USB Skills

Partyscene Redactie | 1 september 2005
headlines

USB SKILLS

Om een beetje op te vallen als dj moet je tegenwoordig alles uit de kast halen. Creativiteit is geboden. Nu is er een nieuw apparaatje dat je daar bij helpt.

Veel dj's gebruiken tegenwoordig al een of meerdere effectenbakken tijdens hun sets, om die zo naar een hoger niveau te tillen. Dat is echter vaak een hoop gesleep. Nu is er iets eenvoudigers, waar hetzelfde resultaat mee te bereiken is. Arjen de Bruin heeft namelijk de Skiller ontworpen. Dat is een nieuwe USB controller, die speciaal gemaakt is voor elektronische muziek en waarmee je effecten aan je dj-set kunt toevoegen. Arjen heeft het ding vorig jaar ontworpen als afstudeerproject aan het IDstudiolab van de TU Delft.

skiller

Volgens Arjen is de Skiller erg makkelijk in gebruikt. "Je kunt de Skiller op verschillende manieren gebruiken en het werkt eigenlijk een beetje zoals Ableton. Het is een nieuwe manier van muziek maken, voor dj's die hun geluid uit willen breiden. Je plugt de Skiller bijvoorbeeld in je mixer in en die stuurt dan een filter en een sequencer aan. Die sequencer stuurt op zijn beurt weer een set sampleloops aan, waarbinnen je dan weer met effecten kunt werken." Het klinkt misschien moeilijker dan het is, maar het apparaat is eenvoudig te bedienen met twee handen. Arjen: "Je hebt twee handels, een voor je rechter- en een voor je linkerhand. Met de linkerhand regel je het volume en met de rechter ben je een soort equalizer. Je kunt dan beats harder laten klinken of strings meer naar voren laten komen. De bewegingen die je met je handen maakt worden als het ware gelezen door de Skiller en omgezet in nieuwe muziek. Je kunt er dus gewoon muziek mee maken. Als je de Skiller op je draaitafels aansluit dan kun je van je platen ter plekke nieuwe muziek maken en die weer via je mixer in je set in mixen." Door middel van bewegingen wordt het geluid dus veranderd. "Zie het als een keyboard of een drumcomputer, waarmee je ook extra geluiden aan je set kunt toevoegen. Het is een extra dimensie aan je set," vertelt Arjen. "Je kunt er zelfs live mee spelen."

skiller

Volgens Arjan is het een nieuwe manier om samples met elkaar te mixen en een toegankelijke manier om muziek te brengen. De Skiller is vooral bedoeld voor techno dj's. Arjen: "Het is nu nog in een proeffase en ik wil kijken wat de reacties zijn. Ik wil een discussie op gang brengen en een nieuwe manier van muziek maken op het podium brengen. Ik wil laten zien wat er met technologie en elektronische muziek allemaal mogelijk is en dat het niet gelijk een freaky bedoeling is."

digiscratch

Maar er is meer, want de concurrentie in dj software neemt toe. Was het eerst Final Scratch wat de klok sloeg als beste mix software, nu komen er steeds meer andere programma's op de markt. Richie Hawtin was de eerste die met Final Scratch, het mixen van mp3's via vinyl, aan de slag ging. Al snel werd het voor veel dj's de toevoeging op het gewoon draaien van plaatjes of mixen van cd's. Doordat veel van de systemen toch niet zo betrouwbaar bleken en regelmatig crashten zijn de toppers inmiddels overstapt op het mixen vanuit de laptop met Abbleton Live of hebben ze hun heil gezocht bij concurrent Alcatech voor Digiscratch 2 of het eveneens populaire Rane Scratch Live. Deze laatste twee zijn als het ware kopieën van Final Scratch met hetzelfde principe. De sets bestaan uit een kastje dat het geluid verwerkt en 2 time code vinylplaten/cd's waarmee gemixed kan worden. Zelf ook al eens willen uitproberen, kijk dan op de sites van Digiscratch en Serato voor een demopakket en meer informatie

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws