Rude Awakening: Forward Observer

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Telkens als hardcore zichzelf weer in de staart dreigt te bijten en in herhaling valt, geeft hij kritiek, schudt de kussens op en verlegt de grenzen van het genre. Met Forward Observer, het eerste volledige album onder zijn alter ego Rude Awakening, kijkt Hoff vooruit door terug te kijken en zet daarmee een belangrijke stap in de ontwikkeling van de experimentele harde techno.

Sebastian Hoff (29) wordt in 1976 geboren in Purmerend. Hij komt in 1992 voor het eerst in contact met hardcore en begint zelf met dj'en. In die jaren luistert hij vooral naar hiphop, house en hiphouse. Vanaf de donkere, hardere kant van de hiphop, zoals Public Enemy en N.W.A. blijkt de stap naar hardcore snel gemaakt. Na enkele kleinere feestjes volgt zijn eerste grote dj gig op de Birthday party van Erick E in de Palace te Zaandam, samen met zijn helden van toen: Buzz Fuzz, The Prophet, The Chosen Few. Dertien jaar later heeft hij als DJ Promo overal ter wereld gedraaid, van de Rex club in Parijs tot met Carl Cox in de Sports Arena in Los Angeles en op festivals als Defqon en Mysteryland. Het Promo optreden als afsluiter van Sensation Black in 2004 noemt hij n van de mijlpalen van zijn carriere. Hoff start zelf in 1995 met produceren onder het motto: 'dit kan ik ook, maar beter' en produceert in de jaren een groot aantal tracks voor ID&T. In 2000 wordt het tijd om op eigen benen te staan. Hoff start zijn eigen label The Third Movement, dat met haar sublabels inmiddels meer dan 100 releases op haar naam heeft staan van onder meer Dana, Peaky Pounder, N-Vitral en Promo zelf natuurlijk.

Na een carriere van bijna tien jaar wordt het voor de nog steeds jonge Hoff tijd voor een echte nieuwe uitdaging. In 2001 splitst hij zijn releases in DJ Promo en Rude Awakening. "Tot die tijd dacht ik dat ik al mijn werk nog wel onder dezelfde naam kon doen, maar er kwamen steeds meer mensen naar mij toe als ik dit materiaal draaide of uitbracht die vroegen: is dit nog wel hardcore?" Vandaar dus Rude Awakening, een naam die voortkomt uit Hoff's ervaringen op de legendarische Awakenings feesten in de Amsterdamse Gashouder. "Ik heb techno leren kennen in de Gashouder. En elke keer als ik er was en als die plaat moest komen waardoor het dak eraf moest gaan, dan kwam die voor mij niet. Ik miste steeds die overtreffende trap en die wilde ik zelf gaan maken. Maar destijds had ik nog niet voldoende ervaring met het produceren om het zelf te doen. En die heb ik nu wel."

Rude Awakening is ontstaan uit een soort persoonlijke verzadiging, maar ook door een gebrek aan nieuwsgierigheid bij de fans. "Als je achttien Thunderdomes hebt gedaan dan is dat natuurlijk fantastisch, maar de uitdaging is op een gegeven moment een beetje weg. Ik wilde me weer bewijzen, wilde dat mensen objectief gaan luisteren naar mijn muziek in plaats van 'de nieuwe Promo' te kopen die toch wel top zal zijn. Ik had weer kritiek nodig van de fans en van de buitenwereld."

Het concept wordt niet alleen op vijf singles op het nieuwe sublabel Rude Awakening vastgelegd, maar komt ook al snel tot uiting in een aantal grotere thematische feesten onder dezelfde naam. Rude Awakening host een eigen stage op Mysteryland 2003 en 2004. Al snel blijkt dat het hardcore publiek er nog niet helemaal voor gaat. "We hebben het vrij snel uitgebouwd. Maar je merkt dat je de mensen de tijd moet geven om te absorberen wat je doet en goed duidelijk moet maken waar Rude Awakening voor staat." Hoff gaat wat meer underground en doopt de feesten om tot Club r_AW. Sinds eind 2004 zijn er in de Amstelveense P60 vier succesvolle Club r_AW edities georganiseerd en onlangs stond Rude Awakening nog op Defqon.1 als n van de headliners.

Over het verschil met zijn werk als Promo. "Bij Rude Awakening vaar ik meer op mijn gevoel, dat is helemaal freestyle. Ik ga helemaal blanco de studio in, ga op alle knoppen zitten drukken en laat alle regels los. Met Promo werk ik toch meer vanuit een vaster hardcore idee, dat is gedefenieerder. Bij Rude Awakening probeer ik echt de grens tussen techno en hardcore op te zoeken zonder pure hardcore te produceren." Het album bevat naast de cd met veertien tracks een bonus DVD met een 47 minuten durend interview met Hoff en beelden van Club r_AW en de januari 2005 editie van Awakenings. Die cirkel is dus rond voor Hoff. "Het was een droom van me om op Awakenings te spelen. Ik kwam daar als jongen van 17,18 en leerde er de mensen, de sfeer en de techno kennen aan de basis hebben gestaan van Rude Awakening."Forward Observer is een zeer gevarieerde plaat geworden. "Dit werk is gebaseerd op dingen waarmee ik ben opgegroeid: electro, hiphop, Aphex Twin. De grootste invloed komt uit de breakbeat rave tijd. Dat is het gevoel wat overheerst. Altern 8, dat soort werk. Maar wel met een techno industrial feel natuurlijk." Een opsomming van bijna vijftien jaar ervaring en ontwikkeling in de muziekwereld dus. Vooruitkijken door terug te kijken. "Het is een plaat die ik al heel lang heb willen maken en ik ben er erg trots op. Dit is mijn visie op de harde, extreme techno stroming. Techno is heel erg saai geworden er is niemand echt verder gegaan met de ontwikkeling van die kant van het spectrum. Het is ook om anderen wakker te schudden: jongens we kunnen nog veel andere kanten op."

Rude Awakening: Forward Observer CD+DVD is nu uit via r_AW. Meer informatie over Rude Awakening en Club r_AW is te vinden op www.thirdmovement.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws