15 Years of Hardcore Paul Elstak

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Paul Elstak releaste in 1990 zijn eerste plaat - met de track "Father, Forgive Them" op Hithouse Records. Hierna volgden vele, succesvolle, releases. Het grootste succes boekte de Rotterdammer echter met zijn top-3 hit "James Brown is still alive". Met zijn project Holy Noise trad hij wereldwijd op, met als hoogtepunten optredens in de Limelight in New York, het Midzomernachtfestival in Finland en feesten in Athene en Parijs. In 1992 begon Paul Rotterdam Records. De eerste release was van de Euromasters en heette: "Amsterdam, waar lech dat dan?". De plaat bleek een schot in de roos en stond aan de basis van het begrip gabber. Hiermee verdiende Paul tevens zijn eerste optreden in Duitsland; op de fameuze Mayday.

Op 4 december 1992 organiseerde hij samen met DJ Rob een feest in de Rotterdamse club Parkzicht. Het duo verzon hiervoor de naam Nightmare at the Park. Hierna volgden de legendarische Nightmare in Rotterdam party's in de Energiehal waarvoor Paul alle line ups zelf programmeerde. De feesten trokken bezoekers van over de hele wereld. Paul stelde daarnaast ook alle Nightmare cd-compilaties samen. In 1994 bracht hij voor het eerst een plaat uit onder zijn eigen naam: DJ Paul Elstak - Play My Game. Hierop staat ook de hit: Life is Like a Dance. In de Happy Hardcore-periode die volgde, scoorde Paul 4 top-5 hits: "Luv U More", "Don't Leave me Alone", "Promised Land" en "Rainbow in the Sky". Hiermee behaalde hij maar liefst twee gouden platen en n gouden cd. Bovendien ontving Paul hiervoor ook een gerenommeerde muziekprijs; de Zilveren Harp. Met zijn Happy Hardcore live act had hij indrukwekkende optredens in de Rotterdamse Kuip bij de Open dag van Feyenoord en in Ahoy bij de Pepsi Pop en Summer Dance evenementen.



In 1996 stond Paul samen met DJ Rob aan de basis van het back2school concept. Samen wilden zij iets vernieuwends in de dancescne creren. Dit feest was voornamelijk bedoeld voor Parkzichtgangers en liefhebbers van classics uit het begin van de jaren negentig, die gabberhouse te hard vonden. Een jaar later had Paul genoeg van de Happy Hardcore. Hij had het gevoel dat hij geleefd werd en wilde alleen nog maar pure hardcore maken. Zijn eerste release werd Brohymn; een plaat die hij samen met de punkband Teenage Warning produceerde. De zanger van deze band is nu bekend als Firestone. In 1999 werkte Paul voor het eerst samen met het Rotterdam Terror Corps. Deze samenwerking resulteerde in de plaat Are You Prepared To Die. Ook bracht hij in dit jaar - de samen met de Stunned Guys geproduceerde - hit Thrillseeka uit.

In 2001 richtte Paul bij Rige Entertainment zijn recentste label op: Offensive Records. Dit label is uitgegroeid tot een begrip in de hardcore scne. Een jaar later liet Paul weer van zich spreken met een verassende release samen met DJ Promo; iemand met wie Paul volgens hardcore liefhebbers op internet ruzie had. De samenwerking werd geheim gehouden en de impact van de plaat was groot: Enemies for life. In 2003 maakte Paul een hardcore videoclip van het nummer Hardcore State of Mind om het publiek te laten zien waar hij mee bezig was. Door het programma Bounce op TMF, gepresenteerd door Mental Theo, dachten veel mensen namelijk dat hij nog steeds Happy Hardcore maakte. Met deze clip maakte hij eens en voor altijd duidelijk dat dit zeker niet meer het geval is!

In de afgelopen 15 jaar heeft Paul veel gedenkwaardige dj-gigs gehad:

Duitsland: Paul was de eerste hardcore dj die op de Mayday draaide.
United Kingdom: Paul is verscheidene keren gevraagd voor Schotlands grootste party: Rezurection. Hij draaide daar o.a. samen met Carl Cox en Laurent Garnier.
Nederland: Paul stond o.a. op Decibel, Thunderdome, Dance to Eden, Nightmare in Rotterdam, Rave the City, Hellraiser, FFWD en Megarave. Op de legendarische Eurorave op de Maasvlakte trad Paul op met Holy Noise.
Australi: Paul heeft 5 keer door Australi getourd. Hierbij deed hij plaatsen aan als Sydney (in 2004 met oud en nieuw), Adelaide, Perth, Melbourne en Brisbane.
Verenigde Staten: Paul heeft maar liefst 5 keer Los Angeles aangedaan voor diverse dj gig's.
Japan: Paul ging samen met de Euromasters en DJ Panic touren door het land van de rijzende zon.
Itali: Paul heeft meerdere boekingen gehad in de legendarische club Number One. Daarnaast was hij regelmatig te vinden in Coccorico, op Hardcore Nation en in vele Italiaanse discotheken.
Zwitserland: Paul stond diverse keren geprogrammeerd op de Energy en Streetparade in Zrich.

Verder heeft Paul in zijn loopbaan als dj ook landen als Spanje, Oostenrijk, Engeland, Canada, Rusland (Moskou), Griekenland en Belgi aangedaan.

Op vrijdag 18 november zal The Godfather of hardcore in de nieuwe club Outland zijn 15-jarig dj-jubileum vieren. B2S keert hiermee na jaren van afwezigheid weer terug naar het karakteristieke gebouw met de koepel langs de A20. Paul heeft met deze organisator nog altijd nauwe banden en daardoor is hij op veel van hun concepten als resident terug te vinden. Voor deze gelegenheid zullen alledrie de areas in het teken staan van Pauls jubileum. In de Mainworld is het (Early) Hardcore wat de klok slaat. Paul zal hier battles aangaan met Stunned Guys, Nosferatu, J.D.A. en Darkraver. Tevens zijn er Early Rave liveoptreden van Neophyte en Rotterdam Terror Corps. In de Underworld staan de classics centraal; oldschool in al haar facetten. Hier kan je naast Panic, Stanton, Lars en Darkraver ook een battle tussen Paul en Rob verwachten. Heel bijzonder is het liveoptreden van Holy Noise; in originele bezetting zullen ze nog een keer het podium bestijgen. De Upperworld, vanwege de karakteristieke koepel de meest kenmerkende area in Ouland, is deze nacht voor de Jumpers. Achter de draaitafels staan Da Tekno Warriors, Genius, Ruthless en Max Enforcer.

Tickets voor 15 Years of Hardcore Paul Elstak kosten in de voorverkoop 20,00 euro (ex presale fee). De voorverkoop begint op zaterdag 1 oktober via verkoopkanaal www.ticketonline.nl en via de verkooppunten van Ticketbox en de Free Record shops. Meer informatie kan je vinden op de b2s website: www.b2s.nl




Algemene informatie:
Datum: vrijdag 18 november 2005
Naam: 15 Years of Hardcore Paul Elstak
Locatie: Outland Rotterdam
Tijd: 22:00 06:00
Internet: www.b2s.nl


Line up:

Mainworld

Hardcore & Early Hardcore

DJs
Paul vs. Stunned Guys
Paul vs. Nosferatu
Paul vs. J.D.A.
Paul vs. The Darkraver
Forze DJ Team
Live
Neophyte
Rotterdam Terror Corps
Host
MC Ruffian

Underworld
Oldschool & Early Rave

DJs
Paul vs. Rob
Panic
Stanton
Lars
The Darkraver
Live
Holy Noise
Host
MC Alee


Upperworld
Jump

DJs
Da Tekno Warriors
Genius
Ruthless
Max Enforcer
Host
MC Mike Redman

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws