PS Interview: John Tejada

Partyscene Redactie | 19 juli 2005
headlines




Tekst: Jesse Voorn

‘Back To Basics’, dat klinkt heel nostalgisch?
John: “En dat is het juist niet. Zo wilden we het in ieder geval niet laten klinken. We hadden al een tijdje samen geen plaat meer gemaakt en we hadden ook niet iets speciaals voor ogen. Ik maak al veertien jaar muziek en heb het altijd te gek gevonden. Daarom probeer ik wel steeds wat anders te doen en ben ik zo’n genrehopper. Ik moet gewoon altijd nieuwe dingen creëren, want ik ben erg nieuwsgierig. Als ik niet thuis ben dan mis ik mijn studio ook enorm.”

Voel je na al die jaren nog steeds dezelfde opwinding om muziek te maken?
John: “Ik denk dat er toch wel een verschil is, want bepaalde dingen veranderen. Ik ben begonnen met hardware om platen te maken en vroeger was het een stuk meer gelimiteerd dan nu. Nu heb je een hele studio op je computer. Je kon ook maar twintig seconden samplen, maar je moest er wel het beste van maken.”

Val je wel eens in herhaling, muzikaal gezien?
John: “Volgens mij niet. We waren met dit nieuwe album ook erg trots dat het niet als iets anders klonk. We doen juist afstand van bestaande muziek. Ik werk al heel langs samen met Arian en we kunnen elkaars geluid gewoon aanvoelen. We waren eerlijk tegenover elkaar en zijn met een uniek geluid op de proppen gekomen. Het is een karakteristiek geluid, dat moeilijk te omschrijven is. Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in melodieën en dat komt omdat ik vroeger piano speelde. Mijn moeder was operazangeres en mijn vader dirigent en de klassieke muziek is er dus met de paplepel ingegoten. Dat hoor je zeker terug in mijn muziek.”

Naast klassiek is ook hiphop een van je invloeden toch?
John: “Dat was inderdaad een groot onderdeel van mij, maar zelfs mijn techno en minimal tracks hebben ergens nog dat hiphop gevoel. Maar nu heb ik zoiets van, wat werkt dat werkt. Het is soms moeilijk om de juiste combinatie te vinden, dat gaat meestal op gevoel.”

Je wordt een van de mede-grondleggers van de minimal genoemd. Dat is erg groot op dit moment…
John: “Het is inderdaad gigantisch op dit moment, maar ik heb nooit geclaimd dat ik minimal maak of gemaakt heb. Daarvoor zit er bij mij teveel melodie in vind ik. Ik vind het maar vreemd dat mensen zoiets zeggen. Mensen schrijven al een jaar of tien over mijn tracks en nummers die vol zijn noemen ze minimal en nummers die ik minimal vind, die vinden zij absoluut geen minimal. Het is een goed woord om de stijl aan te geven en het helpt mensen om het te weten, maar mij zegt het niets.”

Je woont in Los Angeles, waar techno geen voet aan de grond krijgt. Is dat niet erg vervelend?
John: “Leuk is anders ja. De technoscene in LA is heel erg klein, daarom kom ik zeker één keer in de twee maanden naar Europa. Hier gebeuren dingen die de States niet eens halen. In Amerika kun je bijvoorbeeld geen goede platen kopen, daarom hoor je daar ook nauwelijks nieuwe dingen. En de nieuwe dingen die je wel hoort, hebben dj’s uit Europa meegenomen. Zo doe ik dat ook. Maar het is inderdaad een probleem. In Europa ben ik geaccepteerd en ik kom hier graag om mijn werk te doen. Ik kom graag op plaatsen waar mensen van mijn muziek genieten.”

Je bent vooral bekend onder muziekliefhebbers…
John: “Ik hoef ook geen mega publiek aan te spreken. Ik heb plezier in de muziek die ik nu maak en ik kan er niet wakker van liggen of dat nou trendy is of niet. Daarom produceer ik niet. Als ik zou willen, dan zou ik zo een hele populaire track kunnen maken en daardoor erg bekend worden, maar dat is niet mijn stijl.”

Toch ben je enorm productief?
John: “Muziek maken is mijn passie, dat vind ik het leukst om te doen. Maar ik ben nu wel iets voorzichtiger met wat ik uitbreng dan vroeger. Het moeten wel sterke nummers of albums zijn. Soms kun je namelijk iets teveel uitbrengen en dan hebben mensen een overkill aan John Tejada. Dat gebeurde in het verleden wel eens. Ik weet dat ik heel veel muziek uitbreng en dat blijf ik doen, maar er zit nu wat meer logica achter. Ik ben namelijk altijd wel ergens aan aan het werken.”

Je hebt ooit in Wenen gewoond, voordat je naar LA verhuisde. Aangezien je zo vaak in Europa bent, heb je er ooit aan gedacht weer voor goed terug te komen?
John: “Daar heb ik best wel eens aan gedacht ja en het zou eigenlijk ook heel logisch zijn. Maar ik ben aan de andere kant toch ook verknocht geraakt aan de Westcoast. Dat voelt echt als mijn thuis nu. Maar, wie weet.”

John Tejada is de komende tijd onder meer te zien op:

Dance Valley, op vrijdag 5 augustus
FFWD Dance Parade, op zaterdag 13 augustus

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws