Nieuw leven voor staatsieportretten

Partyscene Redactie | 25 augustus 2005
headlines

Hoe een stylist, vormgever en ontwerper beroemde en minder beroemde mensen fotografeert, levert unieke portretten op. Ruud van der Peijl is een goede bekende in de modewereld maar debuteert als fotograaf met een tentoonstelling in het Fotografie museum Den Haag.

Ruud van der Peijl rondde zijn studie aan de kunstacademie Utrecht af als modeontwerper. Sindsdien maakte hij furore als stylist en ontwerper, was mede-oprichter van het modelabel Gletcher en werkte als stylist bij Squeeze en BLVD. Nu richt hij dus ook zijn pijlen op de fotografie en niet zonder succes.

portraits of state foto Ruud van der Peijl

In het mooie, open Foto Museum (in het GEM, naast het gemeentemusuem) van Den Haag opent hij aanstaande zaterdag zijn tentoonstelling: Portraits of State. Het zijn aloude staatsieportretten, in die zin dat de geportretteerde er op zijn of haar paasbest uitziet. Dit kan ook geïnterpreteerd worden als een masker opzetten, iets voorhouden wat niet helemaal jezelf laat zien.

Van der Peijl pakt dit op geheel eigen wijze aan door soms letterlijk maskers te gebruiken, juist om de geportretteerde bloot te leggen. Frans Molenaar, Regilio Tuur, Roeland Fernhout zijn enkele van de door hem vastgelegde portretten.

Zoals iedere opening in het Foto Museum wordt ook deze opgeluisterd met een feest, met veel champagne, video’s van Gerald van der Kaap en dj’s Mr en Ms Cameron. 20:00 uur, entree gratis, tentoonstelling geopend tot 22:00, feest gaat door tot middernacht.

Portraits of State, Foto Museum Den Haag, 27 augustus tot en met 13 november 2005. www.fotomuseumdenhaag.nl Ook zal er ter gelegenheid van de tentoonstelling een boek verschijnen: rude portraits of state. Vanaf 27 augustus online: www.rudeportraitsofstate.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws