Interview Maurice Boestaman (Xcess Events)

Partyscene Redactie | 1 augustus 2005
headlines



Met het oog op de overvolle festivalagenda in Nederland: Waarom Rockit Open Air?

De locatie! Vorig jaar werd ik geïntroduceerd door Cliff de L'isle op dit unieke terrein. Hij was toen bezig met een vergunning aanvraag voor 2004 en vroeg of ik mee wilde doen. Natuurlijk was het te kort dag, maar toen ik het terrein zag en alle mogelijkheden daarbij, zei ik JA. De vergunning hebben wij toen helaas niet kunnen realiseren in deze periode en daarom hebben we toen besloten om het naar 2005 te verhuizen. En ja, we realiseren ons dat de festival agenda overvol is, maar dat wij ons kunnen onderscheiden door de geweldige locatie in combinatie met het gezicht van onze andere evenementen.

Hoe onderscheidt dit festival zich dan precies van de rest?

De locatie dus en de opzet van het festival. We willen geen dorp uit de grond stampen en kaarten verkopen. Een bredere programmering en verschillende vormen van interactief entertainment is daarop onze invulling. Zoals bijvoorbeeld de zandkastelen wedstrijd, waarbij je een reisje naar Londen kan winnen en naar de legendarische club The End gaat. Het moet een festival worden, waar je relaxed op het strand kan liggen en zwemmen, maar waar je ook lekker kan feesten. In tegenstelling tot veel andere festivals hebben wij gekozen voor veel kleine area's waar verschillende muziekstijlen te horen zijn. House, electro techno, crossover en voor onze organisatie een geheel nieuwe stijl: de Funk stage. Hier zullen o.a. Electro Coco, een Braziliaans georiënteerde band, en C-mon & Kypski met funk en jazz een live optreden doen. En natuurlijk ook een beetje de prijs.

Wat verwacht je ervan?

Veel. Een goede sfeer en leuke mensen. Doordat wij al jaren actief zijn in de dance scene en ook het Free Your Mind Festival organiseren hebben wij een grote achterban die graag naar onze evenementen komt.

De locatie is dus erg bijzonder. Kan je er wat meer over vertellen?

Het terrein is geweldig. Het is namelijk goed onderhouden, waardoor het er super bij ligt. Het hele festivalterrein ligt aan een plas en de eyecatcher van het terrein is toch echt het speeleiland in het water. Op dit eiland kunnen zo'n 700 mensen dansen, en het water voor het speeleiland is maar 70 cm diep waardoor je ook heerlijk in het water kan dansen. Langs de hele waterlijn is een stuk strand die over het hele terrein loopt. De Motion stage bijvoorbeeld ligt tussen 2 rijen bomen met aan het eind een klein speelbad, waardoor het toch weer een intieme stage wordt. De Rockit/XCess stage staat voor een geweldig veld met een kleine heuvel erbij, het hele terrein is omgeven door bomen en water. Je zou het met eigen ogen moeten zien.


Hoe is de line up precies tot stand gekomen?

De line up van onze evenementen stellen Cliff en ik samen aan de hand van onze persoonlijke voorkeur, de voorkeuren van de mensen om ons heen, maar ook artiesten die wij erg goed vinden en waar we een persoonlijke band mee hebben, zoals bij Benny Rodrigues. Door de drukte van het organiseren kunnen wij vaak niet alles horen of zien. Gelukkig zijn wij omringd door muziekliefhebbers die ons op nieuwe en goede artiesten attenderen. Zo is de
Funk stage er gekomen, omdat mijn broertje in Rotterdam de Loosefit feesten bezocht en hier helemaal lyrisch over was. Ik ben daar ook naar toe gegaan en vond het helemaal geweldig. Deze jongens hebben we erbij betrokken en hebben dan ook samen met Loosefit de line up voor hun stage samen gesteld.

Zijn er nog verrassingen te verwachten?

Ja, en dat moet zo blijven haha!

Wat vind je van de huidige Nederlandse dance scene?

Leuk! Groot! En op zoek...

Op zoek? Hoe zie je dan de scene over 5 jaar? Meer concurrentie of meer samenwerkingsverbanden?

Concurrentie zal altijd blijven en dit is ook goed. Het is natuurlijk een hele leuke branche waar elke maand weer mensen op staan met nieuwe initiatieven. Of er meer samenwerkingsverbanden komen durf ik niet te zeggen. De dance scene over 5 jaar, moeilijk. Ik heb in ieder geval het gevoel dat we met nieuwe dingen moeten komen, breder, maar ook zeker dieper moeten gaan. De house cultuur bestaat al heel lang en volgens mij zijn we nu
weer op een punt gekomen waar nieuwe initiatieven getoond moeten worden. Een grote dj boeken en een goede productie neer zetten is zeker niet meer genoeg, terwijl dit de afgelopen jaren zeker garant stond voor een goed feest. Maar de bezoeker wil meer, en het is aan de promoters om met nieuwe initiatieven te komen.

Bijdrage: Frank Bohm

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws