Tolerant uitgaan

Partyscene Redactie | 15 september 2005
headlines

clDe tolerantie in het uitgaansleven is soms ver te zoeken en veilig is vaak ook anders. Daar moet verandering in komen, hebben Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Amsterdam, Jongeren Actief voor Amsterdam (JAA) en de gemeente Amsterdam besloten. Samen hebben ze afspraken gemaakt die het uitgaanscircuit veiliger en toleranter moeten maken.

Een van de afspraken die gemaakt is, is dat clubs en discotheken hun deurbeleid duidelijker moeten maken voor de bezoekers. Veel jongeren vinden dat ze gediscrimineerd worden, maar volgens wethouder Maij is niet elke weigering discriminatie. Daarom moeten de huisregels van de gelegenheden, zoals leeftijd, gedragsregels en dresscode, duidelijk zichtbaar zijn voor iedereen. Als je toch een klacht hebt als je geweigerd bent, dan kunnen jongeren via een simpele klachtenregeling hun beklag doen. Ze worden dan uitgenodigd voor een gesprek bij het ‘Panel Deurbeleid’. Dat moet eind dit jaar beginnen. Volgens Ton Poppes, eigenaar van discotheek Escape, is de Amsterdamse horeca voor iedereen toegankelijk. “Intolerantie is onaanvaardbaar. Iedereen die bij ons te gast is moet zich prettig en gerespecteerd voelen. De activiteiten die we nu hebben afgesproken gaan daar aan bijdragen.”cl

‘Unitelife’, het concept dat afgelopen weekend in Amsterdam gehouden werd als start van het Amsterdamse uitgaansseizoen, was tevens het startpunt voor de nieuwe activiteiten. Bij ‘Unitelife’ konden bezoekers een bandje kopen, waarmee ze alle 22 deelnemende clubs konden bezoeken, ongeacht doelgroep, muziekstijl of deurbeleid. Scholen zijn een ander belangrijk aspect in het geheel. Scholieren moeten namelijk meer te weten komen over het uitgaansleven. Eigenaren van clubs en discotheken en portiers gaan daarom lesgeven op scholen met lesmateriaal dat speciaal door Horeca Nederland ontwikkeld is. Escape, Odeon en Hotel Arena zullen de eerste lessen voor hun rekening nemen. Om meer rekening met jongeren te houden komen er ook speciale uitgaansavonden voor jongeren onder de 18. De jeugd is tenslotte de toekomst.    

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws