Première Surffilm Fair Bits en HSA prijsuitreiking

Partyscene Redactie | 12 augustus 2005
headlines

Afgelopen woensdagavond werd voor een uitverkochte bioscoopzaal de nieuwste Jack McCoy surffilm ‘Fair Bits’ vertoond. Honderden surfers, surfliefhebbers en surfaanhangers verdrongen zich voor de ingang van het grote Pathe theater in Scheveningen.

Waar kwamen ze allemaal vandaan? Als dat allemaal tegelijkertijd in het water ligt… Er werd gegroet, handen geschud, gekust, het leek wel één grote familie op een reünie-uitje naar de film.  De reden was echter de première van de nieuwe surffilm van filmmaker Jack McCoy “Fair Bits” en “Solid”.

flyer de bus

Nooit eerder werd een surffilm in Nederland op een groot bioscoopscherm vertoond. Dit verklaarde ook de grote opkomst van surfliefhebbers. Zij deden het tot nu toe met hun videootje en dvd. Maar is een surffilm, met prachtige beelden van gigantische golven en natuurgeweld niet per definitie geschikt voor het grote doek?

Met een grote sponsor als surfmerk Billabong kon dit gebeuren. Holland Surfing Association greep de première aan om een feestelijke uitreiking van de Dutch Surfing Championships 2005 eraan vast te plakken. Met het kaartje van de film kreeg je een gratis drankje bij het aansluitende feest in de Ark van Noach.

De zaal werd welkom geheten door Jack’s vriend en medewerker Sinclair Black. De film toonde eerst “Solid” , een solide half uur de verschrikkelijke beesten van golven afrijden bij Teahupoo, Tahiti. Pro’s als Andy en Bruce Irons tonen hun ballen die bij iedere golf groter lijken te groeien. Tof, vet, overweldigend, maar na een half uur meer dan genoeg.

Het tweede deel toont ‘Fair Bits’. Een zeer geslaagd samenwerkingsproject van filmbroers Emmet en Brandon Malloy. De broers begonnen hun filmcarrière met het filmen van hun profsurf neven Chris, Keith en Dan Malloy. Ook videoclips kwamen van hun hand, zoals de ‘breakout’ video van de  Foo-Fighters en ‘rock-show’ van Blink-182. Samen met 7 andere filmmakers met verschillende achtergronden schoten ze een verscheidenheid aan kortere surffilms. Van een melig verhaal over de avonturen van een stukje wax tot een poëtische geschoten roadtrip door een nachtelijke stad waar op de muren van gebouwen surfacties van Taj Burrow worden geprojecteerd. Maar ook het grappige ‘My Beach’ waarin acteur Ben Stiller zo’n beetje alle cliché’s van localism voorbij laat komen en een demonstratie van Kelly Slater en Rob Machado die met een tafel, een gitaarkoffer, een deur, een snowboard en ski’s een golf proberen af te rijden.

taj Een mooie finale waarin Taj Burrows areal na areal maakt in prachtig helder water, mooi gefilmd van voor, achter, zij en boven waarbij je het koraal onder de plank van Taj voorbij ziet schieten.

Na de film werd de surf vibe nog even meegenomen naar strandtent Ark van Noach waar de prijsuitreiking van de HSA Dutch Championsship 2005 werd gehouden. Tijdens een gezellig doordeweeks strandfeestje op het strand van Scheveningen werden de volgende prijzen uitgereikt:

alle prijswinnaars, min Melaniebij de dames longboard werd Anne Paar nummer 1. De eerste prijs dames shortboard ging naar Melanie Visser. Niet geheel verrassend ging Michael Schmitz er weer vandoor met de eerste prijs longboard men en Patrick van Lier werd eerste bij de shortboard men. Bij de Grommets won de 17-jarige Joost Vreke uit Katwijk.

doordeweeks strandfeestje

Het feestje duurde nog even voort, de golven bleven binnenstromen en de volgende dag kon er weer volop, geïnspireerd, gesurft worden!

Noordzee golven bij Scheveningen

Foto’s: GJ Middelkoop

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws