PS Interview: Who Made Who

Partyscene Redactie | 27 september 2005
headlines

wmwEen energieke mix van house, italo, disco, rock en pop en dj’s als Tiga, Joost van Bellen, 2 Many DJ’s en de Glimmer Twins willen niet anders meer. De drie Denen zijn ook berucht om hun enthousiaste live shows, die al menig club in een kolkende massa deed veranderen.

Tekst: Jesse Voorn

Ze hebben nog geen hokje voor jullie bedacht, hè?

Tomas Barfod, drummer en brein: “Als je de laatste dertig jaar clubmuziek neemt, dan hoor je al die invloeden terug in onze muziek. Wij zijn geïnspireerd door oude disco, acid en house. Wat wij in clubs doen is ook nog geen gemeengoed. Ik wilde de zaken eens anders aanpakken. Ik ben zelf ook dj en wilde eens wat anders doen. Alles is al eens gedaan natuurlijk, maar ik denk dat de manier waarop wij dingen met elkaar mixen wel nieuw is.”

Is het een trend?

Tomas: “Dat ga je bijna denken ja. Het werkt blijkbaar voor de mensen, om de energie van een band te voelen bij dancemuziek, in plaats van iemand die alleen saai achter een laptop staat. Maar we worden veel gevraagd, dus ik denk dat onze stijl vrij populair is, net als bands als LCD Soundsystem. wmwWe spelen ook op veel verschillende plaatsen, van hele hippe clubs tot modeshows. We kunnen overal wel spelen, maar ik prefereer kleine clubs. Sommige mensen uit de dancescene zijn enorm puristisch en die gaan dan klagen, omdat het een beetje afwijkend is. Maar dat is toch echt hun probleem. Als muziek goed is, dan heb ik daar respect voor, ook als ik er zelf niets aan vind. Wij maken clubmuziek met echte instrumenten.”

Was er in de dance een gebrek aan zoiets?

Tomas: “Nu niet meer denk ik, maar een jaar of vijf geleden wel. Toen had je erg veel dj’s die allemaal hetzelfde draaiden. Alles was house, techno en trance en er was geen eclectische muziek. Daar was geen ruimte voor en wereldwijd gebeurde er alleen in hele kleine kringen wat mee. De laatste vijf jaar zijn heel belangrijk geweest voor de clubscene. Men begon verschillende genres te mixen en dat doen wij ook. Alleen gebruiken we geen platen maar doen we het allemaal live.”

Ziet het er nu wel rooskleurig uit allemaal?

Tomas: “Ik vind van wel. Er zijn altijd bepaalde belangrijke tijden in de clubscene geweest. Vijf jaar geleden was er echt een crisis. House was zo ontzettend saai en techno was veel te underground. Alleen in de kleine subgenres gebeurde interessante dingen.”

Ben je daarom met Who Made Who begonnen?

Tomas: “Dat klopt ja. Ik zag die crisis gebeuren, steeds meer danceclubs gingen dicht en rockclubs gingen weer open. Daar wilden we op in spelen. We wilden de energie van clubs combineren met het gevoel van live muziek. wmwDan krijg dus die mix van dance en rock. Het was een groot gat waar we ingesprongen zijn, maar ik denk dat we zacht geland zijn. We hadden ook totaal niet verwacht dat we het zo ver zouden schoppen. We wilden gewoon een paar 12” Inches uitbrengen of misschien ook wel een album, maar dat was het dan wel weer. Toen we onze eerste plaat uitgebracht hadden kwam alles ineens in een stroomversnelling.”

Was het moeilijk om in de dancescene te infiltreren?

Tomas: “Nee, dat viel wel mee eigenlijk. Ons label Gomma heeft namelijk een goede reputatie bij dj’s. Ze hebben onze eerste EP ‘Heavy Girl’ aan een aantal dj’s gegeven, want die waren er erg benieuwd naar. Die zijn het toen gaan draaien. En de tweede deed het ook erg goed. 2 Many DJ’s draaien hem nog steeds. Het ging uiteindelijk dus behoorlijk snel. Iedereen, van techno dj’s tot Pete Tong draaide ook onze cover van ‘Satisfaction’. Dat is onze grootste hit tot nu toe.”

Who Made Who speelt op donderdag 6 oktober in Paradiso in Amsterdam en op vrijdag 7 oktober in Nighttown in Rotterdam. Partyscene mag voor beide dagen 5 x 2 kaarten weggeven.

Kijk voor meer info op www.gomma.de

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws