzocht te stoppen met dansen omdat er geen Cabaret License is. Waanzin zeg ik je!, aldus Abe Duque. Dan moet daar natuurlijk wel bij vermeld worden dat het zeer moeilijk is om de desbetreffende vergunning te krijgen. Ter illustratie: er zijn meer dan 5000 drankvergunningen in de stad voor dito uitgaansgelegenheden, restaurants en bars, slechts 292 gelegenheden hadden in 2004 de benodigde dansvergunning. Abe: Het gaat zelfs zo ver dat de gemeente New York speciale undercover mannetjes op pad stuurt om te kijken of clubs zonder deze vergunning zich wel aan deze wet houden. De nieuwe burgemeester, een democraat die overstapte naar de republikeinse kant in 2000, zette de lijn van zijn voorganger onverminderd voort.Pacha New York
Met de ophanden zijnde rechtszaak hopen de New Yorkers deze wet ongedaan te maken. En van de aanklagers, advocaat Norman Siegel, verklaard: Bewegen op muziek is een menselijke reactie. Dat beperken is het opleggen van iets wat in strijd is met het vrijheidsbeginsel. De hoop is groot dat deze rechtszaak de stad weer terughaalt uit de middeleeuwen.

Onlangs maakte de wereldwijde clubbing keten Pacha bekend dat zij in december een club gaan openen in New York op de locatie waar vroeger The Sound Factory stond. Navraag bij het PR kantoor van Pacha in Londen leerde dat de te bouwen club in New York alle benodigde vergunningen in orde heeft en er gewoon zonder problemen gedanst worden door meer dan drie mensen.

Klik hier voor meer informatie over de anti dans wet.

Klik hier voor het hilarische Phono interview met Abe Duque.

Aanbevolen voor jou:
Maak de perfecte selfie op elk feest met de ASUS ZenFone 4...

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws